Agrárközélet
Agrárközélet

Kizárólag állati eredetű termék lehet tejtermék

Kizárólag állati eredetű termék lehet tejtermék

Agrofórum Online

Az Európai Unió Bírósága ítélete szerint tisztán növényi termékek nem, kizárólag állati eredetű termékek hozhatók kereskedelmi forgalomba és reklámozhatók „tej", „tejszín", „vaj", „sajt" vagy „joghurt" megnevezéssel.

A TofuTown német társaság vegetáriánus és vegán élelmiszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Különösen a „Soyatoo tofuvaj”, „növényi sajt”, „Veggie-sajt”, „tejszín” és egyéb hasonló megjelölésekkel reklámoz és forgalmaz tisztán növényi termékeket. A Verband Sozialer Wettbewerb német szövetség – amelynek célja többek között a tisztességtelen verseny elleni harc – álláspontja szerint e reklám sérti a tej és tejtermékek megjelölésére vonatkozó uniós szabályozást. Így a jogsértés megszüntetése iránti eljárást indított a céggel szemben. A vállalkozás azon a véleményen volt, hogy nem sértett semmilyen szabályozást, sőt a megnevezések utalást tartalmaznak a szóban forgó termékek növényi eredetére.

Az EU bírósága megállapította, hogy a szóban forgó szabályozás a „tej” megjelölést a forgalmazás és a reklámozás tekintetében főszabály szerint kizárólag az állati eredetű tejre tartja fenn. Ráadásul a kifejezetten előírt kivételektől eltekintve e szabályozás a „tejszín”, „tejszínhab”, „vaj”, „sajt” és „joghurt” megjelöléseket kizárólag a tejtermékekre tartja fenn, azaz a tejből származó termékekre.

A bíróság szerint a felsorolt megjelölések nem használhatók jogszerűen valamely tisztán növényi termék megjelölésére, hacsak e termék nem szerepel a kivételeket felsoroló jegyzékben, ami nem áll sem a szójára, sem pedig a tofura.

(Európai Unió Bírósága/NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Komoly kihívás: 2,4 millióval kevesebb tehénnel kell majd több tejet előállítani az EU-ban

2024. március 16. 14:10

Európai uniós szinten 2035-ig több mint 2 millióval csökkenhet a tejelő tehénállomány, miközben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedni fognak.

1%-kal csökkent a nyerstej átlagára, 2%-kal nőtt a szarvasmarha-állomány

2018. március 21. 09:58

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 98,18 forint/kilogramm volt 2018 februárjában, a szarvasmarha-állomány pedig 2 százalékkal 870 ezer egyedre nőtt.

Egyre több a mesterséges tej az élelmiszerekben

2023. augusztus 19. 05:40

A vállalatok világszerte dolgoznak azon, hogy nagy mennyiségben állítsanak elő olyan mesterséges tejet, amely rendkívül hasonlít a tehéntejhez. A laboratóriumban előállítható terméknek környezetbarátnak és olcsónak kell lennie.

Az önköltséget is alig fedezi a nyerstej ára

2019. július 16. 08:13

A hazai nyerstej felvásárlási átlagára 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog.