Agrárközélet
Fizetett tartalom
Agrárközélet
Fizetett tartalom

Arasson sikert – 32. Bábolnai Gazdanapok

Arasson sikert – 32. Bábolnai Gazdanapok

Agrofórum Online

Hamarosan megnyitja kapuit a több mint három évtizedes múltra visszatekintő kiállítás, a Bábolnai Gazdanapok.

Az agrárium kiemelkedő eseménye, ami az elmúlt harminc évben nemcsak hagyományt teremtett, de értéket is képviselt a hazai agráriumban. A Bábolnai Gazdanapokra méltán büszke a rendezvény gazdája és rendezője, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok. Az elismertség ékes bizonyítéka, hogy mind a kiállítók, mind a látogatók döntő többsége évről-évre számon tartja az eseményt és visszatér a kiállításra.

Ebben az évben 2019. szeptember 5-8. között megrendezésre kerülő 32. Bábolnai Gazdanapok a 79. OMÉK társrendezvénye lesz.

Az idei kiállítás jelmondata:

„Nemcsak ott voltam, részt is vettem!”

A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, valamint a kiállítás szervezője a Magyar Mezőgazdaság kft. ennek szellemében igyekszik tartalommal megtölteni a kiállítás négy napját.

1977-ben az első Bábolnai Gazdanapokon már működés közben is bemutatták a gépeket, ezzel elsőként az országban, megteremtve a mozgó gépbemutató lehetőséget, és az eltelt évek alatt többek között ez adta a kiállítás sajátosságát.

Idén is naponta mintegy másfél órán át tekinthetik meg működés közben az erő és munkagépeket a látogatók. Külön érdekessége lesz a kiállításnak, hogy lehetőséget biztosít az Agrotec Kft. traktor tesztvezetésre az érdeklődőknek.  Minden évben a meghatározó gépforgalmazók, gépgyártók és a szakmai szervezetek meghatároznak egy tematikát, amelyre felfűzik a mozgó gépbemutatót. Terveink szerint idén az öntözés és annak gépesítési háttere kerül fókuszba.  A kiállítás súlypontját tehát a mezőgazdasági gépek és berendezések képezik, de bemutatásra kerül minden egyéb mezőgazdasághoz köthető termék és szolgáltatás is, valamint jelen vannak az oktatáshoz és kutatáshoz köthető intézmények is.

Az elmúlt évhez hasonlóan több szakmai program is várja a Bábolnára érkező szakembereket. Folytatjuk a gyakorlati bemutatóval kiegészült SMARTFARM konferencia sorozatot, több mint 50 résztvevő cég és intézmény közreműködésével. A legmodernebb „high tech” precíziós gazdálkodási technológiák felvonultatása mellett célja a rendezvénynek, hogy a jól bevált, helyhez kötődő növénytermesztési gyakorlatokat, döntéstámogatási mechanizmusokat is bemutassa a tápanyag-gazdálkodás, a növényvédelem és a nedvességgazdálkodás különböző témaköreiben. Vagyis összehozzuk az elméletet a gyakorlattal. Célunk az, hogy utat mutassunk a konvencionális gazdálkodásból a digitalizáció nyújtotta lehetőségekkel a Smart mezőgazdaságba lépéshez, hogyan lehet tény alapú gazdálkodást-, döntéshozatalt megvalósítani.

Az idei év nagy újdonsága, hogy a legújabb SMART talajművelő eszközeit egy több mint 30 méteres interaktív talajszelvényben mutatják be, egymással összehasonlító módon. Így működésük nemcsak felülről, hanem szemmagasságból is megtekinthetővé válik.  Kérdezzen bátran, kérje ki térítésmentesen szakértőink véleményét!!

A drónok néhány területen már bizonyították hasznos mivoltukat és tették egyszerűbbé az addig költségesen, csak sok kompromisszummal megoldható feladatokat. Most a mezőgazdaság résztvevőin a sor, hogy felismerjék ezen gépek előnyeit és sikerrel alkalmazzák gazdaságuk fejlesztésére.

Az Agro-Way Kft. a kiállítás füves területén mindennap drónbemutatót tart, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a permetező drónok használatával.

A SMART Szaktanácsadási Ponton minden érdeklődőnek ingyenes konzultációs lehetőséget biztosítunk a kiállítás minden napján. A szaktanácsadási témakörök a precíziós gazdálkodás, a talajvizsgálat, a nedvességgazdálkodás és a nyilvántartási – jelentési kötelezettségek.

Az agrárium munkaerő-utánpótlásának érdekében a Bábolnai Gazdanapok második napján „Szakiskolai Napot” tartunk. Szeretnénk bemutatni a szakiskolai diákoknak a mezőgazdasági szakma érdekességeit, kipróbálhatják az erőgépeket és elbeszélgethetnek a kiállítókkal a szakma sokszínűségéről és lehetőségeiről is. Több száz diákot hívtunk és várunk az eseményre.

Kiemelt fontosságú lesz a rendezvényen a határon túli gazdák látogatása is. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségével és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen hívjuk és várjuk a gazdákat, hogy szervezet formában végigvezessük a kiállításon. Bemutatjuk a legújabb technológiai újdonságokat és a szaktanácsadói ponton lehetőségük lesz konzultálni a felmerült szakmai gondokról.

A szervezők színes családi programokkal is várják a nagyközönséget. Lesz tesztvezetés, lovasbemutató, sétakocsikázás és egy mini gyermekparadicsom is. A látogatók szervezett csoportokban, idegenvezetéssel, idén is megtekinthetik a Ménesbirtok történelmi értékű épületegyüttesét és híres lóállományát is.

A Bábolnai Gazdanapok sikeres és eredményes megrendezésén túl a Ménesbirtok legfontosabb feladatai között szerepel a történelmi lótenyésztés, a génmegőrzés folyamatossága, a műemlék együttes fenntartása, valamint a hagyományok ápolása.

Az esemény immár szállóigévé vált jelmondata ismét tartalommal telik meg.

Bábolnai Gazdanapok – Arasson sikert!
www.babolnaigazdanapok.hu

Sikerszakma lett az agrárgépészet

2020. január 20. 12:47

Ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a fiatalok körében az agrárgépészet iránt.

Megjelent a vízháztartási tájékoztató januári kivonata

2020. január 20. 10:02

Megjelent az Országos Vízügyi Főigazgatóság által elkészített Operatív Aszály és Vízhiány című értékelésről szóló Integrált Vízháztartási Tájékoztató (VHTE) és annak 2020. januári kivonata.

A 2020-as év természeti értékei

2020. január 20. 04:38

Természetvédő csoportok és szakemberek immár több éves hagyományt követve, minden évben megválasztják az év faját több kategóriában.

Megnyitotta kapuit a berlini Nemzetközi Zöld Hét

2020. január 18. 13:02

A vásár 94 éves történetében most mutatkozik be a legtöbb kiállító, 72 országból 1800-an. Önálló nemzeti standdal 36 ország jelentkezik.

Ebben az évben a Bábolnai Gazdanapok a 79. OMÉK társren­dezvénye

2019. augusztus 25. 19:26

Az agrárium kiemelkedő eseménye az elmúlt 30 év­ben nemcsak hagyományt teremtett, hanem a hazai agrárium egyik értékes rendezvényévé vált.

A szakmaiság és a professzionalitás miatt is érdemes a kiállítóknak megjelennie az OMÉK-on

2019. június 10. 03:36

Idén szeptemberben - immár 79. alkalommal - ismét megrendezik Magyarország legnagyobb és legrégebbi agrárgazdasági eseményét, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK). A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont területén megrendezendő eseményen ezúttal az agár- és élelmiszeripari innovációk bemutatására és a szakmaiság erősítésére helyezik a hangsúlyt.

Holnap nyit a 32. Bábolnai Gazdanapok

2019. szeptember 4. 10:38

A 32. Bábolnai Gazdanapok idén közel 20.000 négyzetméteren, több mint 200 kiállítóval kerül megrendezésre.

Megnyitotta kapuit a 79. OMÉK - középpontban a modernitás, a szakmaiság és a fiatalítás

2019. szeptember 27. 04:36

A vásár ünnepélyes megnyitóján Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: az OMÉK az anyaországi és a határon túli gazdák ünnepe.