Agrárközélet

Alga lehet a jövő fehérjeforrása

Agrofórum Online

A tápláló, fehérjedús mikroalgák szárazföldi, tengervízzel táplált akvakultúra-rendszerekben való termesztése – különösen a déli partvidékek mentén – hatalmas népélelmezési jelentőséggel bír. Ennek értelmében a technológia 2050-re 10 milliárd ember táplálását könnyíthetné meg.

A Cornell Egyetem által gondozott új kutatás szerint az algák szárazföldi termesztése válasz lehet a jövő humánélelmezési kérdéseire, miközben az élelmiszeralapanyag-előállítás környezeti fenntarthatóságát is javítaná.

,,Lehetőségünk van egy olyan élelmiszer előállítására, amely rendkívül tápláló, gyorsan növekszik, és mindezt olyan környezetben tehetjük, ahol nem történik más mezőgazdasági hasznosítás” – mondta Charles Greene, professor emeritus, a tanulmány első szerzője. Mivel az algatermesztés viszonylag zárt és ellenőrzött létesítményekben történik, a technológia környezetre gyakorolt hatása elenyésző.

A Föld népesedési folyamatai kapcsán változó éghajlatváltozás, a termőterületek zsugorodása, az édesvízhiány és a környezeti degradáció mind korlátozni fogják a megtermelhető élelmiszer mennyiségét – olvasható a tanulmányban. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi élelmiszer-termelési stratégia, és a kizárólag szárazföldi megoldások nem lesznek elégségesek.

Mivel a tengeri/óceáni halak állományai mára már jelentősen lecsökkentek, továbbá, mivel a tengeri halak, kagylók és algák akvakultúrája korlátozott lehetőségeket kínál, Greene és kollégái az algák szárazföldi akvakultúra-létesítményekben történő termesztése mellett érvelnek. A modellek eredményei azt mutatják, hogy a szárazföldi algatenyésztő létesítmények legjobb helyszínéül a délvidéki partmenti sávok szolgálhatnak, beleértve a sivatagi környezetet is.

,, Az algatermesztés révén a déli régiók globális léptékű kenyereskosárrá válhatnak…” – mondta Greene. A sciencedaily.com szerint ezen a területen olyan mennyiségű algát állíthatnak elő, amely elegendő lehet az egész emberiség fehérjeigényének fedezésére.

A magas fehérjetartalom mellett az algák olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek hiányoznak a vegetáriánus étrendből: beleértve az állati húsokbanban található esszenciális aminosavakat és egyéb ásványi anyagokat, valamint a halakban és tenger gyümölcseiben gyakran előforduló omega-3 zsírsavat is.

Az algák, amelyek tízszer gyorsabban nőnek, mint a klasszikus, szárazföldi haszonnövényeink többsége, hatékonyabb tápanyag-felhasználással termeszthetők. A szárazföldi műtrágya-kijuttatás során a készítmények akár nagyobb része is lemosódhat, nem kerül hasznosításra, szennyezve ezzel a különböző víztesteket. A zárt létesítményekben termesztett algák esetében a felesleges tápanyagok azonban újrahasznosíthatók, aminek jelentős környezetvédelmi vonatkozása is van.

A tanulmányt (többek között) az Egyesült Államok Energiaügyi és Mezőgazdasági Minisztériuma támogatta.

Fordította és összeállította: Baklanova Szandra

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

Több ezer állami ösztöndíjas hely vár a MATE-n!

2025. január 22. 15:10

A MATE minden hallgatónak magas szintű tudást biztosít. Az egyik legjobb agráregyetemen ösztöndíjas helyek várják a jelentkezőket.

Változás az AXIÁL Kft. vezetőségében

2025. január 16. 12:33

Az újonnan létesített részleg a vállalat vezetőségének munkáját segíti tanácsadással, döntéstámogatással a digitalizációs projektekre fókuszálva.

Sajnálatos, de ez az élelmiszeripar jövője

2024. december 28. 14:10

Az ipari mezőgazdaság jövője lehetőségeket és egyben komoly kihívásokat teremt az élelmiszer-termelés és a klímavédelem metszéspontjában.

Nem hordunk össze tücsköt, bogarat! - Nagy lehetőség rejlik a rovarfarmok létesítésében

2018. október 20. 04:07

A mai nagy genetikai képességű állatok keveréktakarmányainak egyik fontos komponense a fehérjeforrás. A világ legtöbb országára – így Magyarországra is – jellemző, hogy nem képesek a fehérjetakarmány szükségletet saját termelésből fedezni. A probléma lehetséges megoldásának tűnik: a rovarok takarmányozási célú felhasználása.

Döbbenetes húsforrással kísérleteznek, ehhez azért gyomor kellene

2024. március 20. 11:10

A legfenntarthatóbban előállítható állati fehérjeforrás lehet egy új tanulmány szerint a pitonhús, amelynek íze a csirkééhez hasonlít.

Bővülő lehetőségek a rovarok felhasználhatóságában

2018. február 26. 14:29

Napjainkban egyre nő az igény a gazdasági állatok takarmányozásában az alternatív fehérjeforrások felhasználása iránt a hagyományos fehérjeforrások kiváltására.

A kalászosok helye a növényi fehérjeforrások között

2024. november 14. 14:40

A növényi eredetű fehérjeforrások minőségének vizsgálatakor fontos figyelembe venni a fehérje biológiai hozzáférhetőségét és aminosav-összetételét is.