Agrárközélet
Agrárközélet

A V4 agrárkamarái szerint szükségesek a termeléshez kötött támogatások

A V4 agrárkamarái szerint szükségesek a termeléshez kötött támogatások

Agrofórum Online

A visegrádi országcsoport (V4) agrárkamarái egyetértenek abban, hogy a termeléshez kötött támogatások szükségesek, mivel jelentős szerepet játszanak az érzékeny ágazatokban a mezőgazdasági tevékenység megőrzésében - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke csütörtökön Budapesten.

Győrffy Balázs a V4-ek agrárkamaráinak budapesti, 67. kibővített ülését követően, a rendezvény házigazdájaként tartott sajtótájékoztatót. A találkozón a NAK, a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKČR), a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR), a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK), a Litván Köztársaság Agrárkamarája (ZUR), valamint a Horvát Agrárkamara (HPK) képviselői, illetve bolgár szakmai szervezetek vettek részt.

A NAK elnöke ismertetése szerint a megbeszélések fő témája a 2020 utáni uniós közös agrárpolitika optimális kialakítása volt.

Győrffy Balázs beszámolt arról, hogy a találkozón magyar és bolgár javaslatra módosították a márciusban elfogadott Pozsonyi Nyilatkozatot a kizárólag állami költségvetési forrásból finanszírozott támogatások összegére vonatkozó határérték meghatározásával kapcsolatban. A nyilatkozatot ezúttal már a NAK is aláírta, ugyanis belevették azokat a kiegészítéseket is a  pozsonyi deklarációba, amelyeket a magyar agrárkamara képviselői javasoltak. Ezek közül a legfontosabb, hogy a támogatási felső határ alkalmazásáról minden uniós tagország maga dönthessen.

A sajtótájékoztatón a résztvevő országok agrárkamaráinak vezetői hangsúlyozták: most dől el, hogy 2020 után milyen agrárpolitika lesz az unióban. Ezért a pozsonyi deklarációt eljuttatják az Európai Unió Bizottságához, és azon dolgoznak, hogy a nyilatkozatot minél több állam képviselője írja alá.

A pozsonyi nyilatkozatban a V4-ek agrárkamarái egyebek között megfogalmazták: olyan uniós közös agrárpolitikára (KAP) van szükség 2020 után, ami erős pénzügyi forrásokkal rendelkezik, biztosítja a közös finanszírozást. Fontos, hogy megmaradjon két pillérűnek, azaz legyenek közvetlen és vidékfejlesztési támogatások is, továbbá alkalmazható legyen a termeléshez kötött támogatás. A KAP-on belül emellett összehangolják a környezetbarát intézkedéséket, valamint elősegítik a generációváltást az agráriumban. A KAP-nak a nyilatkozat szerint támogatnia kell a versenyképesség és a fenntarthatóság összhangjának megteremtését.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete!

2024. május 17. 12:10

Ezen a hétvégén a Vajdahunyad sétányon találkozhatunk mind a 10 nemzeti park igazgatósággal.

Súlyos támadás érte a Lemkent, az ügyfelek türelmét kérik

2024. május 16. 09:10

A bűnözők további illetéktelen hozzáférését és garázdálkodását megakadályozandó az összes IT rendszerük működését felfüggesztették.

Ezt kell tudni az öntözött területek műholdas ellenőrzéséről

2024. május 7. 11:10

Az egységes kérelem benyújtásakor a kérelmező köteles megjelölni minden táblát és bejelentett területi elemet, amelyen öntözési tevékenységet kíván folytatni.

Áll a bál a glifozát miatt

2024. május 4. 10:10

A Bayer glifozát gyomirtó szere emberi jogi aktivisták szerint egészségügyi és környezeti kockázatot jelent, ezért fordultak az OECD-hez.

Várhatóan 2021-től csökkenni fognak a baromfiágazat uniós támogatásai is

2018. szeptember 8. 09:02

Várhatóan 10-12 százalék körüli lehet majd a visszaesés az uniós agrártámogatásokban, de az erről szóló tárgyalások még nem fejeződtek be.

Segítség kárenyhítő juttatás benyújtásához

2022. október 29. 10:17

A kárenyhítő juttatás alapját a tárgyévi hozamérték és a referencia hozamérték különbsége, azaz a hozamérték-csökkenés (termelésiérték-kiesés) jelenti.

Támogatás elismert minőségrendszerek promóciós tevékenységéhez

2021. június 14. 11:19

Megjelent a „Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége” című pályázati felhívás. A pályázat fő célja, hogy az Európai Unió és Magyarország által elismert minőségrendszerek ismertek és elismertek legyenek a piacok és a vásárlók körében. Az első benyújtási szakasz 2021. július 9-étől 2021. augusztus 9-éig tart.

Az agrártámogatási forma mindenki számára fontos

2019. április 30. 06:17

A magyar kormány leghatározottabban visszautasítja a gazdáknak járó uniós vidékfejlesztési források csökkentését, a nekik szánt pénzből más célok finanszírozását.