A növénytermesztéstől a biotechnológián át az etológiáig terjedő kutatási témáikról számoltak be az Agrártudományi Doktori Tanács doktori iskoláiban tanuló PhD-hallgatók a Debreceni Egyetem agrárkarán. A doktoranduszkonferencián bejelentették: bővült a doktori iskolák köre.
– Az eddig az Agrártudományi Doktori Tanács (ADT) keretein belül működött Állattenyésztési- és Kerpely Kálmán Doktori Iskola ebben az évben kiegészült a Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskolával, melynek vezetője egyetemünk rektora, Szilvássy Zoltán – jelentette be Pepó Péter ADT-elnök „A jövő tudósai, a vidék jövője” címmel meghirdetett tanácskozáson.
A 2018/19-es tanévben 68 PhD-hallgató folytatja tanulmányait a három doktori iskolában. A magyar és külföldi doktoranduszok munkáját minden évben számos workshop és konferencia segíti. Pepó Péter professzor az eseményen felhívta a figyelmet arra, hogy 2019 februárjára a Debreceni Egyetem országos PhD-hallgatói és oktatói konferenciát szervez növénytermesztési területen.
Az idén már 17. alkalommal megrendezett „A jövő tudósai, a vidék jövője”-konferencián a hagyományoknak megfelelően eddigi eredményeikről adtak számot a fiatal kutatók. Témáik között szerepelnek például a juhok endoparazita vizsgálatai, a növényi biomassza vízben történő lebontása, a GMO, az ipari paradicsomfajták reológiai értékelése, valamint a takarmánnyal adagolt szelénkiegészítők hatása a tej szeléntartalmára.
Hét szekcióban összesen 52 – angol és magyar nyelvű – előadáson ismertették eddigi munkájuk eredményeit a debreceni doktoranduszok. Az Agrártudományi Doktori Tanács minden tudományos eredményt szerkesztett közlemény formájában megjelentet angol nyelven.