Agrárközélet
Agrárközélet

Kémiai kísérletek otthon – Webalkalmazás iskolásoknak

Kémiai kísérletek otthon – Webalkalmazás iskolásoknak

BASF Sajtóközlemény

A BASF magyarországi vállalata oktatási célú ingyenes webalkalmazást indított valós kémiai kísérletek otthoni elvégzéséhez.

A világ vezető vegyipari vállalata, a BASF elindítja a Labormentes kémia elnevezésű ingyenes online webes alkalmazást, melynek használatával a magyarországi közép- és általános iskolások otthoni körülmények között, biztonságos és szórakoztató kísérletekkel tanulhatnak kémiát. Mindezt pedig játékos formában, átfogó és interaktív természettudományos modulok segítségével tehetik meg.

A kísérletek biztonságosak, könnyen követhetőek, egyszerűen elvégezhetőek, a bemutatási módjuk modern és fiatalokra szabott, a kísérleteket a tanulók memóriáját serkentő gyors átmenetek követik. A beágyazott kísérleteket tartalmazó weboldal intuitív felülete a laboratóriumi gyakorlatok realisztikus varázsát igyekszik visszaadni. A tanfolyam sikeres elvégzése után a diákok BASF „Labormentes kémia” oklevelet is kaphatnak. Az oktatási platform a labfreechemistry.com/hu weboldalon keresztül asztali- és
mobileszközökön egyaránt elérhető.

Véleményünk szerint, ez egy nagyszerű ötlet a STEM (természettudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika) népszerűsítésére, hogy még inkább szerethetővé tegyük ezeket a tudományágakat a diákok számára. Sőt, ami talán a legfontosabb: azt az elképzelést támogatjuk, hogy az oktatás és a tudás legyen mindenki számára elérhető, ezért a Labormentes kémia nemcsak labormentes, hanem díjmentes is” – fejtette ki Dr. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Ez a projekt része a BASF „Chemgeneration” elnevezésű tudományos programjának, amely az általános- és középiskolás diákokkal interaktív, STEM-témájú előadások és kísérletek segítségével ismerteti meg a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság fogalmait.

A program az előző évekhez hasonlóan Ausztriában, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Görögországban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában összesen 11 nyelven – a helyi nyelveken és angolul – kerül bevezetésre.

A BASF 2011 óta alkalmazza az interaktív tanulási módszertant, és a programot már több kiemelkedő oktatási intézményben tartotta meg, amelyet a Covid-19 járvány idején digitális formátumba kellett áthelyeznie.

Rendkívül büszkék vagyunk arra, ahogyan az idei Labormentes kémia létrejött – koncepcióját, tartalmát és esztétikai megjelenését tekintve egyaránt. Minden bizonnyal sok diákot vonz majd, különösen az átfogó jellege miatt. A Labormentes kémiában összefoglaljuk mindazt, amit a Chemgeneration az elmúlt 10 évben lényegében jelentett.

– tette hozzá Dr. Thomas Narbeshuber.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ukrajna lefoglalt egy teherhajót a Fekete-tengeren

2024. július 15. 10:40

Az ukrán gabona exportálásában segíthetett az a teherszállító hajó, amelyet lefoglaltak, a kapitányát pedig őrizetbe vették.

Az ivóvizek 94%-a „örök vegyi anyaggal” szennyezett az EU-ban

2024. július 12. 16:10

A teljes Európai Unióra kiterjedő ivóvízvizsgálat a minták 94%-ában TFA „örök vegyi anyag” szennyezést mutatott ki.

Ellenőrzések a Tisza-tónál: már rendesen kezet mosnak a vendéglátósok

2024. július 10. 15:40

A vizsgálatok során mindössze 51 kg terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Repce gyomirtás biztonságosan

2021. augusztus 25. 04:50

A repce termesztés egyik legfontosabb alapköve a sikeres gyomirtás elvégzése, hiszen alapvető fontosságú, hogy a repce növényünkkel együtt csírázó és azonos talajmélységből vizet, valamint tápanyagokat felvevő gyomok jelentette konkurenciát minél előbb megszüntessük.

Start up-ok és innovációs megoldások versenyét indítja el a BASF

2021. július 1. 05:36

Az innovátorok és legfeljebb öttagú start-up csapatok jelentkezésének feltétele, hogy az alkalmazandó ötlet közvetlenül vagy közvetetten hozzájáruljon a tiszta, megbízható és költségkímélő energiát, a fenntartható mezőgazdaságot támogató és a körforgásos gazdaságra való átállást lehetővé tevő megoldások kidolgozásához.

Repcevetőmag-üzletággal bővült a BASF

2018. szeptember 20. 13:02

A BASF az akvizíció révén a világ egyik legjelentősebb vetőmagvállalatává, a világ legnagyobb repcevetőmagos cégévé vált.

Kukorica gyomirtás trendjei és a legelterjedtebb hatóanyagok Magyarországon (2010-2019)

2020. április 17. 11:05

Hazánkban az egyik legértékesebb szántóföldi kultúra növényvédő szer költéspotenciál alapján a kukorica. Cikkünkben áttekintjük, hogy az elmúlt egy évtizedben hogyan változott meg a kukorica gyomirtási technológiája.