Agrárközélet
Agrárközélet

Növekszik a vízzel elöntött földterület a Közép-Tisza vidékén

Növekszik a vízzel elöntött földterület a Közép-Tisza vidékén

Agrofórum Online

A Közép-Tisza vidékén az egy héttel ezelőtti 28 ezer hektár után összesen már több mint 31 ezer hektárnyi földet borít a belvíz.

A Közép-Tisza vidékén az egy héttel ezelőtti 28 ezer hektár után összesen már több mint 31 ezer hektárnyi földet borít a belvíz, ebből 10-10 ezer hektár vetett terület, illetve szántó. A vízügyi szervezet mellett öt település is védekezésre kényszerült az elöntések miatt – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) védelemvezető-helyettese szerdán az MTI-vel.

Horváth Lajos tájékoztatása szerint a Kötivizig működési területén nyolc – cibakházi, ceglédi, mezőtúri, karcagi, kisújszállási, tiszakécskei, jászberényi és jászkiséri – védelmi szakaszon másodfokú, míg Kisköre és Kunhegyes térségében elsőfokú védelmi készültséget tartanak fenn.

A vízügyi szervezet jelenleg 50 stabil szivattyútelepet üzemeltet, a gépek az elmúlt 24 óra alatt összesen 1,8 millió köbméter vizet emeltek át a vizes területekről a befogadókba. Emellett működtetnek 18 mobil szivattyút is, amelyekkel napi átlagban 433 ezer köbméter víztől mentesítetik a mezőgazdasági területeket. Jellemző a helyzetre, hogy a főcsatornák mederteltsége 80-90 százalékos.

A belvíz elleni védekezésben pillanatnyilag az egy héttel korábbinak közel duplája, 198 ember vesz részt. A Kötivizig munkatársai a szivattyúzás mellett a belvíz által veszélyeztetett részeken úgynevezett vízkormányzási feladatokat is végeznek, valamint igyekeznek megszüntetni a vízfolyási akadályokat, illetve segítik az önkormányzatok védekező munkáját.

A települések közül Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton, Fegyvernek és Örményes másodfokú, Jászkarajenő pedig elsőfokú védekezést végez a belterületén lévő elöntések ellen.

A duzzadó folyók miatt elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Zagyván Szászberek és Jászfelsőszentgyörgy között, valamint a Tápión a torkolattól Tápiógyörgyéig. A hidrometeorológiai előrejelzések szerint azonban ez a készültség hamarosan megszüntethető.

(MTI)

Hét kiemelt beruházás előkészítése zajlik az öntözésfejlesztésnél

2019. szeptember 18. 09:47

A következő tíz évben 170 milliárd forint áll rendelkezésre az öntözési vízkínálat és vízkereslet fejlesztésére.

VP: 70 milliárd forint élelmiszeriparra és borászatra

2019. szeptember 12. 14:35

Mintegy 70 milliárd forint támogatásban részesülhetnek idén az élelmiszeripari vállalkozások és borászatok a vidékfejlesztési programban (vp) - mondta Nagy István agrárminiszter.

Mondja el, mit olvas!

2019. szeptember 12. 12:39

Meghívó országos felmérésre értékes ajándékokkal és érdekes információkkal.

Búcsú Budai Csabától - nekrológ

2019. szeptember 11. 11:10

Reménytelennek tűnő vállalkozás az itt maradottaknak elhunyt barátunk jellemét felidézni: hiszen a teljesség csupán egy töredékét tudjuk méltatni.

Agrometeorológia: a hét végére meleg eső ígérkezik

2018. március 29. 16:26

A nagy területeket érintő belvíz miatt napos, száraz, szeles időre lenne szükség.

Javaslat a belvízkárok mérséklésére

2018. április 10. 11:53

A belvíz levezetését követően, amint a terület adottságai alkalmassá válnak a talaj-előkészítő munkákra, a talajt lehetőleg forgatás nélkül, kezdetben sekélyen, majd egyre mélyebben járatott eszközzel frissítsük.

Közös vízgazdálkodási projekt indult a Dél-Alföldön és a Vajdaságban

2018. január 24. 14:40

A projekt részeként egy aszály- és belvízkutató monitoring központot is létrehoznak, amelynek a határon átnyúló szakmai munka mellett feladata a szoros kapcsolat megteremtése a tudományos szféra és a felhasználók között.

A belvíz elleni védekezés többszereplős feladat

2018. április 5. 11:34

A gazdák egyelőre tanácstalanok, mert saját erőből nem tudják megoldani a vízelvezetést.