26℃ 14℃
szeptember 19. Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Agrárközélet

Mi lesz a krumplilevesünkkel?

Agrofórum Online

Megjelent az Agrofórum újság nyomtatott kiadásának 2023. novemberi száma. Ezúttal Fórián Zoltán burgonyapiaci elemzését emelnénk ki belőle, amely nem fest rózsás képet a szektor helyzetéről.

Az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője írásában kiemeli, hogy már a magyar fogyasztók számára sem újdonság, miszerint burgonya terén az önellátásunk rég odavan. Ugyanakkor a szerző felteszi azt a kérdést is, hogy a szántóföldi növénytermesztés napjainkban kibontakozó válsága vajon ad-e esélyt a burgonyának a trendfordításra?

A burgonya ma a világ negyedik legfontosabb élelmiszernövénye a kukorica, a rizs és a búza mögött. Globális piacának értéke 2022-ben 96,3 milliárd dollár volt, és 2028-ig éves átlagban 3,47 százalékos bővülése várható, sőt a fagyasztott burgonya piacán még ennél is nagyobb ütemű növekedés várható.

Mi hát a baj? A fejlett piacokon, különösen Európában az egészségtrendek és a fogyasztói szokások változása teret vesz el a burgonya és termékei elől. Az elmúlt húsz évben a burgonyatermő terület megfeleződött, az EU összes szántóterületének 1,7 százalékát foglalja el mindössze.

További részletek az Agrofórum novemberi számában olvashatók, de legfrissebb lapszámunkból az is kiderül, milyen technológiai fejlesztési lehetőségek merülhetnek fel a napraforgónál, milyen fő kórtani problémákat tapasztalhattak az árpatermesztők 2023-ban, illetve azt is megtudhatják, hogyan hat – ha hat egyáltalán – a nitrogén-műtrágyázás a szója hozamára és táplálóanyag-tartalmára Magyarországon.

Gépesítés rovatunkban a most befejeződött hannoveri Agritechnica kiállítás kapcsán a világon élenjáró mezőgépfejlesztéseket vettük számba, de olvashatnak a növények megfelelő foszfor-, kálium- és cinkellátásáról is, valamint a gyümölcsfajok téli tápanyag-tartalékolásáról, és – egyfajta színes kultúrtörténeti írásként – Petőfi korának kenyeréről.

Keressék, olvassák ebben a hónapban is az Agrofórumot!

(Vezérkép: Paul Istoan/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

Sztereotípiák helyett teljesítmény: női vezetők az állattenyésztésből

2025. szeptember 7. 08:10

A FarmerExpón először ültek egy asztalhoz női vezetők, hogy őszintén beszéljenek pályájukról, kihívásaikról és sikereikről.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

Mandulás pisztráng

2018. január 12. 13:14

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.

Megjelent a májusi Agrofórum

2019. május 15. 11:27

Májusi lapszámunkban két kiemelt témát ajánlunk olvasóink figyelmébe. Elsőként a szennyvíziszapok és a hígtrágya szántóföldi felhasználásának lehetőségeit a talajerő-gazdálkodásban betöltött szerepét, a környezetvédelmi vonatkozásokat járjuk körbe.

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.