Agrárközélet
Agrárközélet

Európai fölény az olívabogyó-termelésben

Európai fölény az olívabogyó-termelésben

Agrofórum Online

Spanyolország, Olaszország és Marokkó a globális piacon a három legjelentősebb olívabogyó-termelő ország. A tíz legjelentősebb olívabogyó termelőből négy az Európai Unió tagja.

Spanyolországban egy év alatt 5,96 millió tonna olívabogyót termeltek, ezzel világelsők is lettek az ibériaiak. A rangsor második helyét Olaszország szerezte meg 2,19 millió tonnával, a harmadik helyet pedig Marokkó szerezte meg 1,91 millió tonnával. Utánuk Törökország következik a listán 1,52 millió tonnával – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

TOP 10 olivabogyót termelő ország (tonna)

Az ötödik helyen Görögország áll 1,23 millió tonnával, majd Egyiptom következik 1,08 millió tonnával. A hetedik helyen egy újabb EU-s állam, Portugália áll 997 ezer tonnával. A lista végén Tunézia 877 ezer tonnával, Algéria 869 ezer tonnával és Szíria 844 ezer tonnával áll.

Az olajfa csonthéjas terméséből állítják elő az olívaolajat. Az olajfa a Mediterráneum leghosszabb életű fája; nem ritkák az ezer éves példányok sem.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

A lehullott agancsot nem érdemes hazavinni, büntetés jár érte

2024. február 14. 10:10

A szarvasok április elejéig vetik le agancsukat, amelyek engedély nélküli gyűjtése – főleg kereskedelmi célú, szervezett és állatkínzással járó formájában – a teljes erdei ökoszisztémát veszélyezteti: a tavaszra legyengült kondíciójú nagyvad mellett kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékony kérgű fafajok is: emellett lopásnak minősül.

20 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – meg lehet élni gazdálkodóként Franciaországban?

2024. február 11. 16:10

Bertin Moret, aki kecskesajtot készít Párizstól egy órányira, nem hisz abban, hogy a politikusok csökkenteni tudják a bürokráciát és megállítják az olcsó importot, ahogyan ő és más gazdák követelik. Számára a megoldást a francia termékeket vásárló fogyasztók jelentik.

44 százalékkal zuhant az olívaolaj ára Olaszországban

2020. szeptember 28. 06:17

A vendéglátóipari kereslet csökkenése nyomán bekövetkezett veszteségeket legalább részben csillapította a nagy- és kiskereskedelmi láncok, illetve a külföldi kereslet növekedése.

Hatalmas károkat okozott a jégvihar

2018. november 18. 06:37

Az olasz mezőgazdasági szövetség, a Coldiretti a hirtelen lecsapó viharos erejű jégesőt az olasz mezőgazdaság katasztrófájának nevezte, amelynek elvonulása után sok körzetből jelentettek több millió eurós károkat.

Gabona: van, ahol 60-70 százalékos a termésveszteség

2017. augusztus 1. 10:42

A dél-európai szárazság súlyosan veszélyezteti az olasz és a spanyol gabonatermést.