Agrárközélet

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

Agrofórum Online

Az élelmiszer- és mezőgazdasági termékek globális kereskedelme az elmúlt 20 évben több mint kétszeresére emelkedett.

Ez derül ki az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legutóbbi, a mezőgazdasági világpiaci helyzetről készített jelentéséből (SOCO 2020). Eszerint a 2018-ban forgalmazott áruk értéke körülbelül 1,289 milliárd eurónak felelt meg; 1995-ben ez ennek kevesebb mint a fele volt.

A fejlődő és a feltörekvő országok exportja, amely a jelentés szerint mára a teljes volumen harmadát teszi ki, egyre fontosabbá válik. A FAO szerint az alapul szolgáló struktúrák, értékesítési láncok egyre globálisabbá válnak. A jelentés szerint a globális élelmiszer- és mezőgazdasági termékek exportjának körülbelül egyharmada a globális értéklánc része. Ezen mezőgazdasági vagy élelmiszeripari árucikkek mindegyike legalább két országhatárt átlép a szállítás során.

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak. Ezek a folyamatok a termelőket világszerte összekapcsolják a kereskedőkkel és a fogyasztókkal, a piacok és az áruk forgalmazásának szabadabbá válása révén.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének főigazgató Dr. Qu Dongyu szerint világszerte minden közösség támaszkodhat a piacokra, és a globális élelmiszer-kereskedelem szerves részévé vállhat. A különböző helyeken megjelenő járványok, a sáskajárás, vagy akár az afrikai sertéspestis vagy akár az éghajlatváltozás súlyos zavarai miatt ez minden eddiginél fontosabb – számolt be a német agrársajtó. A FAO főigazgatója szerint a globális értékláncok megkönnyítik a fejlődő országok beilleszkedését a világpiacra.

Az élelmiszerpiacok közötti szorosabb kapcsolat a fenntarthatóbb termelési modellek elterjedésének egyik fontos módja is. A FAO szerint azonban a kis méretű gazdálkodási struktúrák gyakran nem profitálnak a globális fejleményekből. Még annak a kockázata is fennáll, hogy a legkisebb előállítókat, gyártók nem tudnak bekapcsolódni a világpiaci folyamtokba minőségi vagy biztonsági követelményeknek való nem teljes megfelelés miatt. Ezért világszerte a kistermelők integrációjára irányuló erőfeszítéseket kell jelentősen növelni, a vidéki területek jövedelmének és az élelmezésbiztonság garantálása érdekében – mondta Qu Dongyu.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nemzetstratégiai kérdés a méhészet támogatása

2025. május 21. 11:10

Több tízmilliárd forintnyi támogatás segíti a hazai méhészeket 2027-ig. A cél: a méhtartás fenntartása és a beporzók védelme.

Bánki H. Dezső kapta idén a Vetőmag Szövetség-díjat

2025. május 19. 16:08

A Vetőmag Szövetség-díjat idén Bánki H. Dezső kapta, aki évtizedeken át meghatározó szereplője volt a hazai vetőmagágazatnak.

Jótékonysági futás Szarvason a cukorbeteg gyermekekért

2025. május 18. 13:10

A Corteva futóversennyel támogatta a Diaboló Alapítványt, segítve a cukorbeteg gyermekek sportolását és életminőségének javítását.

Megalakult a Nemzeti Éghajlat- és Tájkutatási Központ Karcagon

2025. május 14. 11:10

Megalakult a Nemzeti Éghajlat- és Tájkutatási Központ, amely a hazai mezőgazdaság klímaváltozáshoz való alkalmazkodását támogatja.

NAK: előtérbe kell helyezni a magyar sertéshúst

2020. szeptember 19. 08:39

A magyar piac egyensúlya megőrzésének lehetséges lépéseit vitatták meg sertéságazati szereplők a NAK által szervezett csütörtöki eseményen.

Nem is gondolnánk, mennyi rejtett alkohol van az élelmiszerekben

2024. december 31. 10:10

Milyen élelmiszerekben és milyen célra használnak alkoholt, amire nem is gondolnánk? És hogyan ismerhetjük fel mégis?

A regionális élelmiszer-termelés környezetvédő és növeli a belföldi hozzáadott értéket

2023. január 11. 08:36

A regionális, helyi élelmiszertermelés nagymértékben csökkenti az élelmiszerek szállítási igényét és ezáltal a károsanyag-kibocsátást is. Emellett a helyben termesztés növeli a belföldi gazdaságban előállított hozzáadott értéket is - írja az osztrák VCÖ közlekedési környezetvédelmi szervezet honlapján kedden megjelent tanulmány.

Tovább pörög az élelmiszer-kiszállítási piac

2020. október 10. 12:29

Az Egyesült Államokban a koronavírus terjedése miatt elrendelt korlátozások nagy mértékben megnövelték az ételek házhoz szállításával foglalkozó vállalkozások forgalmát.