Agrárközélet

A MATE a legkiválóbb teljesítményű felsőoktatási intézmények között a rangsorban

MATE Médiaközpont

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) megőrizte abszolút pozícióját, és javította relatív helyét a világ egyik legelismertebb globális felsőoktatási rangsorán, a Times Higher Education World University Ranking 2023-as rangsorán.

A felsőoktatási tevékenységeket minősítő World University Ranking 2023-as rangsora esetében 1799 intézményt vizsgáltak világszerte, melyek közül a MATE a top 67 százalékban, 1201- kategóriában tartotta meg pozícióját. Az egyetemek teljesítménymutatóit öt terület alapján vizsgálják: oktatás, kutatás, idézettségi index, iparági bevételek, valamint a nemzetközi oktatók-hallgatók aránya és kutatói hálózatok, mely területeken belül a MATE oldaláról mindenhol előrelépés látható.

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy „a globális rangsor alapján a MATE a legkiválóbb teljesítményt mutató és legerősebb hírnévvel rendelkező felsőoktatási intézmények között foglal helyet. Az elmúlt közel két évben, mióta megalakult a MATE, megfeszített munkát végeztünk az oktatás-kutatás területén, melynek részeredményei már látszódnak. A nemzetközi pozíció javulásához hozzájárult többek között a minőségi oktatás biztosítása, a munkaerőpiaci igényeknek való megfelelés és a munkáltatói hírnév konzisztens erősödése, valamint Egyetemünk kutatási és tudományos teljesítményének növekedése.”

Mint arról korábban hírt adtunk, a World University Ranking mellett a Quacquarelli Symonds (QS) agrártudományi rangsorában (QS Agriculture & Forestry Subject Ranking) is előrelépés történt: a MATE 50 hellyel került előrébb a 2021-es eredményéhez képest, ezzel a 201-250. pozíciót szerezte meg. Míg 2021-ben a MATE a világ legjobb 23%-ában, 2022-ben a legjobb 17%-ban végzett az agrárképzéseket kínáló egyetemek kategóriájában, ezzel 5%-ot javított relatív pozícióján. 2022-ben egyébként a QS rangsorkészítői 1225 egyetemet elemeztek, melyek közül a legjobb 410 – köztük öt magyar – intézmény került fel a listára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fiatalok nélkül elapad a vidéki élet – mit léphet az EU?

2025. augusztus 21. 16:10

Az EU agráriuma munkaerőhiánnyal küzd: sürgősen vonzóbbá kell tenni a gazdálkodást a fiatalok számára a jövő élelmiszerbiztonságáért.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

A szupertej kevésbé okoz emésztési panaszokat - jelentős tejipari innováció

2021. január 16. 04:36

Az A2-es tej nem tartalmazza azt a fehérjetípust, ami emésztési problémákat okoz.

Málnatermesztés agrárerdészeti módszerekkel?

2023. április 18. 10:41

A MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont Fertődi Kutatóállomásán napjaink meteorológiai szélsőségeinek kiküszöbölésére technológiai kísérletekben, árnyékolási rendszerekben, agrárerdészeti módszerekkel keresik a megoldást a szélsőségek tompítására.

Európa új kutatási irányokat keres a tej és tejtermékek minőségének javítására

2018. június 6. 14:20

Idd csak meg a tejet! Erre a mondatra mindannyian emlékszünk a gyerekkorunkból. A tej és a különféle tejtermékek egész életünkben, egészen idős korunkig fontos fehérje- és kalciumforrást jelentenek.

Új klímatűrő almafajtát nemesítettek ki

2020. augusztus 15. 09:38

Az egyre melegedő klímával új fajtákat kell fejleszteni és forgalomba hozni annak érdekében, hogy a fogyasztók továbbra is ízes, ropogós almát fogyaszthassanak.