Agrárközélet
Agrárközélet

Az agrárinnováció társadalmi konszenzussal kezdődik

Az agrárinnováció társadalmi konszenzussal kezdődik

Kiskun Kutatóközpont Kft.

Napjainkra egyértelművé vált, hogy a GMO kérdése a szakmai vitán túl, szélesebb társadalmi megítélés alá kell, hogy essen. Egyértelmű és világos állásfoglalás született abban a kérdésben, hogy a transzgenikus növényi organizmusokat nem fogják engedélyezni Magyarországon.

Megjelentek azonban olyan kiváló alternatívát nyújtó precíziós nemesítési technológiák, mint a Crispr/Cas9 transzgén mentes változata, illetve az oligonukleotid által mediált génszerkesztés, amelyek tekintetében szükség van nyugodt észérveken alapuló, konszenzusra törekvő párbeszédre. Őszintén remélem, hogy a természetvédők és a biotechnológusok közt gyakran személyeskedésbe torkolló sehová nem vezető vitákat, a jövőben felváltja a mindkét fél részéről konstruktív közös célokat kereső hozzáállás.

Rádi Feríz

A Föld népessége rendkívüli mértékben növekszik ezzel egyenes arányban nő az élelmiszer- és energiaigény. A biotechnológusok elsődleges célja, hogy intenzív termelési körülmények között minél nagyobb termésátlagokat produkáló, az időjárás viszontagságainak kevésbé kitett, kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező növényeket állítsanak elő. Ez a törekvés teljes mértékben egybeesik a környezetvédők által kiemelt, globális katasztrófához vezető erdőirtás mérséklésével, a művelés alá vont területek csökkentésével.

Szűkebb perspektívából szemlélve a témát, a precíziós nemesítés innovatív, versenyképes és biztonságos eszközt nyújt a magyar mezőgazdaság produktivitásának növeléséhez, a magyar gazdák termésátlagainak szignifikáns javításához. A magyar kormány által meghirdetett, kiváló szakmaisággal alátámasztott, stratégiai fontosságú fehérjeprogram minden magyar állampolgár számára hosszútávon garantálja a biztonságos élelmiszerhez jutás lehetőségét, mindamellett, hogy gazdasági ágazatok fejlődését is elősegíti. A precíziós nemesítés ezen program sikerességéhez hatékony és biztonságos segítséget nyújthat.

Fel kell ismerjük, hogy a közös cél felé vezető út, ami jelen esetben Magyarország fejlődése, mindannyiunk számára egy irányba vezet.

 

Rádi Feríz
Kiskun Kutatóközpont Kft.

 

 

 

 

Huszonkettő új terepjárót kaptak a halőrök

2019. október 22. 09:47

A beszerzés újabb jelentős lépés a több mint 600 főt számláló, rendészeti vizsgával is rendelkező hivatásos horgászszervezeti halőrzés rendszerének technikai fejlesztésében.

Kiemelten fontos a fenntartható halgazdálkodás

2019. október 22. 08:02

A tudatos beavatkozások, a fenntartható gazdálkodás szemléletmódjának elterjesztése szükséges a környezeti változásokból eredő károk megelőzéséhez, a természetes alkalmazkodás megsegítéséhez.

A vízhiány megelőzése és kezelése volt a kiemelt téma a Budapesti Víz Világtalálkozón

2019. október 21. 07:38

Áder János, köztársasági elnök a tanácskozás második napján megtekintette a vízipari szakkiállítást, és emlékeztetett a megnyitón elmondott szavaira, "napjainkban a szemünk láttára bontakozik ki a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz drámája".

Az agrár-külkereskedelem egyenlege 20 százalékkal javult az év első felében

2019. október 20. 11:55

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet elemzése szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 24 árucsoportja közül 17 exportértéke emelkedett, négyé csökkent, háromé stagnált.

Agrárinnovációs operatív csoportok hálózata jön létre hazánkban is

2018. november 5. 14:16

Az innováció az agráriumban is egyre jelentősebb szerepet játszik, a közösségi agrárpolitika 2021-től az innovációt, a digitalizációt, a modernizációt kívánja erősíteni.

Új tudományos hátország a dísznövénykutatásban

2018. október 11. 07:02

A Gyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézet azon fog dolgozni, hogy a jövőben a térség legjelentősebb dísznövénytermesztő központja legyen Magyarország.

Nagy lehetőség előtt áll a hazai agrárium

2018. március 6. 10:21

Egy állattenyésztő telep dolgozója a jövőben sokkal inkább egy digitalizált táblát fog kezelni, a kétkezi munka aránya csökkenni fog.

Landini innovációk az idei EIMA-n

2018. október 30. 14:52

A Landini REX 4 széria fülkés változata 11 különféle modellben érhető el, az F-verzió 6 modellt, a GT és V kivitel további 5 modellt vonultat fel 70-112 lóerő teljesítmény tartományban.