31℃ 19℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Agrárközélet

Mi lesz a krumplilevesünkkel?

Agrofórum Online

Megjelent az Agrofórum újság nyomtatott kiadásának 2023. novemberi száma. Ezúttal Fórián Zoltán burgonyapiaci elemzését emelnénk ki belőle, amely nem fest rózsás képet a szektor helyzetéről.

Az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője írásában kiemeli, hogy már a magyar fogyasztók számára sem újdonság, miszerint burgonya terén az önellátásunk rég odavan. Ugyanakkor a szerző felteszi azt a kérdést is, hogy a szántóföldi növénytermesztés napjainkban kibontakozó válsága vajon ad-e esélyt a burgonyának a trendfordításra?

A burgonya ma a világ negyedik legfontosabb élelmiszernövénye a kukorica, a rizs és a búza mögött. Globális piacának értéke 2022-ben 96,3 milliárd dollár volt, és 2028-ig éves átlagban 3,47 százalékos bővülése várható, sőt a fagyasztott burgonya piacán még ennél is nagyobb ütemű növekedés várható.

Mi hát a baj? A fejlett piacokon, különösen Európában az egészségtrendek és a fogyasztói szokások változása teret vesz el a burgonya és termékei elől. Az elmúlt húsz évben a burgonyatermő terület megfeleződött, az EU összes szántóterületének 1,7 százalékát foglalja el mindössze.

További részletek az Agrofórum novemberi számában olvashatók, de legfrissebb lapszámunkból az is kiderül, milyen technológiai fejlesztési lehetőségek merülhetnek fel a napraforgónál, milyen fő kórtani problémákat tapasztalhattak az árpatermesztők 2023-ban, illetve azt is megtudhatják, hogyan hat – ha hat egyáltalán – a nitrogén-műtrágyázás a szója hozamára és táplálóanyag-tartalmára Magyarországon.

Gépesítés rovatunkban a most befejeződött hannoveri Agritechnica kiállítás kapcsán a világon élenjáró mezőgépfejlesztéseket vettük számba, de olvashatnak a növények megfelelő foszfor-, kálium- és cinkellátásáról is, valamint a gyümölcsfajok téli tápanyag-tartalékolásáról, és – egyfajta színes kultúrtörténeti írásként – Petőfi korának kenyeréről.

Keressék, olvassák ebben a hónapban is az Agrofórumot!

(Vezérkép: Paul Istoan/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Vetőmag-ellenőrzés új szinten: elindultak a kiemelt képzések Szarvason

2025. június 2. 14:10

A vetőmagágazat szakmai fejlődése szempontjából mérföldkőnek számító képzéssorozat indult el 2025. május 26-28. között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szarvasi Képzési Helyén.

Földet kínál az állam: több mint 13 ezer hektár árverésen

2025. május 30. 13:10

Árverésen értékesíti az állam az érintett földrészleteket. A cél: a helyben élő gazdák földhöz juttatása, stabil birtokviszonyokkal.

Alkotópályázatot hirdetnek a magyar szöcskeegérről

2025. május 29. 14:10

Gyerekeknek és felnőtteknek is szóló kreatív pályázatok indultak a 2025-ös Év Emlőse, a magyar szöcskeegér témájában.

„Az Agrofórumnak komoly hatása van a gazdálkodásunk irányára” - Nyereményjáték 2019 - II. rész

2020. február 4. 17:27

Növénytermesztők vagyunk, és az Agrofórumban foglalkoznak leginkább mélyrehatóan azokkal a témákkal, amelyek minket érintenek. A lapnak komoly hatása van a gazdálkodásunk irányára.

Mákos guba, a megunhatatlan

2018. december 21. 04:47

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.

Lesz mit olvasni! – megjelent az Agrofórum legfrissebb száma

2023. október 15. 17:10

Elkészült az Agrofórum újság 2023. októberi (10.) száma, hamarosan kezükbe is vehetik Kedves Olvasóink. 34 éve készítjük rendületlen lelkesedéssel a lapot, de még mindig van bennünk egy kis izgalom az aktuális szám megjelenésél.

Krémes sárgaborsó főzelék fasírttal

2018. január 19. 10:22

A beton. Így hívták sokán a menzás sárgaborsó főzeléket, mert úgy megkötött, mire leültünk az asztalhoz, mint a beton.