31℃ 15℃
június 21. Alajos, Leila
Agrárközélet

Megvan a terv, az évtized végére megszüntethető az éhezés

Agrofórum Online

Az éhezés elleni harcban világszerte kulcsszerepet kaphat a mesterséges intelligencia szakértők szerint.

Az étkezési mód változásával egyre nagyobb nyomás nehezedik az agráriumra globális szinten, főleg a fejlődő országokban. A mezőgazdaság is megváltozik a mesterséges intelligenciával és a fejlesztési területek reményt adhatnak az élelmezésbiztonság terén is sok millió embernek.

Klímaválság és munkaerőhiány tapasztalható számos országban, és ez komoly hatással van a mezőgazdaság termelékenységére. A gazdálkodók féltik a jövőjüket, miközben az élelmiszer-ellátás is veszélybe kerülhet, főleg Afrikában, illetve Ázsia egyes részein. Az ENSZ 2030-ra világszerte véget akar vetni az éhezésnek. A mesterséges intelligencia bevezetése hozzájárulhat az élelmiszer-termelés biztonságának növeléséhez.

Kameruni példa

Kamerunban Adamou Nchange Kouotou kifejlesztett egy mesterséges intelligenciát használó alkalmazást, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy átvizsgálják a terményeiket. Így felmérhetik a növények egészségi állapotát, és azonnal megtudhatják, mely kártevők vannak jelen, és milyen eszközökkel kell leküzdeni őket. Ez azt jelenti, hogy sok olyan kisgazdálkodó kap közvetlen segítséget, akik kimerült talajjal küszködnek a szubszaharai régióban.

Pontosabb öntözés

Dél-Spanyolországban, Európa veteményeskertjében Joaquín Soriano Fernandez érzékelőkre támaszkodik a megfelelő hőmérséklet és páratartalom biztosításához az üvegházakban. Egy öntanuló algoritmus biztosítja, hogy a régió aszálytól sújtott gazdái egyre pontosabban öntözhessenek – és egyúttal nagy mennyiségű vizet takarítsanak meg.

Betakarító robot

Madridban Roemi Fernandez Saavedra mérnök új típusú betakarítási módokat kutat. Kétkarú betakarító robotja már felismeri az érett paradicsomot és padlizsánt. Céljuk, hogy minimalizálják a költségeket és a hulladékot, és megszabadítsák az embereket a nehéz munkakörülményektől.

Megjósolják a keresletet

Az egyik legnagyobb probléma az élelmiszer-pazarlás. Csak Németországban évente tizenegy millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe. Ennek 17 százaléka éttermekben és étkezdékben keletkezik.

Ezért egy lüneni céges étkezde ma már öntanuló előrejelző rendszert használ, amely naponta megjósolja, hogy az ebédszünetben mely ételek lehetnek a legkeresettebbek. A főzést ennek megfelelően ütemezik, és tonnákkal kevesebb szemét keletkezik – írta honlapján egy dokumentumfilm kapcsán a német ZDF közszolgálati televízió.

Lehetőség és hatások

Az AI használata során az egyik legfontosabb kérdést az etikai akadályok jelentik. Szakértők szerint alaposan meg kell vizsgálni, hogy a mesterséges intelligencia nagy lehetőségei és határai a termelésben a szántóföldtől az élelmiszer-fogyasztásig pontosan mit jelentenek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Kisebb lett az élelmiszer kiszerelése? Kötelező lesz a tájékoztatás

2024. január 18. 08:10

A kormány új intézkedést fogadott el, így az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőknek figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük, amennyiben egy termék kiszerelése csökkent.

A kalászfuzáriózis megelőzéséről

2023. március 23. 12:26

Európában a kalászos kultúrákat egyre nagyobb mértékben szennyezik egyes gombafajok által termelt káros mikotoxinok, amelyek betegséget okozhatnak az állatokban és emberekben egyaránt.

Korszakalkotó technológiák fejlesztésére koncentrál a Corteva

2024. április 4. 10:10

Az új befektetési és partnerségi platform felgyorsítja a következő generációs agrár-technológiai innovációt.

Lassan, de csökken az alma ára

2021. január 22. 08:12

A decemberinél olcsóbb csak tavaly áprilisban volt az alma, amely 2020-ban 42,4 százalékkal drágult.