Agrárközélet
Agrárközélet

Elefántcsontpart fölényesen vezet a kakaótermelők listáján

Elefántcsontpart fölényesen vezet a kakaótermelők listáján

Agrofórum Online

Globális szinten Elefántcsontpart a legnagyobb kakaótermesztő ország, keleti szomszédja Ghána csak a második, míg a harmadik helyet már nem közép-afrikai, hanem dél-kelet ázsiai ország, nevezetesen Indonézia szerezte meg a globális rangsorban.

Elefántcsontpart 2,2 millió tonna kakaót termett, ezzel magabiztosan számítanak elsőnek ebben a rangsorban. A második helyen álló Ghána ennek a mennyiségnek kevesebb mint negyven százalékáét, 812 ezer tonnát termel egy évben. A félmilliós határt átlépte a képzeletbeli dobogón harmadik Indonézia is, amely 784 ezer tonnával járult hozzá a világ kakaótermeléséhez – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

TOP10 kakaótermelő ország (tonna)

A listán negyedik Nigéria 350 ezer tonnás terméssel, míg az ötödik helyen Ecuador áll 284 ezer tonnával. A TOP 10 mezőny második felét Kamerun nyitja 280 ezer tonnával, majd Brazília következik 259 ezer tonnával. Peru nyolcadik 136 ezer, Kolumbia kilencedik 102 ezer, a Dominikai Köztársaság pedig tizedik 89 ezer tonnával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

A lehullott agancsot nem érdemes hazavinni, büntetés jár érte

2024. február 14. 10:10

A szarvasok április elejéig vetik le agancsukat, amelyek engedély nélküli gyűjtése – főleg kereskedelmi célú, szervezett és állatkínzással járó formájában – a teljes erdei ökoszisztémát veszélyezteti: a tavaszra legyengült kondíciójú nagyvad mellett kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékony kérgű fafajok is: emellett lopásnak minősül.

20 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – meg lehet élni gazdálkodóként Franciaországban?

2024. február 11. 16:10

Bertin Moret, aki kecskesajtot készít Párizstól egy órányira, nem hisz abban, hogy a politikusok csökkenteni tudják a bürokráciát és megállítják az olcsó importot, ahogyan ő és más gazdák követelik. Számára a megoldást a francia termékeket vásárló fogyasztók jelentik.

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.

Három hét alatt 25 százalékkal drágult a kakaó

2020. november 26. 07:02

November első napjaiban még 2239 dollárba került egy tonna kakaó, de ez november 20-ra 2802 dollárra emelkedett.

Több mint 8 százalékkal drágult múlt héten a kukorica

2020. július 6. 12:02

Párizsban a malmi búza ára 6,5 euróval a tonnánkénti 182,75 euró/tonnás értékig emelkedett öt nap alatt, ami 3,7 százalékos plusznak felel meg.

Mindent a kakaóról

2020. január 19. 05:51

Melyik fajtájából készül a legfinomabb étcsokoládé? Milyen fajtáit és hol termesztik? Hogy néz ki maga a növény? Íme a kakaó!