Agrárközélet
Agrárközélet

A Belügyminisztérium öntözésfejlesztési stratégia megalkotását tervezi

A Belügyminisztérium öntözésfejlesztési stratégia megalkotását tervezi

Agrofórum Online

A Belügyminisztérium (BM) öntözésfejlesztési stratégia megalkotását tervezi, együttműködve a Földművelési Minisztériummal (FM ), az Országos Vízügyi Főigazgatósággal (OVF), az Agrárgazdasági Kutató Intézettel (AKI), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK).

Az öntözés és maga a stratégia célja a termelés és a minőség stabilizálása és növelése, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar mint létfontosságú rendszerelem biztonságba helyezése a klímaváltozás hatásaira reagálva,  valamint a felszíni vizek hazánkban tartása.

A stratégia részeként a kamara vállalta, hogy 2014 után újra felméri a vízigényeket, amelyre várhatóan 2017 őszén kerül sor. A stratégia megalkotásának műhelymunkálatai jelenleg is zajlanak az OVF koordinálásával. Ezúttal az öntözésfejlesztési stratégiát alapvetően az öntözéses gazdálkodás lehetséges területeihez, a vízgyűjtőrendszerekben rendelkezésre álló vízkészlethez és a tényleges öntözési igényekhez tervezzük kialakítani.

A stratégiában hazánk termőterületeit a vízzel elláthatóság és termeszthetőségi szempontok alapján öntözhetőségi övezetekbe kívánjuk sorolni úgy, mint öntözhető, kis beavatkozással öntözhetővé tehető, nagy beavatkozással öntözhető és a feltételek nem adottak (környezetvédelmi, természetvédelmi, aránytalanul nagy költség miatt), jelenleg nem öntözhető területek. Az övezetek tulajdonságaihoz illeszkedően fejlesztési irányok, intézkedési tervek kerülnek kialakításra, amelyek mind rövid, mind hosszú távon megoldást adnak az adott övezetben szükséges beavatkozásokra.

A stratégia továbbá megoldási javaslatokat fogalmaz meg az öntözésfejlesztés jelenlegi kihívásaira, többek közt a termelői együttműködések hiányára, a felszíni vizek közvetlen termelői elérhetőségének nehézségeire, a mezőgazdasági területek elaprózott tulajdonosi szerkezeteire, az infrastruktúra helyzetére (felszíni vízrendezési művek üzemeltetési problémáira), végül, de nem utolsósorban a vízjogi engedélyezési rendszer összetettségére.

(NAKlap, 2017. június)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Egy kép többet mond ezer szónál

2019. augusztus 28. 12:34

Felgyorsult világunk tele van ellentmondással. „Nincs időm olvasni” – halljuk egyre gyakrabban, ugyanakkor mind többet nézünk mozgóképeket mindenféle képernyőn.

Csökkent a mezőgazdaságban dolgozók száma

2021. február 4. 04:34

Az október decemberi időszakban átlagosan 210,4 ezren dolgoztak a mezőgazdaságban Magyarországon, ez mindössze ötszázzal kevesebb, mint a július-szeptemberi időszak átlagos adata – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Foglalkoztatottság című gyorstájékoztatójából.

Enyhén nőtt a mezőgazdaságban dolgozók száma

2020. november 10. 06:17

A 2020. július–szeptemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 208 ezer fő volt hazánkban, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékon állt.

Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban

2020. december 9. 19:44

Friss piackutatási adatok a magyar mezőgazdaságról.