Agrárközélet
Agrárközélet

A falu jövőjéről – hozzászólás

A falu jövőjéről – hozzászólás

Agrofórum Online

Mindig örömmel és figyelemmel olvasom tartalmas, tanulságos dolgozataidat, de most nem tudok elmenni szó nélkül mellette.

Kedves Miklós!

Az Agrofórum 6., júniusi számban megjelent Jegyzet (nem csak) gazdálkodóknak rovatod „A közelmúlt” című fejezete erősen egyoldalúan állt be dolgokat úgy, hogy közben minden szava igaz.  Az általad vázolt történelmi folyamatnak azonban volt néhány egyéb hozadéka is.

1960 és 2000 között mindennek ellenére soha nem látott mértékben fejlődött a vidék azon része, ahonnan nem vándoroltak el. A zsúp- vagy nádtetős házak eltűntek,  a falu ingatlan állománya megújult, szép házak épültek, kényelmesebb lett az élet.  Soha nem látott vidéki építkezési hullám volt.
Onnantól kezdve, ahogy az „önként” megalakult tsz-ek vállalatként kezdtek dolgozni, lett havi  fizetés, szabadság, nyugdíj, üdültetés, bölcsőde-, óvoda-, iskolatámogatás, idősek üdültetése, iskolakezdési segély, esetenként továbbtanulási ösztöndíj;  kiépült a vízvezetékrendszer, mindenütt lett villany, mosógép, hűtőszekrény,  TV, autók, utazás stb.

Sokan elfelejtenek számolni: én is csak kérdezem: mikor volt nagyobb, illetve jelentősebb  az agrárium támogatása, akkor, amikor mindenkinek jutott, vagy most a pályázatokkal, amiből nem jut mindenkinek?
Emlékszem arra az időre, amikor kollégista voltam 1970-75 között. Ötödév végére kicsi lett a kollégiumi parkoló. Mitől? Attól, hogy az otthon maradottaknak lehetőségük lett háztájizni, nagy értékű primőrárut termelni. Fóliázni. Kemény munka volt, de jól jövedelmezett. A háztáji gazdálkodás  előbb adatott meg a mezőgazdaságban, mint az iparban a gmk. Ez volt az agrárium gmk-ja. De lehetett főfoglalkozásként is űzni. Okozott is feszültséget.

Nem sorolom tovább, de kérlek kedves Miklós: ha egy korszakot értékelsz, vagy csak bemutatsz, még ha vázlatosan is, legyél kedves legalább célozz arra is, ami pozitív is lehetett, mert minden híresztelés ellenére voltak ilyenek.

Kérlek, emlékezz: az uniós csatlakozáskor nyíltan megmondták: a vesztes a mezőgazdaság lesz. Az lett. Egy ígéret betartva. Márpedig a mezőgazdaság csak az ott dolgozó népességgel együtt lehet vesztes. Harminc év után sikerült erre rájönni…

Nos, minden bizonnyal ezért vannak most a „tűzoltó” programok.

Akár egy nap alatt felpörgethetik fejlesztéseiket az agrár-startupok

2019. augusztus 23. 03:44

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal 2019. szeptember 22-ig várja azoknak a startupoknak a jelentkezését, akik rapid tanácsadással egy nap alatt akár tucatnyi agrár-, üzletfejlesztési vagy befektetési szakember bevonásával állítanák növekedési pályára vállalkozásukat.

Eladja állategészségügyi részlegét a Bayer

2019. augusztus 21. 12:28

A Bayer még tavaly novemberben hozott döntést az állategészségügyi üzletág értékesítéséről. A jövőben a gyógyszeripari és a mezőgazdasági üzletágra akarnak koncentrálni.

Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban

2019. augusztus 20. 04:39

Meghívó országos felmérésre értékes ajándékokkal és érdekes információkkal.

Szigorú kontrollt vár el az agrárszakma a Mercosur-megállapodás kapcsán

2019. augusztus 19. 18:26

Két évtizedes tárgyalási folyamatot követően az Európai Unió és a Mercosur-országok átfogó kereskedelmi megállapodásról döntöttek, amely a világ legnagyobb szabadkereskedelmi területét hozza létre. Az agrárium szereplői szerint a tisztességes piaci verseny fenntartása érdekében az európai hatóságoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a Mercosur-országokból érkező termékek mindenben megfeleljenek a szigorú európai feltételeknek.

A falu jövőjéről - jegyzet

2019. július 15. 14:01

Hazánk falvainak legújabb kori története a jövő hónapban kezdődik. Júliustól lehet ugyanis falufejlesztő pályázatokat (hivatalosabban a Magyar Falu Program pályázatait) benyújtani, majd az elnyert támogatás (és természetesen egyéb forrás) felhasználásával a falut élhetőbbé tenni.

Az élet értelme

2018. július 25. 13:15

Milyen élet az, amely a cél nélküli vegetálásban merül ki, mert egyre több kistelepülésen esélye sincs senkinek, még hogyha akarna is, hogy munkát találjon.