Agrárközélet

Kutatás a világ élelmiszerigényének alakulásáról

Agrofórum Online

A világon mintegy 820 millió ember nem jut megfelelő mennyiségű élelmiszerhez, miközben a klímaváltozás, a földért és édesvíz-készletekért folyó küzdelem tovább fokozza a kereslet és kínálat közötti egyensúly bomlását.

A Wageningen Egyetem (WUR) új, a Nature Food folyóiratban megjelent kutatásának eredményei felhasználhatónak bizonyultak az egyes globális élelmezésbiztonsági előrejelzések összehasonlítására, valamint szakpolitikai és nyilvános viták információs támogatására.

Annak ellenére, hogy az élelmiszer-kínálat drámaian megnövekedett az 1960-as évek óta, az egyik legnagyobb kihívás – összhangban a Fenntartható Fejlődési Célkitűzésekkel – az éhezés megszüntetésére vonatkozó erőfeszítések megvalósítása lesz az elkövetkezendő évtizedek növekedő népessége mellett. A hatékony politikai megközelítések, a globális éhínséget kiváltó tényezők jobb megértése elengedhetetlen a folyamat enyhítése érdekében.

A tudósok általában számszerűsített, globális forgatókönyveket és előrejelzéseket használnak a hosszútávú jövőbeli globális élelmezésbiztonság értékeléséhez (számos társadalmi-gazdasági és éghajlatváltozási forgatókönyv mellett). Ugyanakkor a modellekben rejlő különbözőségek hatására bizonytalanság áll fenn a jövőbeni élelmiszer-kereslet és az éhínség által veszélyeztetett lakosság körét illetően – amely kétségeket igyekeztek eloszlatni a WUR szakértői. A tanulmány, amelyet a Nature Food folyóiratban publikáltak, e két kulcsfontosságú élelmezésbiztonsági mutatóra összpontosított.

A kétséges tényezők kezelésére a Wageningen Egyetem kutatója, Michiel van Dijk és munkatársai szisztematikus szakirodalmi áttekintést és metaanalízist végeztek, hogy felmérjék a 2050-ig terjedő globális élelmezésügyi előrejelzések körét. 57, 2000 és 2018 között megjelent – a témát taglaló – publikációt vizsgáltak meg.

Az eredmények szerint 2010-2050 közötti időszakban az táplálékigény 35-56%-kal fog növekedni világszinten. A szükséglet növekedése elsősorban a népességgyarapodással, gazdasági fejlődéssel, urbanizációval és egyéb mozgatókkal magyarázható. A keresletnövekedés mértéke alacsonyabbnak bizonyult, mint más előzetes tanulmányok esetében, mindazonáltal továbbra is negatív hatással lehet a környezetre, és a biológiai sokféleség csökkenéséhez vezethet.

A legsötétebb jóslatok szerint az éhezés kockázata által sújtott népesség 8%-os gyarapodása várható a 2010 és 2050 közötti időszakban. Ez azt jelenti, hogy az éhínség megszüntetésére és az élelmezésbiztonság elérésére irányuló Fenntartható Fejlődési Célkitűzések nem valósulnak meg. Ennek elkerülése érdekében a kutatók hosszútávú, proaktív politikai intézkedések meghozatalára buzdítják a döntéshozókat.

Forrás: https://www.wur.nl/en/news-wur/Show/Meta-analysis-shows-that-future-food-demand-will-increase-between-35-56-over-the-period-2010-2050.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

A nők jelenlegi helyzete, kihívásai és prioritásai a magyar mezőgazdaságban

2023. november 14. 05:40

A Corteva Agriscience kutatást végzett a magyar női gazdálkodók kihívásainak felmérésére.

A kukorica gyökérnövekedése hatást gyakorol az élelmezésbiztonságra is

2021. szeptember 11. 04:38

Az aszályra hajlamos területek, mint például Afrika esetében a felfedezés nagyobb hozamokat eredményezhet, amely az élelmezésbiztonságra kedvező hatást gyakorolhat.

Fenntarthatóbb élelmiszertermelés - a közös nevező

2019. szeptember 7. 11:18

A friss kutatás rávilágít, hogy a fenntarthatóság kérdése elsődleges fontosságú az európai fogyasztók és mezőgazdasági termelők számára egyaránt.

A szőlőlisztharmat kórokozójának genetikai összetétele nem egységes Magyarországon

2023. november 20. 14:10

A HUN-REN ATK kutatói igazolták, hogy a szőlőlisztharmat kórokozójának genetikai összetétele nem egységes Magyarországon.