22℃ 11℃
április 29. Péter, Katalin, Roberta
Agrárközélet

A németek a legnagyobb sajtexportőrök

Agrofórum Online

Annak ellenére nem a franciák vezetik a legtöbb sajtot exportáló országok listáját, hogy ők számítanak az egyik legismertebb sajtgyártónak.

Igaz a „Sajtok Oscar díját” sem francia termék nyerte legutóbb, hiszen a 42 országból induló 3800 sajt közül az Egyesült Államokban készülő Orgeon Rogue Creamery diadalmaskodott. Pedig a világ minden részéről a legfinomabb kéksajtok, cheddar sajtok, illetve kecskesajtok is versenybe szálltak az elismerésért.

A Vinepair sajtexportáló országokat összesítő listáján a franciák csupán harmadikok, az Egyesült Államok pedig hatodik. A listát nem más vezeti, mint Németország 4,58 milliárd amerikai dollár értékű exporttal. Az ezüstérmet a hollandok szerezték meg 4,07 milliárd dollár értékű kivitelükkel a 2018-as évet összegző statisztikában. A bronzérmet Franciaország 3,66 milliárd dollár értékű exporttal szerezte meg.

Az olaszok a maguk 3,26 milliárd dolláros kivitelükkel a negyedik helyet szerezték meg. Ötödik helyen a dánok végeztek 1,75 milliárd dollárral. Utánuk az Egyesült Államok következik 1,47 milliárd, majd Új-Zéland 1,32 milliárd dolláros exporttal. A nyolcadik helyen Belgium végzett 1,03 milliárd dollárral. A TOP10-be Írország és a régiónkból Lengyelország fért még be. Előbbi ország 967 millió dollár, utóbbi 930 millió dollár értékben adott el sajtokat külföldre.

A tizenegyedik helyre az Egyesült Királyság futott be, megelőzve Fehéroroszországot és Ausztráliát. A lista 14. helyén egy hazánkkal szomszédos ország, Ausztria áll 689 millió dollár értékű sajtkivitellel. A svájci sajtok kedvelői csak a 15. helyen láthatják az országot a rangsorban. Spanyolország, Görögország, Szaúd-Arábia, Egyiptom és Luxemburg fért még be az első húszba a listán. Őket újra egy régiós szereplő, Csehország követi 239 millió dollár értékű kivitellel, majd Ciprus, Litvánia és Argentína sorrend alakult ki. A sajtexportáló országok 25-ös listájának utolsó helyén pedig Törökország szerepel 167 millió dollár értékű külföldi eladással.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

Sajtválogatás: sertés, jávorszarvas és chauri tejéből

2024. február 4. 11:10

Edward Lee séf, étteremtulajdonos nagyjából mindent elért szakmájában amit lehetett, de valószínű, hogy mégis hiányzott valami az életéből, ugyanis úgy döntött, hogy sajtot készít, disznósajtot. Mármint igazit, vagyis hús és por nélkülit, egyszerűen kocatejből.

Egészségvédő tejtermékeket fejlesztettek ki

2023. január 21. 06:34

Egészségvédő sajtot, sajtkrémet és joghurtot is kifejlesztettek a MATE Kaposvári Campusa és a Fino Food Kft. közös projektje keretében.

A parmezánsajtot is veszélyezteti az olasz szárazság

2022. július 18. 11:14

A parmezán mennyisége hamarosan megfogyatkozhat a szupermarketekben, mert az olaszországi termelés jelenleg nem megy zökkenőmentesen.

Őszi sült Camembert

2019. november 9. 09:15

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én teljesen odavagyok az őszért. Szeretem a csípős reggeleket, a gyönyörű őszi napsütésben pompázó színes leveleket, a kora esti sétákat a naplementében, és még sorolhatnám.