Agrárközélet

Kutatás a világ élelmiszerigényének alakulásáról

Agrofórum Online

A világon mintegy 820 millió ember nem jut megfelelő mennyiségű élelmiszerhez, miközben a klímaváltozás, a földért és édesvíz-készletekért folyó küzdelem tovább fokozza a kereslet és kínálat közötti egyensúly bomlását.

A Wageningen Egyetem (WUR) új, a Nature Food folyóiratban megjelent kutatásának eredményei felhasználhatónak bizonyultak az egyes globális élelmezésbiztonsági előrejelzések összehasonlítására, valamint szakpolitikai és nyilvános viták információs támogatására.

Annak ellenére, hogy az élelmiszer-kínálat drámaian megnövekedett az 1960-as évek óta, az egyik legnagyobb kihívás – összhangban a Fenntartható Fejlődési Célkitűzésekkel – az éhezés megszüntetésére vonatkozó erőfeszítések megvalósítása lesz az elkövetkezendő évtizedek növekedő népessége mellett. A hatékony politikai megközelítések, a globális éhínséget kiváltó tényezők jobb megértése elengedhetetlen a folyamat enyhítése érdekében.

A tudósok általában számszerűsített, globális forgatókönyveket és előrejelzéseket használnak a hosszútávú jövőbeli globális élelmezésbiztonság értékeléséhez (számos társadalmi-gazdasági és éghajlatváltozási forgatókönyv mellett). Ugyanakkor a modellekben rejlő különbözőségek hatására bizonytalanság áll fenn a jövőbeni élelmiszer-kereslet és az éhínség által veszélyeztetett lakosság körét illetően – amely kétségeket igyekeztek eloszlatni a WUR szakértői. A tanulmány, amelyet a Nature Food folyóiratban publikáltak, e két kulcsfontosságú élelmezésbiztonsági mutatóra összpontosított.

A kétséges tényezők kezelésére a Wageningen Egyetem kutatója, Michiel van Dijk és munkatársai szisztematikus szakirodalmi áttekintést és metaanalízist végeztek, hogy felmérjék a 2050-ig terjedő globális élelmezésügyi előrejelzések körét. 57, 2000 és 2018 között megjelent – a témát taglaló – publikációt vizsgáltak meg.

Az eredmények szerint 2010-2050 közötti időszakban az táplálékigény 35-56%-kal fog növekedni világszinten. A szükséglet növekedése elsősorban a népességgyarapodással, gazdasági fejlődéssel, urbanizációval és egyéb mozgatókkal magyarázható. A keresletnövekedés mértéke alacsonyabbnak bizonyult, mint más előzetes tanulmányok esetében, mindazonáltal továbbra is negatív hatással lehet a környezetre, és a biológiai sokféleség csökkenéséhez vezethet.

A legsötétebb jóslatok szerint az éhezés kockázata által sújtott népesség 8%-os gyarapodása várható a 2010 és 2050 közötti időszakban. Ez azt jelenti, hogy az éhínség megszüntetésére és az élelmezésbiztonság elérésére irányuló Fenntartható Fejlődési Célkitűzések nem valósulnak meg. Ennek elkerülése érdekében a kutatók hosszútávú, proaktív politikai intézkedések meghozatalára buzdítják a döntéshozókat.

Forrás: https://www.wur.nl/en/news-wur/Show/Meta-analysis-shows-that-future-food-demand-will-increase-between-35-56-over-the-period-2010-2050.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2026

2025. december 13. 11:10

2026. január 21-24. között a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ismét otthont ad a hazai mezőgazdaság legnagyobb éves rendezvényének. Jön a 44. AGROmashEXPO és AgrárgépShow!

Minden forint számít – Jön a PREGA 2026!

2025. december 12. 14:10

Digitalizáció + adatok = mérhető gazdasági eredmény

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

Mi teheti ,,klímaellenállóvá” a növényeket?

2022. július 19. 12:39

A növények bizonyos stresszhelyzetekben, kártevő rovarok jelenlétében, aszály, vagy magas hőmérséklet esetén szalicilsav termelésével képesek védekezni, ami a klímaváltozással összefüggő kedvezőtlen környezeti hatások túlélését is elősegítheti.

Hüvelyes zöldségek: szuperfoodnak számítanak, mégis keveset fogyasztunk belőlük

2021. február 11. 06:35

A hüvelyes zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is.

Innováció a tojás élelmiszeripari felhasználásában

2023. március 7. 12:29

MATE doktorandusz kísérletezett ki egy olyan úttörő eljárást, mely lehetővé teszi az élelmiszeriparban rendkívül elterjedt tojáslé fagyasztással történő tartósítását.

Nem szeretjük, de muszáj! - A fűnyírás az egyik legkevésbé kedvelt kerti munka

2023. június 17. 06:39

A magyarok kertgondozási szokásait mérte fel a kültéri elektromos termékeket gyártó svéd cég, a Husqvarna.