Agrárközélet
Agrárközélet

Agrártőzsdét szerveznek Nigériában

Agrártőzsdét szerveznek Nigériában

Agrofórum Online

Mezőgazdasági termékek exportközpontjának kialakításába, és ehhez kapcsolódóan agrártermékek árutőzsdéjének szervezésébe kezdett egy startup Nigériában. A tervek szerint 2018-ra elkészülő létesítmény feldolgozóüzemeket, raktárakat egyaránt magában foglal majd.

A kezdeményezés a nigériai kormány mezőgazdaság-fejlesztésre irányuló erőfeszítéseire építve indul el, amellyel az ország olajtól való függését is mérsékelni szeretnék. A létesítmény Benintől délre, Nigéria kereskedelmi központjától, Lagostól 300 kilométerre helyezkedik majd el, a helyi kakaó-, pálmaolaj-, gumi- és manióka-termelőterületek közelében – idézte a Bloomberg Pat Utomi, az Integrated Produce City Ltd. vezetőjének nyilatkozatát. „A nagykereskedelmi piac koncepciója az, hogy lehetővé tegyük a gazdálkodók számára teljes termelésük helyben értékesítését. Ma a termés 80 százaléka nem is kerül ki a piacra” – mondta Utomi.

Nigéria Afrika legnagyobb olajtermelő országa, a külföldi bevételek 90 százalékát és az államháztartás bevételeinek kétharmadát az olaj adja. Az olajár esése keményen sújtotta az országot. Az elmúlt években számottevően emelték a mezőgazdasági beruházásokat az export növelése és az élelmiszer-behozatal csökkentése érdekében.

Az Integrated Produce City 100 hektáros területén hűtőtárolókat, valamint feldolgozóüzemeket építenek 2018 végéig. Az exportra szánt termékek központját alakítják ki, ahol a szükséges szolgáltatásokhoz hozzáférnek majd a termelők, s nem kényszerülnek arra, hogy árujukat ügynökökön keresztül értékesítsék.

A beruházás a tervek szerint 135 millió dollárból valósítható meg, ennek jelenleg 20 százalékával rendelkeznek. A finanszírozásról dél-afrikai, kínai és ausztráliai hitelezőkkel tárgyalnak. Az Integrated Produce City hétfőn írt alá megállapodást a KPMG LLP nigériai egységével, hogy segítsen egy nagyobb tőkeemelésben – nyilatkozta a cég szóvivője, Vitus Akudinobi a Bloombergnek.

A központra épülő árutőzsdén kakaóval, pálmaolajjal, kesudióval és gumival kereskednének, de a forgalmazott termékek közé tartozhatnak egyebek mellett friss gyümölcsök és zöldségek, gabonafélék és gumók, mint például a manióka is.

A gyártók közül elsősorban az édesipari szereplőket, egyebek mellett a csokoládégyárakat próbálják a térségbe csábítani. Ennek az elképzelésnek az alapját megteremti Nigéria értékláncban betöltött szerepe: az ország Afrika negyedik legnagyobb kakaótermelője és a hetedik világszerte. A kakaó mellett tavaly az utolsó negyedévben a legfontosabb exportált termék a szezámmag, a fagyasztott garnélarák, a szójabab, a kesudió és a nyers pálmamag volt.

(Világgzadaság)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

2024. május 28. 08:10

A tartósan vízhiányos időszakban vízjogi engedély nélkül is lehetőség nyílik az öntözési célú vízhasználatra 30 napig.

Erdőnevelési szakmai napot tartottak a Pilisi Parkerdőnél

2024. május 19. 08:10

Május 9-én tartotta a Pilisi Parkerdő éves szakmai napját, amelynek célja a stáb képzése és a kimagaslóan teljesítő kollégák elismerése volt.

Kerek, kettős jubileum az AMAZONE-nál

2024. május 18. 14:10

2024. május 7-én Klaus Dreyer és fia, Christian Dreyer közösen ünnepelték 90. illetve 60. születésnapjukat.

Indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete!

2024. május 17. 12:10

Ezen a hétvégén a Vajdahunyad sétányon találkozhatunk mind a 10 nemzeti park igazgatósággal.

A korai húsvét tesz be idén a bárányexportnak

2018. március 26. 13:43

A tavalyi 120 ezernél kevesebb lehet idén 10-15 százalékkal a húsvéti bárányexport Olaszországba, mivel a bárányok súlya a korai húsvét miatt még nem éri el az értékesítéshez szükséges mértéket

A búza és a kukorica árát lenyomják a dél-amerikai esőzések

2023. október 31. 15:10

Az eladók dominálták a hétfői kereskedési napot a terménypiacokon. Chicagóban a búza 1,6 százalékkal, a kukorica 0,5 százalékkal, a szójabab pedig 0,9 százalékkal lett olcsóbb. A repce 2,3 százalékos drágulása kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Csökkent az export, de nőtt a feldolgozottság

2019. március 23. 08:35

A magas feldolgozottságú termékek részesedése (ami 2012-ig 31-32 százalékot tett ki) 2017-ben 34 százalék volt, tavaly pedig 38 százalékra nőtt.

A borkivitel növelését sürgeti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

2018. július 13. 08:18

Más mezőgazdasági ágazatokhoz hasonlóan a borászat is jórészt félkész termékeket értékesít külföldön, ám azoknak a nagyobb jövedelmezőség érdekében magasabb hozzáadott értéket kellene tartalmazniuk.