Agrárközélet
Agrárközélet

Közös felelősségünk az erdőtüzek megelőzése

Közös felelősségünk az erdőtüzek megelőzése

Agrofórum Online

A klímaváltozás hatására az elmúlt két évtizedben Magyarországon is jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata. A szárazabb években korábban mintegy 20 ezer erdő- és vegetációtűz keletkezett hazánkban, melyek mintegy 500 millió négyzetméternyi területet érintettek.

Számos más országhoz hasonlóan nálunk a tüzek 99 százaléka emberi mulasztás miatt keletkezik. A tavalyi évben és idén, az eddigi tavaszi-nyári, kiemelten tűzveszélyes időszakban nem fordult elő nagyobb erdőtűz, köszönhetően többek között a Firelife erdőtűz-megelőzési programnak, amelyhez az utóbbi években a STIHL is csatlakozott.

A Firelife program keretein belül az elmúlt években országosan közel 2 000 táblát helyeztek el erdőkben, tűzrakó helyeken és túraútvonalak mellett, valamint több százezer plakát, tájékoztató anyag és játékos feladatlap készült, amelyek a felelős szabadtéri tűzhasználat szabályaira hívják fel a figyelmet. Az erdőtüzek megelőzése érdekében elengedhetetlen a folyamatos edukáció, hiszen hazánkban sajnos majdnem minden tűz emberi gondatlanság következménye, miközben például egy leégett erdő felújítása akár 50-100 évet is igénybe vehet. „Örömmel támogattuk a Firelife programot, amelynek keretein belül oktatási anyagot készítettünk az erdészeknek és plakátokat helyeztünk ki az oktatási intézményekbe, hiszen a természet megóvását az egyik legnagyobb küldetésünknek tekintjük” – mondta Szentesi Levente, a STIHL marketingvezetője.

A nyári időszakban a hosszabb csapadékmentes, száraz-meleg időjárási viszonyok következtében az erdei avar- és tűlevélréteg, illetve az itt felhalmozódott elhalt gallyak, ágak teljesen kiszáradnak és könnyen lángra kapnak, elsősorban a felelőtlenül gyújtott tüzek, eldobott csikkek hatására. A július-szeptemberi hónapokban főként a fenyőerdők, borókás nyárasok veszélyeztetettek, mert aszályos időben könnyen koronatűz alakul ki akár egy kisebb avartűzből is. A nyári tüzek nagy része főként az Alföldet érinti, valamint Bács-Kiskun és Csongrád megye száraz termőhelyű fenyveseiben is szinte minden évben keletkezik erdőtűz.

Az erdőtüzek intenzitása a klímaváltozás egyik következményeként folyamatosan nő, a lángok egyre gyorsabban terjednek. A nagykiterjedésű erdőtüzek csupán vízzel már nem olthatók el, mert sem elegendő víz, sem elegendő szállító eszköz nem áll rendelkezésre. Ilyenkor a tűzoltók és erdészek az éghető anyagot, a biomasszát távolítják el a tűz útjából, és tűzpásztákat alakítanak ki, amelyekre támaszkodva ellentüzet vagy kiégetéseket alkalmaznak.

Az erdőtüzek elleni védekezés leghatékonyabb módszere a tüzek megelőzése, amely során egyrészt odafigyelünk a tűzhasználat szabályaira, másrészt fenntartható módon végzett erdőgazdálkodással, kertgazdálkodással, tájhasználattal környezetünket úgy gondozzuk, hogy ne alakulhassanak ki végzetes méretű erdőtüzek.

A programról bővebb információ a www.erdotuz.hu oldalon érhető el.

Növekedhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára

2019. július 19. 07:34

Rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig terjedő termékpálya szereplői közötti, a megemelkedett előállítási költségek okozta feszültségek rendezése.

Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia Budapesten

2019. július 19. 05:38

A precíziós gazdálkodás kiemelten fontos nemzetgazdasági szempontból is, mert a digitális technológiák kulcsszerepet játszanak abban, hogy a gazdálkodók megfeleljenek a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a versenyképesség kihívásainak.

Nincs ok az aggodalomra, az uniós élelmiszerek döntően szermaradvány-mentesek

2019. július 18. 09:33

Az európai fogyasztók negatív egészségügyi hatást okozó szermaradvány-kitettsége alacsony.

Figyeljünk az utakon! Kezdődik az őzek párzási időszaka

2019. július 18. 08:32

Július közepétől augusztus közepéig tart az őz, hazánk legnagyobb egyedszámban és szinte mindenhol előforduló nagyvadfajának párzási időszaka.

Nyári kertápolási tippek: Hogyan maradjon szép és üde a nyár végéig a kert?

2019. július 19. 07:36

Cikkünkben hasznos tanácsokat adunk, hogyan tudja megtartani kertje szépségét késő őszig, illetve Besenyei Péter műrepülő pilóta is megosztja kertgondozási praktikáit.

Besenyei Péter akkumulátoros kerti gépei és legújabb elektromos kisrepülőgépe

2019. június 12. 11:05

A STIHL akkumulátoros kerti gépei nagyon kényelmes munkavégzést biztosítanak, gyorsak, erősek és azonnal használatra készek.

Miért ne lehetne élmény a fűnyírás?

2018. július 27. 04:15

Szívesen búcsút mondanánk fűnyírás közben a hosszabbítók és kábelek le- és feltekerésének, és szeretnénk mindemellett környezetbarátok is lenni?

Mulcsozó robot, terepjáró és favágó verseny - A magyar vadászok legnagyobb seregszemléje

2019. február 16. 06:37

Látványos favágó verseny, terepjárók és vadászpuskák, kapitális trófeák, szebbnél szebb preparátumok. Videó a magyar vadászok legnagyobb seregszemléjéről.

Életmód Videó