Agrárközélet
Agrárközélet

Az FM kiemelt feladatának tekinti oktatási intézményei fejlesztését

Az FM kiemelt feladatának tekinti oktatási intézményei fejlesztését

Agrofórum Online

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy a fenntartásában működő nevelési-oktatási intézmények állapota megfeleljen a 21. század követelményeinek. Az iskolahálózat fejlesztésének keretében, a pályázati lehetőségeknek köszönhetően tanítási épületek, kollégiumok, tangazdaságok, tanműhelyek megújítása folyik országszerte - tájékoztatta a tárca pénteken az MTI-t.

A fejlesztés részeként valósult meg az FM Dunántúli Agrár-szakképző Központ, Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium bővítése, felújítása és gépparkjának bővítése is, a beruházást pénteken adták át Szekszárdon. Az intézmény 575 millió forint támogatásban részesült. A szekszárdi kollégium épületének felújítására mintegy 85 millió forint, a bemutató üzem, komplex tangazdaság kialakítására 140 millió forint állt rendelkezésre. A fennmaradó, mintegy 350 millió forint a kaposvári intézmény tetőtér beépítését, új tantermek kialakítását szolgálta.

Az FM közleménye szerint az átadáson Nagy István, a tárca parlamenti államtitkára felidézte, hogy a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán hat, a tárca fenntartásában működő intézmény nyert el egyenként 130-150 millió forintos támogatást épületszigetelésre és a nyílászárók cseréjére.

Emellett huszonhat intézmény vett részt a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) innovatív iskolák fejlesztése elnevezésű pályázatán, míg más intézményekben TAO-támogatással sikerült tornatermet felújítani.

Az FM külön kormányzati keretből 400 millió forinttal támogatta a Soós István Borászati Szakképző Iskola Szigetcsépi Tanüzemének megvalósulását, további 400 millió forinttal pedig a Szentannai Sámuel Középiskola és Kollégium fejlesztéseit.

Az épületenergetikai fejlesztésre irányuló Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 5.2.10. projektekben tizenhét szakképző intézmény vesz részt. Ezen kívül a KEHOP 5.2.11. projekt tíz FM-es szakképző intézmény, a KEHOP 5.2.2. épületenergetikai projekt további tíz FM-fenntartású iskola megújulását szolgálja. TAO-pályázat keretében egy intézménynél tornacsarnok építése zajlik, a Nemzeti Földalap megtakarításai terhére három intézményben zajlottak le 2016-ban korszerűsítések – ítrák a közleményben.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A lehullott agancsot nem érdemes hazavinni, büntetés jár érte

2024. február 14. 10:10

A szarvasok április elejéig vetik le agancsukat, amelyek engedély nélküli gyűjtése – főleg kereskedelmi célú, szervezett és állatkínzással járó formájában – a teljes erdei ökoszisztémát veszélyezteti: a tavaszra legyengült kondíciójú nagyvad mellett kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékony kérgű fafajok is: emellett lopásnak minősül.

20 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – meg lehet élni gazdálkodóként Franciaországban?

2024. február 11. 16:10

Bertin Moret, aki kecskesajtot készít Párizstól egy órányira, nem hisz abban, hogy a politikusok csökkenteni tudják a bürokráciát és megállítják az olcsó importot, ahogyan ő és más gazdák követelik. Számára a megoldást a francia termékeket vásárló fogyasztók jelentik.

Vadgazdálkodási konferenciát rendez a NAK a FeHoVa kiállításon

2024. február 8. 08:40

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a korábbi évekhez hasonlóan – együttműködésben az Agrárminisztériummal és az Országos Magyar Vadászkamarával – vadgazdálkodási konferenciát rendez a FeHoVa kiállítás nyitónapján, február 8-án. „A vadgazdálkodás aktuális kérdései” című rendezvényen a nagyvadállomány alakulásával kapcsolatos tények és tévhitek lesznek a középpontban.

A gazdatiltakozások Európa-szerte terjednek, most a spanyolokon a sor

2024. február 5. 08:10

A spanyol gazdálkodói egyesületek azt közölték, hogy februárban az utcára kívánnak vonulni, tiltakozásul a szigorú európai szabályozás és a kormány támogatásának hiánya miatt, miközben a tiltakozások folyamatosan terjednek Európa-szerte.

Figyelő: Nagy István lesz az új földművelésügyi miniszter

2018. április 26. 07:16

A Figyelő információi szerint szinte végleges a negyedik Orbán-kormány minisztereinek névsora, eszerint földművelésügyi miniszternek Nagy Istvánt kérte fel Orbán Viktor.

Bízzanak a jövőben! - üzeni Tóth Katalin helyettes államtitkár a határon túli gazdáknak

2018. január 20. 12:51

Orientálni szeretnék a határon túli gazdákat a tudatosabb gazdálkodás irányába, valamint a lehetőségeik, az adottságaik, a specialitásaik jobb kihasználására.

FM: A sikerre, összefogásra és a vidék támogatására szavaztak a gazdálkodók

2017. november 4. 19:53

A tervek szerint az Országos Kamarai Választási Bizottság hétfőn ülésezik és hirdeti ki az agrárkamarai megyeiküldött-választás eredményét.

Az agrár-innovációért fog össze a Földművelésügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség

2016. december 15. 11:43

A Miniszterelnökség a 2014–2020 Vidékfejlesztési Program keretében pályázatot dolgoz ki az EIP AGRI operatív csoportjainak létrehozásához és működtetéséhez.