30℃ 18℃
június 2. Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz
Agrárközélet

Bővült a doktori iskolák köre a Debreceni Egyetemen

Debreceni Egyetem

A növénytermesztéstől a biotechnológián át az etológiáig terjedő kutatási témáikról számoltak be az Agrártudományi Doktori Tanács doktori iskoláiban tanuló PhD-hallgatók a Debreceni Egyetem agrárkarán. A doktoranduszkonferencián bejelentették: bővült a doktori iskolák köre.

– Az eddig az Agrártudományi Doktori Tanács (ADT) keretein belül működött Állattenyésztési- és Kerpely Kálmán Doktori Iskola ebben az évben kiegészült a Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskolával, melynek vezetője egyetemünk rektora, Szilvássy Zoltán – jelentette be Pepó Péter ADT-elnök „A jövő tudósai, a vidék jövője” címmel meghirdetett tanácskozáson.

A 2018/19-es tanévben 68 PhD-hallgató folytatja tanulmányait a három doktori iskolában. A magyar és külföldi doktoranduszok munkáját minden évben számos workshop és konferencia segíti. Pepó Péter professzor az eseményen felhívta a figyelmet arra, hogy 2019 februárjára a Debreceni Egyetem országos PhD-hallgatói és oktatói konferenciát szervez növénytermesztési területen.

Az idén már 17. alkalommal megrendezett „A jövő tudósai, a vidék jövője”-konferencián a hagyományoknak megfelelően eddigi eredményeikről adtak számot a fiatal kutatók. Témáik között szerepelnek például a juhok endoparazita vizsgálatai, a növényi biomassza vízben történő lebontása, a GMO, az ipari paradicsomfajták reológiai értékelése, valamint a takarmánnyal adagolt szelénkiegészítők hatása a tej szeléntartalmára.

Hét szekcióban összesen 52 – angol és magyar nyelvű – előadáson ismertették eddigi munkájuk eredményeit a debreceni doktoranduszok. Az Agrártudományi Doktori Tanács minden tudományos eredményt szerkesztett közlemény formájában megjelentet angol nyelven.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földet kínál az állam: több mint 13 ezer hektár árverésen

2025. május 30. 13:10

Árverésen értékesíti az állam az érintett földrészleteket. A cél: a helyben élő gazdák földhöz juttatása, stabil birtokviszonyokkal.

Alkotópályázatot hirdetnek a magyar szöcskeegérről

2025. május 29. 14:10

Gyerekeknek és felnőtteknek is szóló kreatív pályázatok indultak a 2025-ös Év Emlőse, a magyar szöcskeegér témájában.

Nemzetstratégiai kérdés a méhészet támogatása

2025. május 21. 11:10

Több tízmilliárd forintnyi támogatás segíti a hazai méhészeket 2027-ig. A cél: a méhtartás fenntartása és a beporzók védelme.

Bánki H. Dezső kapta idén a Vetőmag Szövetség-díjat

2025. május 19. 16:08

A Vetőmag Szövetség-díjat idén Bánki H. Dezső kapta, aki évtizedeken át meghatározó szereplője volt a hazai vetőmagágazatnak.

Gyerekekre támadnak a varjak Debrecenben

2018. június 5. 08:21

Másfélszeresére nőtt a Debrecenben fészkelő dolmányos varjak száma az elmúlt öt év alatt – állapította meg a Debreceni Egyetem MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke. Az urbanizálódott madárfaj egyre több problémát okoz a városban.

Zsírcsökkentett, fehérjékben gazdag húskészítmények fejlesztésébe kezdtek Debrecenben

2023. február 2. 15:02

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.

Pontytermelés: az intenzív, zárt rendszerek alkalmazása ma még nem rentábilis

2019. február 1. 05:37

A pontyot hagyományosan tógazdasági extenzív technológiában állítják elő, ami azt jelenti, hogy csak kiegészítő takarmányozást folytatnak, illetve nagymértékben külső tényezők határozzák meg a termelést. A ponty jelenlegi piaci ára nem teszi lehetővé azt, hogy egy drága és intenzív technológiába beillesszük.

A nagyobb kalóriabevitel hatással van a rák kialakulására

2023. december 29. 14:40

A táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták az állatvilágban a Debreceni Egyetem munkatársainak közreműködésével. A hidrákon és zebrahalakon végzett kísérletek kimutatták: az étrend korlátozása megakadályozta vagy lassította a rák kialakulását.