Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2016. május

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2016. május

Agrofórum Online

Új fókuszcsoportok, az első operatív csoportok eredményei, a trágyakezelés innovatív eljárásai, az új agrárvállalkozások támogatása Bulgáriában, új belépők a mezőgazdaságba. EIP-AGRI hírlevél magyarul.

Új fókuszcsoportok, az első operatív csoportok eredményei, a trágyakezelés innovatív eljárásai, az új agrárvállalkozások támogatása Bulgáriában, új belépők a mezőgazdaságba. EIP-AGRI hírlevél magyarul.

 

Az új agrárvállalkozások támogatása Bulgáriában
Rositsa Djambazova a fiatal gazdákat támogató Gotse Delchev névre hallgató bolgár vállalkozásfejlesztési inkubátorháznál dolgozik. „Az inkubátorház sikerességét az adja, hogy a munkatársaimmal együtt keményen dolgozunk azon, hogy a különböző területek szakembereinek szükségleteire, erőforrásaira és feladatainak ellátására megoldását találjunk.” Bővebben >>>

Agri-Innovation Den UK
Angliában az „Agri-Innovation Den UK” rendezvény célja megtalálni a legjobb mezőgazdasági innovációs megoldásokat.

A trágyakezelés innovatív eljárásai
Fejlesztett már ki olyan innovációs eljárást, amely hatékonyabban járul hozzá a fenntarthatóbb, költséghatékony trágyakezelési eljárásokhoz? Az Ivan Tolpe díj 2000 €-val honorálja azokat a legjobb innovatív ötleteket, amelyek szükségletorientált problémák kezelésével foglalkoznak (folyamatok optimalizálása, energiahatékonyság, a trágyában levő tápanyagok optimális hasznosítása). Jelentkezési lehetőség IDE kattintva!

Új fókuszcsoportok alakultak
Kiválasztották azokat a szakértőket, akik a két új EIP AGRI fókuszcsoportba jelentkeztek, az egyik az FG 19 (a tápanyagok újrahasznosítása), a másik az FG 20 (Az erdei biomassza fenntartható hasznosítása). Az EIP-AGRI weboldalon  nyomon követheti a fókuszcsoportok  tevékenységét. Júniusban három új EIP AGRI fókuszcsoportot hirdetnek ki. Bővebben >>>

Tematikus hálózatok a Horizon 2020 keretében
Az EIP-AGRI rövid kiadványt jelentetett meg azokról a tematikus hálózatokról, amelyek a H 2020 program keretében nyertek támogatást. Specifikus területeken dolgozva, a tematikus hálózatok a jelenlegi ismereteket, tudást alakítják át gyakorlattá. Ismerje meg Ön is, hogy milyen hálózatok léteznek már, hogyan jöttek létre és hogyan működnek. Részletek >>>

„Az új belépők a mezőgazdaságba” fókuszcsoport jelentése
„Az új belépők a mezőgazdaságba, azt a gazdagságot mutatja be, amellyel Európa rendelkezik, valamint azt a sokszínűséget, amellyel a mezőgazdasági elsődleges termelés vállalkozásai rendelkeznek” – mondta Tessa Avermaette, az új belépők a mezőgazdaságba EIP-AGRI fókuszcsoport szakértője. A fókuszcsoport zárójelentése IDE kattinva olvasható, a tájékoztató pedig, amely arról a haszonról szól, amelyet az új belépők jelentenek a vidék számára IDE kattintva érhetők el.

Hogyan kezelik a gazdák a biológiai biztonságot
A biológiai biztonság intézkedései során arra törekednek, hogy elkerüljék a közvetlen és közvetett érintkezést az állatok között, és csökkentsék a fertőzésék előfordulásának gyakoriságát. A genti egyetem szakértője Jeroen Dewulf szerint: „a biológiai biztonság az állatok jobb egészségi állapotához, magasabb teljesítményéhez, csökkentett gyógyszeradagolásához és a magasabb áron történő értékesítéséhez járul hozzá”. Olvassa el a biológiai biztonságról szóló rövid ismertető anyagot IDE kattintva valamint az elkészült sajtóanyagot IDE kattintva.

Az első operatív csoportok eredményei
Több mint hetven operatív csoport jött létre, amelyek különböző projektek kivitelezését végzik a termelő gazdák és az erdészetben dolgozók részére. A projektek célja, hogy a rendelkezésre álló tudást a reális szükségleteknek megfelelően hasznosítsák. 2016. április 20-án és 21-én a mezőgazdasági igazgatóság (DG AGRI) Olaszországban szervezett találkozót annak érdekében, hogy az első operatív csoportok gyakorlati hasznosságáról tanácskozzanak. Bővebben >>>

Az integrált növényvédelemben jártas szakértőket keres a Horizon 2020 projekt
A Horizon 2020 keretében támogatott EMPHASIS (Effective Management of Pests and Harmful Alien Species: Integrated Solutions) projekt az integrált növényvédelemben jártas szakembereket keres, hogy részt vegyenek Európa mezőgazdaságát és erdészetét fenyegető jelentősebb betegségek és kártevők felmérésében, illetve a megoldások megtalálásában.

(Agrofórum Online)

Közös Agrárpolitika: még több adminisztratív teher

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács e heti brüsszeli ülésén került sor az új Közös Agrárpolitika jövőbeni szabályainak első érdemi vitájára. Az uniós agrárminiszterek a szabályozás egyszerűsítésének lehetőségeiről folytattak vitát.

Növényvédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzés a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Növényvédelmi Intézete költségtérítéses Növényvédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzést indít.

Növényvédelmi szakmérnök képzés a Pannon Egyetem Georgikon Karán

Növényvédelmi szakmérnök képzés indul a Pannon Egyetem Georgikon Karán Keszthelyen, a Balaton fővárosában.

Show, ami show - újra AgrárgépShow

Mezőhegyesre várják szeptember 20-21-én a gazdákat a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezői, mintegy 42 ha-os területen. Szó, ami szó ez az esemény is legalább olyannak vagy még rangosabbnak ígérkezik, mint az előző évi volt, legalábbis erről tájékoztatták a szervezők a sajtó képviselőit.

Európa új kutatási irányokat keres a tej és tejtermékek minőségének javítására

Idd csak meg a tejet! Erre a mondatra mindannyian emlékszünk a gyerekkorunkból. A tej és a különféle tejtermékek egész életünkben, egészen idős korunkig fontos fehérje- és kalciumforrást jelentenek.

2018. június 6. 14:20

Bayer – AGRYA összefogás született az innovatív magyar mezőgazdaságért

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA és a Bayer Hungária Kft. Együttműködésük arra a felismerésre épül, hogy a fiatal gazdálkodók által irányított versenyképes, hosszabb távon fejlődni tudó gazdaságok működése igényli az új, innovatív technológiai megoldásokat.

2018. február 26. 07:57

Agrárkutatás és felsőoktatás az agrárium versenyképességének szolgálatában

Dr. Nagy István és Dr. Gyuricza Csaba sajtótájékoztatójáról jelentkezünk. Gödöllő, a Grassalkovich-kastély díszterme június 7-dikén, délután 3 óra.

2018. június 13. 07:27

Nagy lehetőség előtt áll a hazai agrárium

Egy állattenyésztő telep dolgozója a jövőben sokkal inkább egy digitalizált táblát fog kezelni, a kétkezi munka aránya csökkenni fog.

2018. március 6. 10:21