Agrárközélet

Hiányra lehet számítani a globális kakaó-ellátásban

Agrofórum Online

A Ghánában, a világ második legnagyobb kakaó-termelő országában a következő, októberben kezdődő új betakarítási szezonra vonatkozó termésbecslés előrejelzést a Reutersnél 775 000 tonnára csökkentették az elemzők és árupiaci brókerek. Ez jóval alacsonyabb az előző termésbecslésben szereplő 1,05 millió tonnájánál.

Ghána számít Elefántcsontpart után a kakaó-termelésben a második legnagyobb piaci szereplőnek. A várakozásban a visszaesés oka az, hogy az esőzések későn érkeztek, és akkor pedig túl hevesek voltak. Elefántcsontpart termése is kisebbnek látszik, de nem sokkal. A kutatás szerint a termelés 2021/22-ben 2,23 millió tonnára csökkent. A Thomson Reuters hírügynökség nyolc piaci elemzőt és brókert kérdezett meg, az általuk megadott adatok átlaga szerepel a statisztikában.

A kisebb termelés miatti hiány kilátásainak, valamint a kereslet javulásának kilátásával párhuzamosan a koronavírus időszakát követően a nyilvános, társadalmi események élénkülésével és az utazási korlátozások enyhítésével a járvány után fel kell majd valószínűleg emelni az árakat.

A kutatók arra számítanak, hogy a New York-i kakaó határidős ára 2021-ben, 2750 dollár lehet tonnánként, ami közel 6%-kal több, mint a decemberi pozíció záróára. A londoni kakaó határidős ügyleteinek árszintje tonnánként 1880 fonton fejezheti be az évet.

„A fogyasztás bővülésének üteme növekszik” – hívta fel a figyelmet Thomas Hartmann, a TH Consultoria e Estudos de Mercado elemzője, amikor arról kérdezték, hogy milyen fő tényezők befolyásolják az árakat az év vége felé. Más elemzők a magas óceáni fuvardíjakat és az afrikai termésidőszak későbbre tolódását kezdetét említeni, mint lehetséges tényezőket, amelyek mostantól év végéig befolyásolják a piacot.

A kakaó azon kevés mezőgazdasági árucikkek egyike volt, amely nem látott erőteljes árnövekedést produkált a járvány idején. Az ellátási lánc zavaraitól, az időjárási problémáktól és a gazdaságélénkítő intézkedésektől való félelmek miatt fellendültek a határidős vásárlások az elmúlt évben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül! – Ha messzire akarsz érni, keress társakat!

2024. november 15. 12:10

A Magyar Növényvédelmi Szövetség küldetése a növényvédőszer-gyártó vállalkozások szakmai érdekképviselete hazánkban.

Mire számíthatnak az amerikai gazdák Trump elnöksége alatt?

2024. november 12. 13:10

Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok 47. elnökének. Mit várhatnak tőle az amerikai mezőgazdasági termelők?

Szibéria a szemünk láttára válik mezőgazdasági nagyhatalommá?

2024. november 11. 07:10

A globális felmelegedésnek rengeteg vesztese van, de akadhat néhány nyertese is. Mi várható Oroszországban?

4 ok, amiért a kőris jobb tűzifa, mint a híre

2024. november 3. 10:10

A tűzifafajok közül a kőrisnek nincs jó híre. Pedig számos érv szól amellett, hogy éppen ezt a keményfát használjuk a kályhában vagy kandallóban.

Negyvennégy éves csúcson a kakaó ára

2023. október 29. 11:10

A kakaó kurzusa az elmúlt 44 év legmagasabb szintjére emelkedett az árupiacokon, a globális hiány megnöveli a csokoládégyártók költségeit.

A fenntarthatóbb kakaó termeléséhez többet kellene fizetni a gazdáknak

2022. december 26. 05:36

A kakaótermesztés fenntarthatóságáról szóló jelentés szerint a globális kakaó-ellátási láncok környezeti és társadalmi problémái valószínűleg továbbra is fennmaradnak.

Demeter Chocolate, a Csokimennyország

2022. március 28. 04:36

A Demeter család neve jól ismert Kiskunlacházán, hiszen a kilencvenes évektől kezdődően működtettek cukrászdát a településen. A Demeter Chocolate gyökerei így igen régre nyúlnak vissza.

Vírus pusztítja a kakaófákat, veszélyben a világ csokoládéellátása

2024. április 29. 11:10

Vírus pusztítja a kakaófákat és csökkenti a kakaótermést, veszélyeztetve a csokoládé alapanyagát. Kutatók új megoldást dolgoztak ki a leküzdésére.