Agrárközélet
Agrárközélet

Jól zárták a traktorgyártók 2020-at a tőzsdéken

Jól zárták a traktorgyártók 2020-at a tőzsdéken

Agrofórum Online

A decemberi tőzsdei raliból az agrárcégek befektetői is profitálhattak. A 25 vizsgált cégből 18-nak emelkedett a saját devizában számított árfolyama 2020 utolsó hónapjában. A traktorgyártók iránti optimizmus kiemelkedő volt, vélhetően sokan arra számítanak a piacon, hogy sok gazdálkodó bepótolja az elhalasztott beruházásait. Egész 2020-at nézve is az élen vannak a mezőgazdasági erőgépeket gyártó vállalatok.

A mezőgazdaságban, agrárgép-gyártásban és élelmiszeriparban érdekelt vállalatok közül kiemelkedett a globális traktorgyártó CNH Industrial NV résztulajdonában álló török traktorgyártó, a Türk Traktör 25,6 százalékos árfolyamugrása. A Fendt, a Massey Ferguson és a Valtra traktorok anyacége az AGCO árfolyama 13,6 százalékkal lőtt ki. A dobogó harmadik helyét maga a CHN szerezte meg 9,89 százalékos pluszt követően. A világ legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója, a Deere & Company a hatodik helyet szerezte meg 6,2 százalékos emelkedéssel.

A havi lista végére az amerikai húsipari vállalat, a Tyson Foods került 8,1 százalékos zuhanással, de a kanadai takarmány-előállító Nutrien befektetői sem örültek a 4,9 százalékos mínusznak. Hátulról a harmadik a Cal-Maine Foods, az Egyesült Államok legnagyobb tojástermelője volt 4,1 százalékos árfolyamcsökkenéssel.

Az egész 2020-as listát a Türk Traktör a szinte hihetetlen 236 százalékos emelkedéssel nyerte. Ebben a raliban benne van azonban a török líra rendkívüli devizapiaci volatilitása és értékcsökkenése is. A Deere & Company 53,3 százalékos emelkedése azonban már dollárban értendő. Éves viszonylatban a harmadik, 33,63 százalékos részvénydrágulással a növényvédő szereket gyártó és vetőmagokat termelő Corteva Inc. lett. A sort a Roundup-ügy következményeivel küzdő több mint 150 éves múlttal rendelkező nemzetközi nagyvállalat, a Bayer zárja 33,2 százalékos zuhanással. A Tyson Foods 28,9 százalékos lejtmenete is számottevőnek tekinthető.

A mezőgazdasági szektor cégeit követő ETF-ek, azaz tőzsdén kereskedett indexkövető befektetési alapok kurzusai pluszba fordultak év végére. A VanEck Vectros Agribusiness ETF, amelyben az etfdb.com adati szerint az egyik legjelentősebb agrárpiaci ETF, 14,6 százalékkal növelte értékét idén. Az ETF által kezelt vagyon nagysága 784 millió dollár. Az iShares MSCI Global Agriculture Producers ETF kurzusa, 20,1 százalékkal emelkedett idén, a kezelt vagyon 35,1 millió dollár. A First Trust Indxx Global Agriculture ETF-ben 3,6 millió dollár volt, ennek az árfolyama 13,9 százalékkal nőtt 2020-ban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

A lehullott agancsot nem érdemes hazavinni, büntetés jár érte

2024. február 14. 10:10

A szarvasok április elejéig vetik le agancsukat, amelyek engedély nélküli gyűjtése – főleg kereskedelmi célú, szervezett és állatkínzással járó formájában – a teljes erdei ökoszisztémát veszélyezteti: a tavaszra legyengült kondíciójú nagyvad mellett kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékony kérgű fafajok is: emellett lopásnak minősül.

20 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – meg lehet élni gazdálkodóként Franciaországban?

2024. február 11. 16:10

Bertin Moret, aki kecskesajtot készít Párizstól egy órányira, nem hisz abban, hogy a politikusok csökkenteni tudják a bürokráciát és megállítják az olcsó importot, ahogyan ő és más gazdák követelik. Számára a megoldást a francia termékeket vásárló fogyasztók jelentik.

Folytatódhatnak a Roundup-perek

2020. november 11. 06:17

A hír negatív a Bayer számára, ugyanis ezzel ismét emelkedtek a jogi kockázatok a Roundup növényvédőszerhez kapcsolódóan.

Megduplázódott a Bayer peres eseteinek száma

2019. október 31. 05:03

A Rounduppal kapcsolatban idén már nem lesznek bírósági döntések, a következő perre január 15-én kerül majd sor.

Kalászos gabonabetegségek elleni védekezések tanulságai 2021-ben

2021. december 1. 07:05

A 2021-es évjáratnak is voltak sajátosságai a kalászosgabona termesztésben és a betegségek elleni védekezésben. Ráadásul ezek a sajátosságok nehezen általánosíthatóak, mert területenként eltérő mértékben érvényesültek a kedvezőtlen hatások.

Vegyesen teljesítettek az agárcégek júniusban a tőzsdén

2020. július 2. 10:03

A vizsgált 24 társaság közül tizennégynek emelkedett, míg tíznek csökkent az árfolyama a parketten.