Agrárközélet
Agrárközélet

Az engedély nélküli növényégetés szankcióval jár

Az engedély nélküli növényégetés szankcióval jár

Agrofórum Online

Itt a tavasz, ilyenkor szokás elégetni a növényi maradványokat. Viszont a kölcsönös megfeleltetés szabályai szerint tarló, nád, növényi maradvány, valamint gyepek égetése tilos, kivéve, ha erre növény-egészségügyi okokból van szükség.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mindazon gazdálkodó figyelmébe ajánlja, aki a kölcsönös megfeleltetés hatálya alá tartozó támogatások valamelyikét igényli, hogy a tarló, nád, növényi maradvány és gyepek égetését kizárólag a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ) előírások vonatkozó részének megtartásával végezheti, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) 227. §-ának rendelkezései alapján. A fő szabály, tehát az, hogy a tarló, nád, növényi maradvány valamint gyepek égetése tilos, kivéve, ha erre növény-egészségügyi okokból van szükség”.

Ennek megfelelően, ha a gazdálkodó rendelkezik az égetni kívánt tábla/táblák vonatkozásában az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szerv által zárlati károsítókkal való fertőzés miatt hozott hatósági határozat, illetve az illetékes természetvédelmi hatóság által egyedi természetvédelmi okokból hozott hatósági határozat valamelyikével, akkor az engedély birtokában végezheti el a tarló, a lábon álló növényzet, az avar és egyéb növényi hulladék OTSZ szerinti irányított égetését.

Amennyiben a helyszíni ellenőrzés során égetés nyomait észlelik az ellenőrök és az érintett tábla vonatkozásában és a gazdálkodó nem rendelkezik a fentebb említett hatósági engedélyek valamelyikével, az várhatóan KM-szankcióval jár. Még abban az esetben lehet eltekinteni a HMKÁ-szabálytalanságtól, ha a gazdálkodó a kérdéses időszakban, a területen történő gyújtogatásról szóló rendőrségi feljelentést tud bemutatni.

Minden esetben legyenek körültekintőek, mert az égetés nyomaiból a gondatlanság és a szándékosság megállapítása is fennállhat, ami a szankció mértékét jelentősen befolyásolja. A szankciók megállapításáról, mértékéről a kamara weboldalán elérhető KM kézikönyvben olvashatnak bővebb információt.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A lehullott agancsot nem érdemes hazavinni, büntetés jár érte

2024. február 14. 10:10

A szarvasok április elejéig vetik le agancsukat, amelyek engedély nélküli gyűjtése – főleg kereskedelmi célú, szervezett és állatkínzással járó formájában – a teljes erdei ökoszisztémát veszélyezteti: a tavaszra legyengült kondíciójú nagyvad mellett kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékony kérgű fafajok is: emellett lopásnak minősül.

20 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – meg lehet élni gazdálkodóként Franciaországban?

2024. február 11. 16:10

Bertin Moret, aki kecskesajtot készít Párizstól egy órányira, nem hisz abban, hogy a politikusok csökkenteni tudják a bürokráciát és megállítják az olcsó importot, ahogyan ő és más gazdák követelik. Számára a megoldást a francia termékeket vásárló fogyasztók jelentik.

Vadgazdálkodási konferenciát rendez a NAK a FeHoVa kiállításon

2024. február 8. 08:40

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a korábbi évekhez hasonlóan – együttműködésben az Agrárminisztériummal és az Országos Magyar Vadászkamarával – vadgazdálkodási konferenciát rendez a FeHoVa kiállítás nyitónapján, február 8-án. „A vadgazdálkodás aktuális kérdései” című rendezvényen a nagyvadállomány alakulásával kapcsolatos tények és tévhitek lesznek a középpontban.

A gazdatiltakozások Európa-szerte terjednek, most a spanyolokon a sor

2024. február 5. 08:10

A spanyol gazdálkodói egyesületek azt közölték, hogy februárban az utcára kívánnak vonulni, tiltakozásul a szigorú európai szabályozás és a kormány támogatásának hiánya miatt, miközben a tiltakozások folyamatosan terjednek Európa-szerte.

Mától tilos a trágyázás nitrátérzékeny területeken

2018. október 31. 10:33

Az őszi kalászosok, esetében a fejtrágyázás már február 1-től megengedett. A nitrátrendelet előírásai a VP AKG-ba bevitt területeken is kötelezően betartandók a terület érzékenységétől függetlenül.

Tudjon meg mindent a kölcsönös megfeleltetésről! - 1. rész: Mi fán terem a KM?

2019. december 5. 07:36

A kölcsönös megfeleltetés minden gazdálkodóra vonatkozik, akik tevékenységükhöz támogatást vesznek igénybe a közösségi forrásokból.

Vetésváltási előírások – nem növényvédelmi szempontból

2018. december 12. 07:38

A minap feltettem a kérdést a követőim között facebookon, hogy milyen vetésváltási előírásokat ismernek és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a várt kommentdömping elmaradt. Vajon tényleg nincsenek tisztában a jogszabályi követelményekkel?

A tájelemekről - nem csak zöldítőknek I. rész

2019. május 21. 08:27

Számos kutatás foglalkozik a mezőgazdasági térségek tájszerkezetének vizsgálatával, az eredmények egybehangzóak: egyértelmű párhuzam vonható a szántóföldek terjeszkedése, illetve a természetközeli felszínborítás és ezzel együtt a biodiverzitás csökkenése között.