Agrárközélet
Agrárközélet

Élménybeszámoló a II. Élelmiszer- és Takarmányipari Szimpóziumról.

Élménybeszámoló a II. Élelmiszer- és Takarmányipari Szimpóziumról.

Agrofórum Online

2019 tavaszán a CHH Műszaki KFT második alkalommal szervezett teltházas tanácskozást, ahol a takarmány és az élelmiszeripar jeles szereplőit látta vendégül egy tartalmas szakmai napra.

Mi, a CHH Műszaki KFT-nél, a takarmány és az élelmiszeripar elkötelezett technológiai partnereként fontosnak tartjuk, hogy a tőlünk telhető legmagasabb szinten szolgáljuk ki Partnereinket információval a magfeldolgozás témakörében.

A rendezvény szervezésekor azt a célt tűztük ki, hogy a meghívott szakértő előadóink segítségével az aktuális kérdések közül egyet járjunk körül: nevezetesen az élelmezési és takarmányozási célú magok szennyezettségének kérdéskörét, ezen belül is a gyommagok káros hatásait.

Igyekeztünk a hallgatóságba azon cégek képviselőit és minőségbiztosítással foglalkozó szakembereit meghívni, akiket vagy azért érdekelhet ez a témakör, mert már most a legnagyobb feldolgozók között vannak, vagy azért, mert (véleményünk szerint) a fejlődési potenciál meg van bennük ahhoz, hogy a hazai élelmiszer célú magfeldolgozás vagy a takarmányipar meghatározó piaci szereplőivé váljanak.

Úgy állítottuk össze a szakmai programot, hogy az alapvető biológiai ismeretektől indulva, a jogi szabályozókkal folytatva kapcsolódjunk a termelési folyamatokhoz. Adjunk megoldási lehetőséget a magfeldolgozás technológia fejlesztésére és zárjuk a napot gyakorlati gépbemutatóval.

Meghívott szakértőink:

Prof. Dr. Kazinczi Gabriella

A Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar, Növénytudományi Intézet címzetes egyetemi tanára, intézetigazgatója, az MTA doktora.

Szakterülete: növényvédelem, virológia, gyombiológia

Dr. Pintér Csaba

A Pannon Egyetem Georgikon Kar, Keszthely nyugalmazott adjunktusa

Szakterülete: növényvédelem, valamint a biológiai témájú mikroszkópos fényképezés. Számos díjat nyert képeivel.

Közös előadásuk témája:

A gyommagvak szaporodásbiológiai jelentősége, gyommag- morfológia

Kertai Zoltán

osztályvezető, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság, Takarmányellenőrzési Osztály

Előadásának témája:

A takarmányok nemkívánatos anyaginak jogi szabályozása.

Dr. Tömösközi Sándor

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék docense, MTA tagja, a kémiai tudomány kandidátusa

Szakterülete: gabonakutatás, fehérjekémia, élelmiszer analitika
Előadásának témája: Gabonatisztaság, élelmiszerbiztonság, minősítés

A magunk részéről előadásainkban a Cimbria magfeldolgozó technológiát mutattuk be, kiemelve a tisztítógépek technológiai alkalmazási lehetőségeit a takarmányiparban.

Gyakorlati gépbemutatón a laborunkban a mag szeparálást szemléltettük, ötletet adva ahhoz, melyik géppel lehet a káros gyommagot eltávolítani.

További információk itt!

Ötödik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó - szerb kollégáival tárgyalt Nagy István agrárminiszter

2019. április 21. 09:18

A tárgyalás legfontosabb témái az állat- és növényegészségügyi hatósági együttműködés, az agrár-élelmiszergazdaságra, az agrárdigitalizációra és a precíziós gazdálkodásra, valamint a GMO-mentes mezőgazdaságra vonatkozó együttműködés voltak.

Húsvéthoz képest szokatlanul alacsonyak az árak

2019. április 20. 13:33

Az integráció alacsony foka miatt a sok kis és közepes magyarországi tojástermelő érdekérvényesítő képessége jóval kisebb a koncentrált kiskereskedelemmel szemben.

Fontos a felelős állattartás

2019. április 20. 10:03

Nem szabad élő állatokat ajándékozni, csak olyan helyre, ahol alapos megfontolás után vágnak bele a gondozásukba.

Gyümölcsfeldolgozó épül Szekszárdon csaknem 700 millió forintból

2019. április 20. 08:33

Az üzem kapacitása évente 200 tonna alma feldolgozását teszi lehetővé, ami naponta egy tonna gyümölcs aszalását jelenti. Az itt készülő almaszirmot elsősorban a Dél-Dunántúlon, kiskereskedelmi forgalomban tervezik értékesíteni.

Áremelkedés várható a sertéspiacon

2018. szeptember 27. 12:11

Míg a sertéspestis egyelőre nem hozott komolyabb változást a piacon, az egész gazdaságot fojtogató munkaerőhiány mellett a takarmányárak is egyre több termelőnek okoznak fejfájást.

SAATEN-UNION: többletérték a szójaföldről

2018. december 27. 06:36

Törekszünk a biztonságos és profitorientált gazdálkodást lehetővé tevő fajták és hibridek nemesítésére, amelyek alkalmasak az egészséges vetésforgó kialakítására.

Év elejéhez képest nőtt a sertés ára

2018. október 1. 13:18

Az utóbbi időben Románia az ottani, a házisertés-állományban is terjedő afrikai sertéspestis miatt jelentősen növelte élősertés-behozatalát Magyarországról.

Miért válasszuk marhahús helyett a tücsköt? - Az I. Rovaripari Konferencián jártunk

2018. március 8. 19:26

Rovaripar. Mit is takar ez a kifejezés? Az ipar tag arra utal, hogy valamilyen nagy mennyiségben előállított, piacképes termékről van szó.