Agrárközélet
Agrárközélet

„A mezőgazdaság fejlődése szívügye volt” – Elhunyt az Amazone egykori ügyvezető igazgatója

„A mezőgazdaság fejlődése szívügye volt” – Elhunyt az Amazone egykori ügyvezető igazgatója

Amazone – Sajtóközlemény

Prof. h.c. Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer az Amazone korábbi ügyvezető igazgatója, 2023. február 17-én 90 éves korában elhunyt. A mezőgazdasági technikai ágazat nagyszerű feltalálója és egy szenvedélyes családi vállalkozó távozik vele.

Dr. Heinz Dreyer évtizedeken át meghatározóan irányította az Amazone csoport fenntartható fejlődését. Mióta 1958-ban csatlakozott a vállalat vezetőségéhez, nagy elkötelezettséggel vetette bele magát a kutatásba és a termékfejlesztésbe. A mezőgazdasági technika fejlődése mindig is szívügye volt. Számos jövőbe mutató találmány és szabadalom vezethető vissza a mezőgazdasági technológia e sikeres úttörőjére. Így az első ZA (Zentrifugalstreuer-Anbaumaschine) függesztett kéttárcsás műtrágyaszóróval sikerült olyan újítást kifejlesztenie, amely később a világon használt szinte valamennyi műtrágyaszóró elődjévé vált. További mérföldköveket állított fel a nagyobb munkaszélességű vetőgépek tervezésével, és végül

feltalálta a legendás Amazone D4 traktoros vetőgépet,

mellyel a vállalat hamarosan ezen a területen is piacvezetővé vált. Korát megelőzve, már 1975-ben elkötelezte magát a progresszív, direktvetéses módszer mellett, és feltalálta ehhez az úttörő véső-csoroszlyás gépet. Eredményeit számos tekintetben elismerték. Az évek során számos találmányt tett közzé, melyeket

érmek sokaságával tüntettek ki a haladó mezőgazdasági technológiáért.

Dr. Heinz Dreyer maga is magas tudományos elismerésekben és jelentős kitüntetésekben részesült munkájáért.

A siker kulcsa ez a szakadatlan innovációs erő volt, kombinálva a magas minőségi igényekkel, valamint a gazdákkal és a tudósokkal való egyenrangú kommunikációval a világ minden táján.

Dr. Heinz Dreyer az évek során ezeket az Amazone erényeket a vállalat teljes szervezetének DNS-ébe beépítette. Emellett minden területen, mindig nagy jelentőséget tulajdonított a családias munkahelyi légkörnek.

A Dreyer család harmadik generációjaként Dr. Heinz Dreyer jelentős szerepet játszott a vállalat felépítésében, és vállalkozói előrelátással globális mezőgazdasági gépgyártóvá fejlesztette azt. A tulajdonos által vezetett családi vállalkozás független folytatása mindig is megfontolásai középpontjában állt. 2005 elején átadta az ügyvezetési feladatokat fiának, Dr. Justus Dreyernek. Ennek ellenére továbbra is gondoskodott az Amazone vetéstechnikájáról és az optimális műtrágyázásról, és ápolta az együttműködést a felsőoktatási intézményekkel.

Dr. Heinz Dreyer halála mély sebet hagy a vállalatban. A család, a vállalat teljes vezetése és az összes alkalmazott nagy tisztelettel folytatja életművét.

Életrajza

Dr. Heinz Dreyer az Amazonen-Werke alapítójának egyik utódja, Dipl.-Ing. Heinrich Dreyer legidősebb fiaként született, apja már korán kijelölte az utódlásra. A müncheni Műszaki Egyetemen gépészmérnöki tanulmányokat folytatott, majd 1956-ban szerzett diplomáját követően a Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (Bonn) kutatási megbízásából az egyetem munkatársaként a doktori cím megszerzésén dolgozott.

Tervei azonban hirtelen megszakadtak, amikor apja 1957 novemberében hirtelen meghalt. Ettől kezdve Dr. Heinz Dreyer unokatestvérével, Klaus Dreyerrel együtt azonnal csatlakozott az Amazonen-Werke-hez, és vele együtt vette át 1958 elején a vállalat vezetését. A vállalat szükséges bővítése mellett Dr. Heinz Dreyer újra nekifogott a doktori képzésnek, és 1963-ban doktorált a gießeni Justus Liebig Egyetemen.

1960-ban feleségül vette egy alsó-bajorországi vállalkozó lányát, Magdalene Teichet. Négy gyermeke – Petra, Nicoline, Konstanze és Justus – közül Justus követte őt a cég élén.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az ivóvizek 94%-a „örök vegyi anyaggal” szennyezett az EU-ban

2024. július 12. 16:10

A teljes Európai Unióra kiterjedő ivóvízvizsgálat a minták 94%-ában TFA „örök vegyi anyag” szennyezést mutatott ki.

Ellenőrzések a Tisza-tónál: már rendesen kezet mosnak a vendéglátósok

2024. július 10. 15:40

A vizsgálatok során mindössze 51 kg terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Hamarosan újra: Bábolnai Gazdanapok

2024. július 3. 15:40

A nagy hagyományokkal rendelkező mezőgazdasági kiállítást az idén szeptember 5–7. között immár 37. alkalommal rendezik meg.

AMAZONE: Precea Performance Tour – Valós tapasztalatok a gyakorlatból

2022. október 22. 07:38

A Performance Tour keretében az AMAZONE betekintést nyújt a Precea mindennapi munkájába, különböző mezőgazdasági struktúrákban és termelési módokban.

Robottechnológiába fektet az Amazone is

2022. június 14. 13:01

Az AMAZONE csoport megerősíti fejlesztési együttműködését a holland AgXeed B.V. startup céggel.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 5.

2022. március 29. 04:36

A sorozat ötödik fejezetében a talajművelő gép kategória döntőseit (Kuhn Multi-Leader XT eke, Amazone Cobra kultivátor, Kverneland 2300 S Variomat eke), de elsősorban a győztesét mutatjuk be.

Európa legnagyobb mezőgépgyártói - 2020

2020. december 30. 12:32

Amíg a világ négy legnagyobb full-liner (teljes portfóliót gyártó) mezőgépgyártója - Agco, CNH Industrial, Claas és John Deere - továbbra is vezeti a globális mezőgép piacot, addig az európai cégek és cégcsoportok megerősítették pozíciójukat a short-liner (speciális portfóliót gyártó) gyártók között.