Agrárközélet
Agrárközélet

Közös felelősségünk az erdőtüzek megelőzése

Közös felelősségünk az erdőtüzek megelőzése

Agrofórum Online

A klímaváltozás hatására az elmúlt két évtizedben Magyarországon is jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata. A szárazabb években korábban mintegy 20 ezer erdő- és vegetációtűz keletkezett hazánkban, melyek mintegy 500 millió négyzetméternyi területet érintettek.

Számos más országhoz hasonlóan nálunk a tüzek 99 százaléka emberi mulasztás miatt keletkezik. A tavalyi évben és idén, az eddigi tavaszi-nyári, kiemelten tűzveszélyes időszakban nem fordult elő nagyobb erdőtűz, köszönhetően többek között a Firelife erdőtűz-megelőzési programnak, amelyhez az utóbbi években a STIHL is csatlakozott.

A Firelife program keretein belül az elmúlt években országosan közel 2 000 táblát helyeztek el erdőkben, tűzrakó helyeken és túraútvonalak mellett, valamint több százezer plakát, tájékoztató anyag és játékos feladatlap készült, amelyek a felelős szabadtéri tűzhasználat szabályaira hívják fel a figyelmet. Az erdőtüzek megelőzése érdekében elengedhetetlen a folyamatos edukáció, hiszen hazánkban sajnos majdnem minden tűz emberi gondatlanság következménye, miközben például egy leégett erdő felújítása akár 50-100 évet is igénybe vehet. „Örömmel támogattuk a Firelife programot, amelynek keretein belül oktatási anyagot készítettünk az erdészeknek és plakátokat helyeztünk ki az oktatási intézményekbe, hiszen a természet megóvását az egyik legnagyobb küldetésünknek tekintjük” – mondta Szentesi Levente, a STIHL marketingvezetője.

A nyári időszakban a hosszabb csapadékmentes, száraz-meleg időjárási viszonyok következtében az erdei avar- és tűlevélréteg, illetve az itt felhalmozódott elhalt gallyak, ágak teljesen kiszáradnak és könnyen lángra kapnak, elsősorban a felelőtlenül gyújtott tüzek, eldobott csikkek hatására. A július-szeptemberi hónapokban főként a fenyőerdők, borókás nyárasok veszélyeztetettek, mert aszályos időben könnyen koronatűz alakul ki akár egy kisebb avartűzből is. A nyári tüzek nagy része főként az Alföldet érinti, valamint Bács-Kiskun és Csongrád megye száraz termőhelyű fenyveseiben is szinte minden évben keletkezik erdőtűz.

Az erdőtüzek intenzitása a klímaváltozás egyik következményeként folyamatosan nő, a lángok egyre gyorsabban terjednek. A nagykiterjedésű erdőtüzek csupán vízzel már nem olthatók el, mert sem elegendő víz, sem elegendő szállító eszköz nem áll rendelkezésre. Ilyenkor a tűzoltók és erdészek az éghető anyagot, a biomasszát távolítják el a tűz útjából, és tűzpásztákat alakítanak ki, amelyekre támaszkodva ellentüzet vagy kiégetéseket alkalmaznak.

Az erdőtüzek elleni védekezés leghatékonyabb módszere a tüzek megelőzése, amely során egyrészt odafigyelünk a tűzhasználat szabályaira, másrészt fenntartható módon végzett erdőgazdálkodással, kertgazdálkodással, tájhasználattal környezetünket úgy gondozzuk, hogy ne alakulhassanak ki végzetes méretű erdőtüzek.

A programról bővebb információ a www.erdotuz.hu oldalon érhető el.

Átadták a SZIE Józsefmajori Tanüzemének felújított épületét

2019. október 19. 11:38

A tangazdaságban hosszú távú cél, hogy a sertéstartás mellett a hús feldolgozása is bemutatásra kerüljön saját vágópont és manufakturális húsfeldolgozó üzem létrehozásával.

Keresőkutyákat is bevetnek a britek a sertéspestis behurcolása ellen

2019. október 19. 10:36

A veszélyt olyan komolyan veszik, hogy a brit mezőgazdasági tárca körlevelet intézett az egyetemekhez, hogy kérjék meg külföldi hallgatóikat, ne hozzanak magukkal külföldről húskészítményeket.

24. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum - előtérben az új károsítók és a precíziós növényvédelem

2019. október 19. 08:37

Minden évben újabb és újabb károsítók, állati kártevők és korábban nem tapasztalt betegségek jelennek meg, ami nagy kihívás elé állítja a növényvédelmet.

Támogatják az erdészeti facsemeték termelését

2019. október 18. 13:18

Az erdészeti szaporítóanyag-termelés fontosságát mutatja, hogy az erdők fenntartása érdekében csak az állami erdőgazdaságok az elmúlt tíz évben mintegy 450 millió facsemetét ültettek el.

Így vásárolj tűzifát - Hasznos tippek a téli tüzelő beszerzéséhez

2018. november 29. 10:18

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, hol, kitől és milyen tűzifát vásárolunk, és persze az sem, hogy mennyiért. A tűzifa ugyanis hiánycikk.

Miért ne lehetne élmény a fűnyírás?

2018. július 27. 04:15

Szívesen búcsút mondanánk fűnyírás közben a hosszabbítók és kábelek le- és feltekerésének, és szeretnénk mindemellett környezetbarátok is lenni?

Hazánk legjobb sportfavágói is összecsapnak a terepjárók legnagyobb hazai fesztiválján

2018. július 6. 14:38

A Pickup & 4x4 Fesztivál részeként, a Hungaroringen rendezik meg az idei STIHL Timbersports Magyar Nemzeti Bajnokságot, ahol a hazai sportfavágás legjobbjai csapnak össze hat versenyszámban.

Bulvár Videó

Sportfavágók csapnak össze a FeHoVa kiállításon

2018. február 4. 10:12

A FeHoVa kiállítást a látványos standok mellett egy különleges sportfavágó verseny, a STIHL TIMBERSPORTS International Competition teszi majd teljessé.