24℃ 12℃
április 29. Péter, Katalin, Roberta
Agrárközélet

Alga lehet a jövő fehérjeforrása

Agrofórum Online

A tápláló, fehérjedús mikroalgák szárazföldi, tengervízzel táplált akvakultúra-rendszerekben való termesztése – különösen a déli partvidékek mentén – hatalmas népélelmezési jelentőséggel bír. Ennek értelmében a technológia 2050-re 10 milliárd ember táplálását könnyíthetné meg.

A Cornell Egyetem által gondozott új kutatás szerint az algák szárazföldi termesztése válasz lehet a jövő humánélelmezési kérdéseire, miközben az élelmiszeralapanyag-előállítás környezeti fenntarthatóságát is javítaná.

,,Lehetőségünk van egy olyan élelmiszer előállítására, amely rendkívül tápláló, gyorsan növekszik, és mindezt olyan környezetben tehetjük, ahol nem történik más mezőgazdasági hasznosítás” – mondta Charles Greene, professor emeritus, a tanulmány első szerzője. Mivel az algatermesztés viszonylag zárt és ellenőrzött létesítményekben történik, a technológia környezetre gyakorolt hatása elenyésző.

A Föld népesedési folyamatai kapcsán változó éghajlatváltozás, a termőterületek zsugorodása, az édesvízhiány és a környezeti degradáció mind korlátozni fogják a megtermelhető élelmiszer mennyiségét – olvasható a tanulmányban. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi élelmiszer-termelési stratégia, és a kizárólag szárazföldi megoldások nem lesznek elégségesek.

Mivel a tengeri/óceáni halak állományai mára már jelentősen lecsökkentek, továbbá, mivel a tengeri halak, kagylók és algák akvakultúrája korlátozott lehetőségeket kínál, Greene és kollégái az algák szárazföldi akvakultúra-létesítményekben történő termesztése mellett érvelnek. A modellek eredményei azt mutatják, hogy a szárazföldi algatenyésztő létesítmények legjobb helyszínéül a délvidéki partmenti sávok szolgálhatnak, beleértve a sivatagi környezetet is.

,, Az algatermesztés révén a déli régiók globális léptékű kenyereskosárrá válhatnak…” – mondta Greene. A sciencedaily.com szerint ezen a területen olyan mennyiségű algát állíthatnak elő, amely elegendő lehet az egész emberiség fehérjeigényének fedezésére.

A magas fehérjetartalom mellett az algák olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek hiányoznak a vegetáriánus étrendből: beleértve az állati húsokbanban található esszenciális aminosavakat és egyéb ásványi anyagokat, valamint a halakban és tenger gyümölcseiben gyakran előforduló omega-3 zsírsavat is.

Az algák, amelyek tízszer gyorsabban nőnek, mint a klasszikus, szárazföldi haszonnövényeink többsége, hatékonyabb tápanyag-felhasználással termeszthetők. A szárazföldi műtrágya-kijuttatás során a készítmények akár nagyobb része is lemosódhat, nem kerül hasznosításra, szennyezve ezzel a különböző víztesteket. A zárt létesítményekben termesztett algák esetében a felesleges tápanyagok azonban újrahasznosíthatók, aminek jelentős környezetvédelmi vonatkozása is van.

A tanulmányt (többek között) az Egyesült Államok Energiaügyi és Mezőgazdasági Minisztériuma támogatta.

Fordította és összeállította: Baklanova Szandra

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

Bővülő lehetőségek a rovarok felhasználhatóságában

2018. február 26. 14:29

Napjainkban egyre nő az igény a gazdasági állatok takarmányozásában az alternatív fehérjeforrások felhasználása iránt a hagyományos fehérjeforrások kiváltására.

Döbbenetes húsforrással kísérleteznek, ehhez azért gyomor kellene

2024. március 20. 11:10

A legfenntarthatóbban előállítható állati fehérjeforrás lehet egy új tanulmány szerint a pitonhús, amelynek íze a csirkééhez hasonlít.

Paradicsomlevél, gomba és rovar, mint fehérjeforrás?

2022. május 31. 11:16

A kutatók új, a fenntartható és körforgásos gazdálkodásba beilleszthető fehérjeforrások feltárásán fáradoznak.

A kalászosok helye a növényi fehérjeforrások között

2024. november 14. 14:40

A növényi eredetű fehérjeforrások minőségének vizsgálatakor fontos figyelembe venni a fehérje biológiai hozzáférhetőségét és aminosav-összetételét is.