Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2016. február

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2016. február

Agrofórum Online

Mi történt a világ mezőgazdasági innovációja terén?

Mi történt a világ mezőgazdasági innovációja terén? ‘Lehetséges küldetés’ a vizes területek megőrzése Spanyolországban. A Bizottság „Designing the path: a strategic approach to EU agricultural research and innovation” rendezvénye. EIP AGRI hírlevél magyarul.

‘Lehetséges küldetés’ a vizes területek megőrzése Spanyolországban
A Las Tablas de Daimiel  névre hallgató spanyol vizes területtel rendelkező nemzeti park fontos pihenőhelye a vándormadarak számára. Az utóbbi harminc évben alkalmazott intenzív öntözésnek köszönhetően a terület vízellátását biztosító forrás majdnem kiszáradt, ezáltal jelentős mértékben csökkentve a megpihenő madárpopulációk számát. A probléma kezelésére kidolgozott  ‘Mission Possible’  projekt keretében döntéshozatalt támogató eszköz dolgoztak ki, amely segít a vízgazdálkodásban . Három év alatt 728 olimpiai méretű uszodát megtöltő vízmennyiséget takarítottak meg.  Tovább olvashat itt .

Megtalálni a megfelelő párt– termelő gazdaságok új belépői
Termelő gazdának lenni nem könnyű feladat, különösen, ha a gazda gyerekkorát nem tanyán vagy egy farmon  töltötte el.  A termelésbe újonnan belépőknek a leggyakoribb gát a szántóterülethez való hozzáférés.  Európa legtöbb országát a gazdák elöregedése jellemzi, illetve az utódlás hiánya. A jövő termelőgazdaságainak a léte a fiatal gazdák/új belépők és az idősebb generáció igényeinek közös termőföldigényének kielégítésétől függ. Ez nem egy könnyű feladat. Írországban a The Land Mobility Service of Macra na Feirme azt mutatta be, hogy számos megoldási lehetőség arra, hogy a különböző igényeket kielégítsék. Tovább olvashat itt .

A Bizottság „Designing the path: a strategic approach to EU agricultural research and innovation” rendezvénye
2016. január 26- 28- között a Bizottság nagyméretű konferenciát szervezett a hosszú távú mezőgazdasági kutatás és innovációs stratégiáról.  A konferencia egy hat hónapos előkészítő munka eredményeként jött létre, amelynek kidolgozásáról 2015. júniusában döntötték el az EXPO Milánó keretében. A rendezvény célja volt, választ adni arra a kérdésre, hogy milyen megközelítéséből kell elindulni az EU mezőgazdasági és innovációs stratégia kidolgozásához, és hogy megbeszéljék a stratégiának az alkalmazási lehetőségeit. A konferencián elhangzott anyagok és a videók a konferencia honlapján megtalálhatók.

Mi történt a világ mezőgazdasági innovációja terén?
A következő hónapokban a mezőgazdaság területén Európában számos értékes rendezvény megszervezésére kerül sor, például a friss gyümölcsök és zöldségek ellátási láncát érintő innováció, vagy az erdészeti innováció.

A soron következő EU eseményekről olvashat itt.

Amennyiben Ön is ismer olyan eseményt, rendezvényt, amelyre a következő hónapokban kerül sor és másokat is érdekelhet,kérjük küldje el a newsletter@eip-agri.eu

EIP AGRI fókuszcsoport

A tavasz folyamán két új EIP-AGRI fókuszcsoport meghirdetésére kerül sor:
• FG19 a tápanyag körforgás biztosítása: hogyan hasznosíthatók a trágyában és más szerves anyag forrásokban rejlő tápanyagok (N és P) a szántóföldön?
• FG 20 az erdészeti biomassza fenntartható hasznosítása: hogyan lehetséges az EU erdeiben levő biomassza potenciál nagyobb méretű hasznosítása?
Februárra várható a szakértői felhívás megjelenése. A felhívás a hírlevélben és a honlapon is elérhető lesz.

Integrált növényvédelmi stratégia a káposztafélék betegségeinek és kártevőinek kezelésére 
Az európai olajrepce vetőmagtermesztés és a zöldség káposztafélék termesztése számos betegséggel, kártevővel és gyommal küszködik.  “ Ahhoz, hogy az olajrepce és zöldség káposztafélék betegségeit és kártevőit kezelni lehessen, szükséges a termelő gazdák közötti együttműködés és az ösztönzés, hogy ez megtörténjen”, mondja Claudia Daniel, a káposztafélék EIP-AGRI integrált növényvédelmi fókuszcsoportjának résztvevője. A fókuszcsoport javaslatait és következtetéseit elolvashatja az elkészült jelentésben  itt.

Magas természeti értékek  – a gazdálkodás jövedelmezősége
A magas természeti értékű gazdálkodás elismeri, hogy a bio- diverzitás megőrzése az EU- ban nagymértékben függ a jelenleg alkalmazott gazdálkodási gyakorlatoknak a vidék szélesebb területein való továbbvitelétől is. Jelentős előrelépést jelentett a magas természeti értékekkel rendelkező területek támogatási politikájának kidolgozása, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a területek tovább romlanak. A magas természeti értékű területek EIP-AGRI fókuszcsoport kiegészítő megoldások után nézett és fogalmazott meg javaslatokat. Olvassa el a javaslatokat, esettanulmányokat és az egyéb innovatív eljárásokat a  zárójelentésben  és a tudnivalókban.

Aktualitások: az EIP-AGRI a vidékfejlesztési programokban
2015. december 11-én minden vidékfejlesztési program elfogadásra került. A 118 vidékfejlesztési programból 106 alkalmazza az együttműködési intézkedéseket és 94 támogatja az operatív csoportok létrehozását (24 tagországban).   A 2014-2020-as időszakban az elfogadott vidékfejlesztési programokban kb. 3 200 operatív csoport létrehozása és működése várható. Németországban  Schleswig-Holstein tartományban már megalakultak az első operatív csoportok , az elérhető információkról  itt olvashat . A vidékfejlesztési programokról  további információk itt.

Innovatív gazdák platformja
Az EIP-AGRI- hoz hasonlóan az, innovatív gazdák  azzal a céllal vesznek részt a Duchy Future Farming Programme–ban, hogy összekössék  a gazdaságok kívül végzett kutatást a gazdaságban felmerült kérdésekkel.  A rendszer célja, hogy biztosítsa a gazdaságos és fenntartható környezetet. A közös platformban gazdák, tanácsadók, kutatók és üzletemberek vesznek részt A platform találkozási pontot jelent a résztvevők ajánlatai és igényei között, ahol az új csoportok az egymást kiegészítő tulajdonságok szerint alakulnak ki. Tovább olvashat itt.

Információs nap a KIC felhívásról
Kérem, ne felejtse el, hogy az European Institute of Innovation and Technology (EIT), a Bizottsággal közösen  2016. február 18-án információs napot tart Brüsszelben. A konferencia információkat és útmutatást fog adni a soron következő két Knowledge and Innovation Communities (KIC), mint a Food for Future és Added Value Manufacturing pályázatának beadásához.  A regisztráció online történik. További információ a KIC felhívásról és az eseményről itt.

EIP-AGRI hírlevél magyar és észt nyelven …
Az EIP AGRI hálózatban működő tagoknak köszönhetően egyre több EIP AGRI kiadvány kerül lefordításra. A brüsszeli EIP AGRI iroda a hírleveleket angol és francia nyelven jelenteti meg. A SOLTUB jóvoltából a havi hírlevelek magyar nyelven is megjelennek, most pedig észt nyelven is olvashatók – köszönettel az észt NRN-nek. Várjuk a további fordításokat. Aki a fordításokban érdekelt, kérem jelentkezzen: ina.vanhoye@eip-agri.eu

Az EIP-AGRI Service Point Brüsszelben található.  Az iroda elérhető hétfőtől péntekig 9:00-től – 17:00-ig. Telefonon +32 2 543 73 48 vagy emailben servicepoint@eip-agri.eu

További információk találhatók az EIP-AGRI honlapon. Örömmel segítünk Önnek.

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új vezetők a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál

2024. június 14. 13:10

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a legutóbbi országos küldöttgyűlésén két új tisztségviselőt is választott.

Növényvédelmi szakmérnöki képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán

2024. június 12. 16:40

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakon.

Így fogd meg a pókokat – és ments meg egy hasznos életet!

2024. június 8. 16:10

A pókok, bár nem mindig látjuk őket szépnek, nagyon hasznos rovarok mind az ökoszisztéma, mind az emberek mindennapi élete szempontjából.

Kiderült, miért kerülik a gazdálkodók a digitális megoldásokat

2024. június 7. 07:10

A német termelők 79%-a nagy lehetőséget lát a digitális megoldásokban. Ám a technológiák ára, a képzés hiánya, a bürokrácia elbizonytalanítja őket.

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban - EIP-AGRI hírlevél - 2017. november

2017. december 5. 19:18

Az innovatív mezőgazdasági logisztika, az agrár-ipari hulladékok szerves trágyaként történő hasznosítása...

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban - EIP-AGRI hírlevél - 2017. július

2017. július 25. 10:08

Az EIP-AGRI júliusi hírlevelében többek között az EIP AGRI Service Point működéséről, a biotermesztők első európai találkozójáról is olvashat.