Agrárközélet
Agrárközélet

A V4 agrárkamarái szerint szükségesek a termeléshez kötött támogatások

A V4 agrárkamarái szerint szükségesek a termeléshez kötött támogatások

Agrofórum Online

A visegrádi országcsoport (V4) agrárkamarái egyetértenek abban, hogy a termeléshez kötött támogatások szükségesek, mivel jelentős szerepet játszanak az érzékeny ágazatokban a mezőgazdasági tevékenység megőrzésében - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke csütörtökön Budapesten.

Győrffy Balázs a V4-ek agrárkamaráinak budapesti, 67. kibővített ülését követően, a rendezvény házigazdájaként tartott sajtótájékoztatót. A találkozón a NAK, a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKČR), a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR), a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK), a Litván Köztársaság Agrárkamarája (ZUR), valamint a Horvát Agrárkamara (HPK) képviselői, illetve bolgár szakmai szervezetek vettek részt.

A NAK elnöke ismertetése szerint a megbeszélések fő témája a 2020 utáni uniós közös agrárpolitika optimális kialakítása volt.

Győrffy Balázs beszámolt arról, hogy a találkozón magyar és bolgár javaslatra módosították a márciusban elfogadott Pozsonyi Nyilatkozatot a kizárólag állami költségvetési forrásból finanszírozott támogatások összegére vonatkozó határérték meghatározásával kapcsolatban. A nyilatkozatot ezúttal már a NAK is aláírta, ugyanis belevették azokat a kiegészítéseket is a  pozsonyi deklarációba, amelyeket a magyar agrárkamara képviselői javasoltak. Ezek közül a legfontosabb, hogy a támogatási felső határ alkalmazásáról minden uniós tagország maga dönthessen.

A sajtótájékoztatón a résztvevő országok agrárkamaráinak vezetői hangsúlyozták: most dől el, hogy 2020 után milyen agrárpolitika lesz az unióban. Ezért a pozsonyi deklarációt eljuttatják az Európai Unió Bizottságához, és azon dolgoznak, hogy a nyilatkozatot minél több állam képviselője írja alá.

A pozsonyi nyilatkozatban a V4-ek agrárkamarái egyebek között megfogalmazták: olyan uniós közös agrárpolitikára (KAP) van szükség 2020 után, ami erős pénzügyi forrásokkal rendelkezik, biztosítja a közös finanszírozást. Fontos, hogy megmaradjon két pillérűnek, azaz legyenek közvetlen és vidékfejlesztési támogatások is, továbbá alkalmazható legyen a termeléshez kötött támogatás. A KAP-on belül emellett összehangolják a környezetbarát intézkedéséket, valamint elősegítik a generációváltást az agráriumban. A KAP-nak a nyilatkozat szerint támogatnia kell a versenyképesség és a fenntarthatóság összhangjának megteremtését.

(MTI)

Messze még a tavasz, hideg és sok csapadék lesz a következő napokban

A következő napokban ismét többfelé várható csapadék, havas eső, havazás is.

Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben.

A közös agrárpolitika létjogosultságát 2020 után is igazolni kell

Amennyiben a KAP költségvetését nem sikerül megvédeni, sem az alapanyag-termelés, sem pedig az azon túl kitűzött célok elérése nem lehet reális elvárás.

Lassult a mezőgazdasági termékek drágulása tavaly decemberben

A mezőgazdasági ráfordítások árszintje a múlt év egészében mindössze 0,1 százalékkal emelkedett, sőt az első három negyedévben alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás a hónap közepétől

Újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás február 15-től - közölte a szaktárca hétfőn.

2018. február 5. 16:00

Magyarország gazdabarátabb közös agrárpolitikát támogat

Magyarország számára kedvező, hogy a tagállamok többsége egyetért abban, hogy kellő pénzügyi háttérrel rendelkező erős közös agrárpolitikára van szükség, amely egyszerűbb a gazdák számára, könnyebb hozzáférést tesz lehetővé az uniós forrásokhoz.

2018. január 30. 07:45

Rövidesen vége a gépbeszerzési támogatásoknak

Nem reális veszélynek, hogy egyik napról a másikra megszűnne a területalapú támogatás, viszont egyszerű gépbeszerzési vagy építési beruházásokhoz nagyon korlátozott mértékben lesznek elérhető vissza nem térítendő támogatások.

2018. február 15. 10:06

Egyszerűsített eljárás segíti a gazdákat a rendkívüli egységes kérelem-benyújtás során

Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében – egyszerűsített eljárás keretében – a kérelmek pótlólagos benyújtását a Magyar Államkincstár végzi majd a gazdálkodók helyett.

2018. január 28. 14:03