Agrárközélet

Megvan a terv, az évtized végére megszüntethető az éhezés

Agrofórum Online

Az éhezés elleni harcban világszerte kulcsszerepet kaphat a mesterséges intelligencia szakértők szerint.

Az étkezési mód változásával egyre nagyobb nyomás nehezedik az agráriumra globális szinten, főleg a fejlődő országokban. A mezőgazdaság is megváltozik a mesterséges intelligenciával és a fejlesztési területek reményt adhatnak az élelmezésbiztonság terén is sok millió embernek.

Klímaválság és munkaerőhiány tapasztalható számos országban, és ez komoly hatással van a mezőgazdaság termelékenységére. A gazdálkodók féltik a jövőjüket, miközben az élelmiszer-ellátás is veszélybe kerülhet, főleg Afrikában, illetve Ázsia egyes részein. Az ENSZ 2030-ra világszerte véget akar vetni az éhezésnek. A mesterséges intelligencia bevezetése hozzájárulhat az élelmiszer-termelés biztonságának növeléséhez.

Kameruni példa

Kamerunban Adamou Nchange Kouotou kifejlesztett egy mesterséges intelligenciát használó alkalmazást, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy átvizsgálják a terményeiket. Így felmérhetik a növények egészségi állapotát, és azonnal megtudhatják, mely kártevők vannak jelen, és milyen eszközökkel kell leküzdeni őket. Ez azt jelenti, hogy sok olyan kisgazdálkodó kap közvetlen segítséget, akik kimerült talajjal küszködnek a szubszaharai régióban.

Pontosabb öntözés

Dél-Spanyolországban, Európa veteményeskertjében Joaquín Soriano Fernandez érzékelőkre támaszkodik a megfelelő hőmérséklet és páratartalom biztosításához az üvegházakban. Egy öntanuló algoritmus biztosítja, hogy a régió aszálytól sújtott gazdái egyre pontosabban öntözhessenek – és egyúttal nagy mennyiségű vizet takarítsanak meg.

Betakarító robot

Madridban Roemi Fernandez Saavedra mérnök új típusú betakarítási módokat kutat. Kétkarú betakarító robotja már felismeri az érett paradicsomot és padlizsánt. Céljuk, hogy minimalizálják a költségeket és a hulladékot, és megszabadítsák az embereket a nehéz munkakörülményektől.

Megjósolják a keresletet

Az egyik legnagyobb probléma az élelmiszer-pazarlás. Csak Németországban évente tizenegy millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe. Ennek 17 százaléka éttermekben és étkezdékben keletkezik.

Ezért egy lüneni céges étkezde ma már öntanuló előrejelző rendszert használ, amely naponta megjósolja, hogy az ebédszünetben mely ételek lehetnek a legkeresettebbek. A főzést ennek megfelelően ütemezik, és tonnákkal kevesebb szemét keletkezik – írta honlapján egy dokumentumfilm kapcsán a német ZDF közszolgálati televízió.

Lehetőség és hatások

Az AI használata során az egyik legfontosabb kérdést az etikai akadályok jelentik. Szakértők szerint alaposan meg kell vizsgálni, hogy a mesterséges intelligencia nagy lehetőségei és határai a termelésben a szántóföldtől az élelmiszer-fogyasztásig pontosan mit jelentenek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Ezért maradnak magasan az élelmiszer- és műtrágyaárak még egy darabig

2023. december 7. 10:10

A globális népességnövekedés és a különböző válsághelyzetek is hozzájárulnak a mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszerepéhez a gazdaságokban. Stratégiai jelentősége miatt az agrárágazat kiemelt támogatási rendszerrel bír, de egy lassuló gazdaságban, ahol a vis major kockázatok mindennaposak, ennek a szektornak is komoly kihívásokkal kell szembenéznie.

Több zöldség és kevesebb sertéshús fogy

2020. november 27. 07:02

Egy felmérés szerint az elmúlt években érdemben megváltozott a németek étrendje. Ezt mutatja a Német Táplálkozási Társaság (DGE) legutóbbi jelentése.

A NAK termékkeresőjével csökkenhet a fogyasztó közötti „távolság”

2023. május 1. 10:23

Hamarosan elindul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Termékkereső szolgáltatása, amelybe már jelentkezhetnek a gazdálkodók, élelmiszer-előállítók, piacszervezők és piacüzemeltetők.

Az édes illat a gomba vonzerejének része

2023. január 4. 11:34

A változatosság iránti vágy és a kiaknázatlan új-zélandi élelmiszerpiac csábítása késztette Brian Turley-t arra, hogy 25 éves szakácskarrierjét feladva egy kedvelt élelmiszer, a gomba termesztése mellett döntsön. Tizennyolc hónap elteltével Brian nem bánja a döntését.