Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2017. szeptember

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2017. szeptember

Agrofórum Online

Az EIP-AGRI szeptemberi hírlevelében többek között biomassza és energia rendszerekről és fenntartható biostimulánsokról is olvashat.

A Hennovation egy többszereplős H2020 projekt, melynek célja hálózatba szervezni a tojótyúk ágazat innovációjában érdekelt szakembereket https://www.youtube.com/watch?v=mVsW4–ex0M

Az EIP AGRI Service Point működéséből

Fókuszcsoport felhívás – köszönjük a jelentkezéseket
A legutólsó szakértői csoportba való jelentkezés lehetősége szeptember 6-án zárult. Köszönjük a jelentkezéseket és azokét is, akik segítettek, hogy a felhívás minél több érdekelthez eljusson. A szántóföldi növénytermesztés szénmegkötési lehetőségei csoportba 73 jelentkeztek, a körkörös kertészet csoportba 50-en, a megújuló energiák hasznosítása és a termelékenység növelése csoportba pedig 77-en.  A részletekről IDE kattintva olvashat. A kiválasztott szakértők október elején kapnak értesítést.

A kibocsátások csökkentése a tehenészetekben
A kibocsátások csökkentése a tejelő gazdaságokban témára alakult fókuszcsoport azokat a lehetőségeket tárta fel, amelyekkel a tehenészetek metán és ammónia kibocsátásait csökkenteni lehet, illetve ennek költséghatékonyságát elemezték.  Húsz szakértő a kibocsátás csökkentési intézkedésekkel, a siker és kudarctényezők feltárásával és azokkal a területekkel foglalkozott, ahol a kutatás – fejlesztés az ismeretek továbbadása szükséges. A zárójelentés IDE kattintva olvasható továbbá  Az adatlap itt olvasható .

A gazdaságok környezeti teljesítésének értékelését szolgáló eszközök
2017. 
februárjában Zágrábban tartották meg a ‘Tools for environmental farm performance’ EIP AGRI rendezvényt, annak érdekében, hogy erősítsék a gazdaságok környezeti teljesítésének értékelését biztosító eszközök használatát. Az rendezvényen gazdák és kutatás- fejlesztéssel foglalkozó szakemberek, valamint további felhasználók vettek részt, akik megosztották tapasztalataikat és egymás gyakorlatából tanultak. A jelentés IDE kattintva olvasható .

A 2017-es agrár- innovációs találkozóról
O
któber 11-12-én kerül megrendezésre az agrár- innovációs találkozó Portugáliában. Az eseményt a portugál konzorcium, a portugál kormány, az EIP AGRI hálózat, valamint a ENRD (Európai Vidékfejlesztési Hálózat) szervezi közösen. Az EIP-AGRI Service Point négy köztes rendezvénnyel vesz részt. Az EIP szolgálat információs pontján az érdeklődök tájékozódhatnak az EIP AGRI keretében zajló eseményekről. Bővebben >>>

Inspiráló ötletek

Konkrét állatjóléti és fenntarthatósági megvalósítások
Az állatistállókban az el nem takarított trágyamennyiségek jelentős ÜHG kibocsátásokkal járnak ugyanakkor hozzájárulnak a fertőzések terjedéséhez is, ezáltal csökkentik az állatok jólétét. Számos vállalkozás azon dolgozik, hogy a jelenlegi épületekben csökkentse a kibocsátást és növelje az állatjólét feltételeit.  “A mi gondolkodásunkban a boldog tehenek boldog gazdákat jelentenek, mivel a tejtermelés magasabb, ha az állatok jó körülmények között vannak” mondja Wijnand Van den Berg egy holland vállalkozás részéről, aki az állatjólét feltételeinek javításával foglalkozik. Bővebben >>>

SMART – innovációval a fenntarthatóság teljesítményének növelésében
A gazdaságok működésének irányításával a gazdák jelentős mértékben növelhetik a fenntarthatóságot, ezáltal alkalmassá téve azt a jövő kihívásaira. A biotermesztés kutatásával foglalkozó FiBL intézet kifejlesztette a SMART (Sustainability Monitoring and Assessment RouTine) eljárást, amely lehetővé teszi a gazdák, vállalkozások, valamint az élelmiszer ágazat részére, hogy fenntarthatóságukat átlátható, összehasonlítható és hiteles módon értékeljék. Bővebben >>>

A fehérjenövények termesztése és az állattenyésztő gazdaságok jövedelmének optimalizálása
Mit tehetnek az európai állattenyésztő telepek, hogy növeljék a takarmányok fehérje arányát és ezáltal jövedelmezőségüket? A nyugat franciaországi SOS Protein-TERUnic  EIP AGRI operatív csoport a feltett kérdésre keresi a választ. A csoport egyik résztvevője, Gérard Ménard  gazda, aki Limousin teheneket tenyészt, arról számolt be, hogy “ebben az évben a tehenek takarmányozásához szükséges fehérjének mintegy hat százalékát szerzem be külső forrásból az eddigi ötven százalékkal összehasonlítva” Bővebben >>>

Az EIP AGRI hálózatok működéséből

Információs hét a Horizon 2020 Societal Challenge területén
Ne feledje, hogy a Horizon 2020 program keretében hamarosan sor kerül a Societal Challenge 2 (SC2) ‘Food security, sustainable agriculture and forestry, marine and maritime and inland water research and the bioeconomy’ információs hétre Brüsszelben. A rendezvénysorozat november 14-17 között kerül megszervezésre. Regisztrálni szeptembertől lehet. Tovább olvashat itt .

Info-kommunikációs eszközök alkalmazása a mezőgazdaságban
Október 8-ig Önnek is lehetősége van elküldeni jelentkezését a mezőgazdaságban alkalmazott legjobb info-kommunikációs gyakorlatairól. A felhívást a FAO (The Food and Agriculture Organization of the United Nations ) és az e-Agriculture Community of Practice (CoP) tette közzé. A kiválasztott gyakorlatokat a mezőgazdasági elektronikus platform keretében fogják széles körben megismertetni, továbbá társadalmi média felületeken és bekerülnek az erre a célra készülő FAO online kiadványba is. Tovább olvashat itt.  

Együttműködés az agrár- innovációban
A magyar 78-ik Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár keretében szeptember 20 -án és 21-én számos olyan rendezvényre kerül sor, amelynek célja az innovációban való együttműködés erősítése. A BIOEAST (az ismeretközpontú mezőgazdaság, halászat és erdészet a fenntartható biogazdaságban) egyike ezen rendezvényeknek. A témában operatív csoport is szerveződött. A regisztrációról szóló információ itt elérhatő  

Fenntartható bio-stimulánsok a mezőgazdaságnak
A műtrágyák gyártása jelentős energia felhasználással történik hatásuk pedig gyakran káros a környezetre. A BIOFECTOR EU projekt keretében a természetes bio-stimulánsok (bio- hatóanyagok) alternatív felhasználási lehetőségeit keresik. A projekt tudományos koordinátora Günter Neumann szerint a biológiai hatóanyagok számos formában megtalálhatók, mikroorganizmusokban, gombákban, alga kivonatokban, növényekben és komposztban. Tovább olvashat itt.  

Tudta, hogy az EU40 kidolgozta a Roadmap for Sustainable EU Livestock (a fenntartható EU állattenyésztés útiterve) dokumentumot, amely az állattenyésztés azon specifikus területeire fókuszál, amely az EU fenntartható mezőgazdaságát innovációval, technológiával és tudományos alapokra helyezett megoldásokkal támogatja?

Támogatási lehetőségek

Új biológiai alapú termékek és szolgáltatások az erdészetnek
A ForestValue közös felhívása hozzájárul a fenntartható biológiai alapú gazdasághoz. A felhívás olyan projekteket támogat, amelyek új, versenyképes biológiai alapú termékek és szolgáltatások, erdészeti alapú iparágak fejlesztését célozzák meg.  A felhívást szeptemberben teszik közzé,  a beadás 2017. december .

Biomassza és energia rendszerek a körkörös gazdaságban
ERA-NET Cofund Bioenergy Sustaining the Future  egy új felhívást tesz közzé: „Biomass as an important pillar within energy systems and the circular economy” (a biomassza, mint az energia rendszer és a körkörös gazdaság értékes pillére). A felhívás innovatív és együttműködésen alapuló pán-Európai kutatás- fejlesztési és innováció projekteket támogat. A pályázati felhívás várható megjelenése 2017. október, az elő pályázatok beadási határideje pedig 2018. január. További információ itt .

Twitter hírek

AFINET 29 August 2017
Olvasson Ön is a sikeres innovációt és ismereteket megosztó példákról: http://ow.ly/hCJV30eIQ3L via @EIPAGRI_SP

Súlyos veszteségeket okoznak az Oroszország elleni szankciók

Az ágazatok közül a legsúlyosabb veszteséget, 3,99 milliárd dollárt a kohászat szenvedte el, amelyet az agrárszektor követ 1,1 milliárd dollárral.

Hazánk 2030-ra eleget tesz az uniós légszennyezés-csökkentési követelményeknek

2011 óta 160 milliárd forint értékű ipari, közlekedési, mezőgazdasági és lakossági intézkedés járult hozzá a levegő minőségének javításához.

Új műszaki bizottság alakult az élelmiszer-hamisítás ellen

Az Európai Szabványügyi Bizottság (European Committee for Standardization, CEN) jóváhagyta, hogy német vezetéssel egy új műszaki bizottság alakuljon meg, CEN/TC 460 „Élelmiszer-hamisítás” címmel.

Fedett termelői piacot, és hűtőházat építenek Letenyén

A beruházás a gazdaságélénkítést és a helyi üzleti infrastrukturális háttér megteremtését szolgálja, amelynek jóvoltából a helyi mezőgazdasági termékeket lehet hatékonyan eljuttatni a helyi piacokra.

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2017. december

Az EIP-AGRI novemberi hírlevelében többek között az agrár-erdészeti rendszerekről, az antibiotikum felhasználásának csökkentéséről, a gyümölcstermesztésben használható digitális technológiáról is olvashat.

2017. december 16. 15:44

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban - EIP-AGRI hírlevél - 2017. november

Az innovatív mezőgazdasági logisztika, az agrár-ipari hulladékok szerves trágyaként történő hasznosítása...

2017. december 5. 19:18

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban - EIP-AGRI hírlevél - 2017. augusztus

A kecskék parazitái elleni védekezés, klímabarát mezőgazdasági megoldások, a káposztafélék integrált növényvédelme, a bio vetőmagok fellendítése.

2017. szeptember 1. 12:37