Agrárközélet

Kutatás a világ élelmiszerigényének alakulásáról

Agrofórum Online

A világon mintegy 820 millió ember nem jut megfelelő mennyiségű élelmiszerhez, miközben a klímaváltozás, a földért és édesvíz-készletekért folyó küzdelem tovább fokozza a kereslet és kínálat közötti egyensúly bomlását.

A Wageningen Egyetem (WUR) új, a Nature Food folyóiratban megjelent kutatásának eredményei felhasználhatónak bizonyultak az egyes globális élelmezésbiztonsági előrejelzések összehasonlítására, valamint szakpolitikai és nyilvános viták információs támogatására.

Annak ellenére, hogy az élelmiszer-kínálat drámaian megnövekedett az 1960-as évek óta, az egyik legnagyobb kihívás – összhangban a Fenntartható Fejlődési Célkitűzésekkel – az éhezés megszüntetésére vonatkozó erőfeszítések megvalósítása lesz az elkövetkezendő évtizedek növekedő népessége mellett. A hatékony politikai megközelítések, a globális éhínséget kiváltó tényezők jobb megértése elengedhetetlen a folyamat enyhítése érdekében.

A tudósok általában számszerűsített, globális forgatókönyveket és előrejelzéseket használnak a hosszútávú jövőbeli globális élelmezésbiztonság értékeléséhez (számos társadalmi-gazdasági és éghajlatváltozási forgatókönyv mellett). Ugyanakkor a modellekben rejlő különbözőségek hatására bizonytalanság áll fenn a jövőbeni élelmiszer-kereslet és az éhínség által veszélyeztetett lakosság körét illetően – amely kétségeket igyekeztek eloszlatni a WUR szakértői. A tanulmány, amelyet a Nature Food folyóiratban publikáltak, e két kulcsfontosságú élelmezésbiztonsági mutatóra összpontosított.

A kétséges tényezők kezelésére a Wageningen Egyetem kutatója, Michiel van Dijk és munkatársai szisztematikus szakirodalmi áttekintést és metaanalízist végeztek, hogy felmérjék a 2050-ig terjedő globális élelmezésügyi előrejelzések körét. 57, 2000 és 2018 között megjelent – a témát taglaló – publikációt vizsgáltak meg.

Az eredmények szerint 2010-2050 közötti időszakban az táplálékigény 35-56%-kal fog növekedni világszinten. A szükséglet növekedése elsősorban a népességgyarapodással, gazdasági fejlődéssel, urbanizációval és egyéb mozgatókkal magyarázható. A keresletnövekedés mértéke alacsonyabbnak bizonyult, mint más előzetes tanulmányok esetében, mindazonáltal továbbra is negatív hatással lehet a környezetre, és a biológiai sokféleség csökkenéséhez vezethet.

A legsötétebb jóslatok szerint az éhezés kockázata által sújtott népesség 8%-os gyarapodása várható a 2010 és 2050 közötti időszakban. Ez azt jelenti, hogy az éhínség megszüntetésére és az élelmezésbiztonság elérésére irányuló Fenntartható Fejlődési Célkitűzések nem valósulnak meg. Ennek elkerülése érdekében a kutatók hosszútávú, proaktív politikai intézkedések meghozatalára buzdítják a döntéshozókat.

Forrás: https://www.wur.nl/en/news-wur/Show/Meta-analysis-shows-that-future-food-demand-will-increase-between-35-56-over-the-period-2010-2050.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fiatalok nélkül elapad a vidéki élet – mit léphet az EU?

2025. augusztus 21. 16:10

Az EU agráriuma munkaerőhiánnyal küzd: sürgősen vonzóbbá kell tenni a gazdálkodást a fiatalok számára a jövő élelmiszerbiztonságáért.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

A globális felmelegedés egyre több extrém zivatart hozhat

2021. április 3. 12:13

Egyes régiókban a hőmérséklet-emelkedés jobban befolyásolja a rövid ideig tartó, erős esőzések szélsőségeit, mint a légköri nedvesség növekedése önmagában.

Az Európában elfogyasztott állati fehérje ötöde rovarfehérje lenne pár éven belül

2023. október 12. 09:10

Valószínűleg a legtöbb olvasónk már a gondolattól is hidegrázást kap, hogy egy nap talán valóban rovarokból készült lisztet kell beletennie a kosarába. Hát ha még a címkét is elolvassa, és rájön, hogy katonalégy, házilégy és egy kis lisztkukac van benne, persze, megőrölve. De valóban olyan szörnyű lenne ez, vagy épp ellenkezőleg?

A sertésembrió-elhalás kockázatát mérséklő kutatásba kezdtek

2019. március 3. 08:33

A szakemberek speciális zsírsavakat tartalmazó takarmányokat is fejlesztenek, hogy ezzel növeljék a megtermékenyülés valószínűségét és azt követően védjék az anyaállatot, valamint a magzatokat.

Letört az agrárcégek innovációs kedve

2023. november 30. 14:40

Az elmúlt egy évben erőteljesen visszafogták innovációs fejlesztéseiket a mezőgazdasági cégek – derül ki a K&H innovációs kutatásából.