25℃ 17℃
június 11. Barnabás, Barangó
Agrárközélet

Alga lehet a jövő fehérjeforrása

Agrofórum Online

A tápláló, fehérjedús mikroalgák szárazföldi, tengervízzel táplált akvakultúra-rendszerekben való termesztése – különösen a déli partvidékek mentén – hatalmas népélelmezési jelentőséggel bír. Ennek értelmében a technológia 2050-re 10 milliárd ember táplálását könnyíthetné meg.

A Cornell Egyetem által gondozott új kutatás szerint az algák szárazföldi termesztése válasz lehet a jövő humánélelmezési kérdéseire, miközben az élelmiszeralapanyag-előállítás környezeti fenntarthatóságát is javítaná.

,,Lehetőségünk van egy olyan élelmiszer előállítására, amely rendkívül tápláló, gyorsan növekszik, és mindezt olyan környezetben tehetjük, ahol nem történik más mezőgazdasági hasznosítás” – mondta Charles Greene, professor emeritus, a tanulmány első szerzője. Mivel az algatermesztés viszonylag zárt és ellenőrzött létesítményekben történik, a technológia környezetre gyakorolt hatása elenyésző.

A Föld népesedési folyamatai kapcsán változó éghajlatváltozás, a termőterületek zsugorodása, az édesvízhiány és a környezeti degradáció mind korlátozni fogják a megtermelhető élelmiszer mennyiségét – olvasható a tanulmányban. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi élelmiszer-termelési stratégia, és a kizárólag szárazföldi megoldások nem lesznek elégségesek.

Mivel a tengeri/óceáni halak állományai mára már jelentősen lecsökkentek, továbbá, mivel a tengeri halak, kagylók és algák akvakultúrája korlátozott lehetőségeket kínál, Greene és kollégái az algák szárazföldi akvakultúra-létesítményekben történő termesztése mellett érvelnek. A modellek eredményei azt mutatják, hogy a szárazföldi algatenyésztő létesítmények legjobb helyszínéül a délvidéki partmenti sávok szolgálhatnak, beleértve a sivatagi környezetet is.

,, Az algatermesztés révén a déli régiók globális léptékű kenyereskosárrá válhatnak…” – mondta Greene. A sciencedaily.com szerint ezen a területen olyan mennyiségű algát állíthatnak elő, amely elegendő lehet az egész emberiség fehérjeigényének fedezésére.

A magas fehérjetartalom mellett az algák olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek hiányoznak a vegetáriánus étrendből: beleértve az állati húsokbanban található esszenciális aminosavakat és egyéb ásványi anyagokat, valamint a halakban és tenger gyümölcseiben gyakran előforduló omega-3 zsírsavat is.

Az algák, amelyek tízszer gyorsabban nőnek, mint a klasszikus, szárazföldi haszonnövényeink többsége, hatékonyabb tápanyag-felhasználással termeszthetők. A szárazföldi műtrágya-kijuttatás során a készítmények akár nagyobb része is lemosódhat, nem kerül hasznosításra, szennyezve ezzel a különböző víztesteket. A zárt létesítményekben termesztett algák esetében a felesleges tápanyagok azonban újrahasznosíthatók, aminek jelentős környezetvédelmi vonatkozása is van.

A tanulmányt (többek között) az Egyesült Államok Energiaügyi és Mezőgazdasági Minisztériuma támogatta.

Fordította és összeállította: Baklanova Szandra

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Vetőmag-ellenőrzés új szinten: elindultak a kiemelt képzések Szarvason

2025. június 2. 14:10

A vetőmagágazat szakmai fejlődése szempontjából mérföldkőnek számító képzéssorozat indult el 2025. május 26-28. között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szarvasi Képzési Helyén.

Paradicsomlevél, gomba és rovar, mint fehérjeforrás?

2022. május 31. 11:16

A kutatók új, a fenntartható és körforgásos gazdálkodásba beilleszthető fehérjeforrások feltárásán fáradoznak.

Burgonyafehérje mint alternatíva

2021. július 27. 07:37

A burgonyafehérje egy új növényi eredetű fehérjetermék, amely a burgonyakeményítő gyártása során keletkező melléktermékből állítható elő, így kedvező fenntarthatósági paraméterekkel rendelkezik.

A kalászosok helye a növényi fehérjeforrások között

2024. november 14. 14:40

A növényi eredetű fehérjeforrások minőségének vizsgálatakor fontos figyelembe venni a fehérje biológiai hozzáférhetőségét és aminosav-összetételét is.

Nem hordunk össze tücsköt, bogarat! - Nagy lehetőség rejlik a rovarfarmok létesítésében

2018. október 20. 04:07

A mai nagy genetikai képességű állatok keveréktakarmányainak egyik fontos komponense a fehérjeforrás. A világ legtöbb országára – így Magyarországra is – jellemző, hogy nem képesek a fehérjetakarmány szükségletet saját termelésből fedezni. A probléma lehetséges megoldásának tűnik: a rovarok takarmányozási célú felhasználása.