23℃ 17℃
július 7. Apollónia, Vilibald, Bene
Agrárközélet

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

Agrofórum Online

Az élelmiszer- és mezőgazdasági termékek globális kereskedelme az elmúlt 20 évben több mint kétszeresére emelkedett.

Ez derül ki az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legutóbbi, a mezőgazdasági világpiaci helyzetről készített jelentéséből (SOCO 2020). Eszerint a 2018-ban forgalmazott áruk értéke körülbelül 1,289 milliárd eurónak felelt meg; 1995-ben ez ennek kevesebb mint a fele volt.

A fejlődő és a feltörekvő országok exportja, amely a jelentés szerint mára a teljes volumen harmadát teszi ki, egyre fontosabbá válik. A FAO szerint az alapul szolgáló struktúrák, értékesítési láncok egyre globálisabbá válnak. A jelentés szerint a globális élelmiszer- és mezőgazdasági termékek exportjának körülbelül egyharmada a globális értéklánc része. Ezen mezőgazdasági vagy élelmiszeripari árucikkek mindegyike legalább két országhatárt átlép a szállítás során.

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak. Ezek a folyamatok a termelőket világszerte összekapcsolják a kereskedőkkel és a fogyasztókkal, a piacok és az áruk forgalmazásának szabadabbá válása révén.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének főigazgató Dr. Qu Dongyu szerint világszerte minden közösség támaszkodhat a piacokra, és a globális élelmiszer-kereskedelem szerves részévé vállhat. A különböző helyeken megjelenő járványok, a sáskajárás, vagy akár az afrikai sertéspestis vagy akár az éghajlatváltozás súlyos zavarai miatt ez minden eddiginél fontosabb – számolt be a német agrársajtó. A FAO főigazgatója szerint a globális értékláncok megkönnyítik a fejlődő országok beilleszkedését a világpiacra.

Az élelmiszerpiacok közötti szorosabb kapcsolat a fenntarthatóbb termelési modellek elterjedésének egyik fontos módja is. A FAO szerint azonban a kis méretű gazdálkodási struktúrák gyakran nem profitálnak a globális fejleményekből. Még annak a kockázata is fennáll, hogy a legkisebb előállítókat, gyártók nem tudnak bekapcsolódni a világpiaci folyamtokba minőségi vagy biztonsági követelményeknek való nem teljes megfelelés miatt. Ezért világszerte a kistermelők integrációjára irányuló erőfeszítéseket kell jelentősen növelni, a vidéki területek jövedelmének és az élelmezésbiztonság garantálása érdekében – mondta Qu Dongyu.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Feldman Zsolt: a baromfiágazat fejlődéséhez beruházások kellenek

2020. szeptember 20. 04:37

A jó szakembereknek, a jó genetikai potenciálnak, a jó fajtaszerkezetnek és a jó takarmányozási háttérnek köszönhetően minden adott a jó minőségű baromfihús előállításához.

Közös agrárbiztonsági kutatásokba kezd a Szent István Egyetem és az Óbudai Egyetem

2018. január 26. 10:11

A keret-megállapodás hat kiemelt alprogramot, azon belül 26 projektet foglal magába. Három alprogramot az Óbudai Egyetem, hármat pedig a Szent István Egyetem gondoz.

Mintegy 200 kockázatos termék miatt kellett hazánkban intézkedni

2023. január 24. 12:47

A hazánkat érintő ügyek elsősorban baromfihúshoz és abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, fűszerekhez, valamint étrend-kiegészítőkhöz kapcsolódtak.Az esetek 86%-a külföldi előállítású terméket érintett.

Csökkenteni kell a termésveszteséget az élelmezésbiztonság érdekében

2023. október 2. 06:40

A Corteva saját üzleti tevékenységén túlmutatva, 2030-as Fenntarthatósági stratégiájának megfelelően számos olyan civil szervezettel dolgozik együtt, melyek az élelmiszer-ellátás biztonságát és a fenntartható fejlődést segítik.