Agrárközélet

A MATE a legkiválóbb teljesítményű felsőoktatási intézmények között a rangsorban

MATE Médiaközpont

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) megőrizte abszolút pozícióját, és javította relatív helyét a világ egyik legelismertebb globális felsőoktatási rangsorán, a Times Higher Education World University Ranking 2023-as rangsorán.

A felsőoktatási tevékenységeket minősítő World University Ranking 2023-as rangsora esetében 1799 intézményt vizsgáltak világszerte, melyek közül a MATE a top 67 százalékban, 1201- kategóriában tartotta meg pozícióját. Az egyetemek teljesítménymutatóit öt terület alapján vizsgálják: oktatás, kutatás, idézettségi index, iparági bevételek, valamint a nemzetközi oktatók-hallgatók aránya és kutatói hálózatok, mely területeken belül a MATE oldaláról mindenhol előrelépés látható.

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy „a globális rangsor alapján a MATE a legkiválóbb teljesítményt mutató és legerősebb hírnévvel rendelkező felsőoktatási intézmények között foglal helyet. Az elmúlt közel két évben, mióta megalakult a MATE, megfeszített munkát végeztünk az oktatás-kutatás területén, melynek részeredményei már látszódnak. A nemzetközi pozíció javulásához hozzájárult többek között a minőségi oktatás biztosítása, a munkaerőpiaci igényeknek való megfelelés és a munkáltatói hírnév konzisztens erősödése, valamint Egyetemünk kutatási és tudományos teljesítményének növekedése.”

Mint arról korábban hírt adtunk, a World University Ranking mellett a Quacquarelli Symonds (QS) agrártudományi rangsorában (QS Agriculture & Forestry Subject Ranking) is előrelépés történt: a MATE 50 hellyel került előrébb a 2021-es eredményéhez képest, ezzel a 201-250. pozíciót szerezte meg. Míg 2021-ben a MATE a világ legjobb 23%-ában, 2022-ben a legjobb 17%-ban végzett az agrárképzéseket kínáló egyetemek kategóriájában, ezzel 5%-ot javított relatív pozícióján. 2022-ben egyébként a QS rangsorkészítői 1225 egyetemet elemeztek, melyek közül a legjobb 410 – köztük öt magyar – intézmény került fel a listára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Crister Stark kiemelkedő munkájáért érdemrendet kapott

2025. május 6. 14:10

Crister Starkot, a svéd ipar és a mezőgazdaság érdekében tett kiemelkedő munkájáért, Svédország egyik legrangosabb kitüntetésével díjazták.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

A nagyobb kalóriabevitel hatással van a rák kialakulására

2023. december 29. 14:40

A táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták az állatvilágban a Debreceni Egyetem munkatársainak közreműködésével. A hidrákon és zebrahalakon végzett kísérletek kimutatták: az étrend korlátozása megakadályozta vagy lassította a rák kialakulását.

Lassabb érés - jobb bor

2021. július 5. 07:36

A bogyóérés sebességének minőségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdések hívták életre azt a kutatást, amely során a szakemberek Cabernet Sauvignon ültetvényekben hajtottak végre az éréslassításra vonatkozó kísérleteket.

"Klímaváltozást-tűrő" növények létrehozása

2023. április 18. 11:44

A vadon élő rokonoktól származó egzotikus DNS beépítése a búzába figyelemre méltó, akár 50%-os termésnövekedést is eredményez, még forró időjárás esetén is, ami felülmúlja az ezeket a géneket nem tartalmazó etalonokat.

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.