Agrárközélet
Agrárközélet

Októberben kaphatja meg az uniós akkreditációt az Államkincstár

Októberben kaphatja meg az uniós akkreditációt az Államkincstár

Agrofórum Online

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem talált fogást az agrár-vidékfejlesztési pénzeket kezelő rendszer átalakításán az Európai Bizottság, a múlt heti teljes körű ellenőrzés sikeresen zárult – írja a Magyar Idők.

Az új kifizetőügynökségként működő Magyar Államkincstár októberben megkaphatja a végleges akkreditációt. Ezzel bebizonyosodhat, hogy a pesszimista hangok ellenére rövid időn belül, a támogatások elakadása nélkül sikerült életre hívni az új intézményrendszert.

Egyhetes ellenőrzést tartott a múlt héten az Európai Bizottság hazánkban.

A brüsszeli szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy az agrár-­vidékfejlesztési pénzeket kezelő rendszer átalakítása megfelel-e az uniós követelményeknek. Ismeretes, a kormány egy éve döntött arról, hogy megszünteti a korábban gazdaellenes eljárásairól elhíresült Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH). A szervezet feladatait pedig szétosztja a kormányhivatalok, illetve az államkincstár között.

Az átalakítás a múlt évben megtörtént, a szakmai feladatok a kormányhivatalokhoz, illetve az érintett minisztériumokhoz kerültek, a pénzek kifizetését pedig a Magyar Államkincstárra bízták. Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a Magyar Időknek elmondta: amellett, hogy az MVH túlbürokratizált működésével kapcsolatban komoly kritikai észrevételei voltak a kormánynak, az átalakítás célja az volt, hogy az összes kifizetési ügyletet a kincstár mint egy szuperintézmény lássa el.

A munka tavaly nyáron elkezdődött, az illetékes magyar hatóság megkezdte a dokumentumalapú ellenőrzést. Mivel úgy látták, hogy pénzügyi és szervezeti oldalról is minden követelménynek megfelel az új rendszer, december 27-én megkapta a feltételes akkreditációt a kifizetőügynökség. Ennek köszönhetően január elsejétől már az új szervezet folytathatta a támogatások kifizetését.

– A munka során arra törekedtünk, hogy az összes uniós szabályt betartsuk, a felkészült munkatársakat megtartva alakítsuk át a rendszert. Nem szerettük volna túlságosan megbolygatni a folyamatokat, hiszen a cél az volt, hogy a gazdák a gyakorlatban ne tapasztaljanak nagyobb változást. Így sok esetben csupán a névtáblák cseréjére volt szükség – emelte ki az államtitkár.

Jelezte: az Európai Bizottság azért látogatott el Magyarországra az elmúlt héten, hogy kiderüljön, van-e akadálya a végleges akkreditációnak. A szakemberek egy héten át minden olyan szervezetet megvizsgáltak, amelyek valamilyen módon érintettek az átalakításban. A záróegyeztetésre múlt pénteken került sor a brüsszeli és a magyar hatóság között.

– Bár az audit eredményéről szóló jelentést a bizottság hivatalosan levél formájában küldi majd el, az ellenőrök informálisan jelezték: a kifizetések és a szervezeti átalakítások kapcsán nem látnak olyan fajsúlyos hibát, amelyek veszélyeztetnék az ügymenetet, ezáltal a végleges jóváhagyást. Amíg erre sor kerül, folyamatosan egyeztetünk a bizottsággal, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kritériumoknak messzemenően eleget tegyen az intézményrendszer – jegyezte meg Vitályos Eszter.

Az államkincstár végleges akkreditációs vizsgálata ősszel történik meg, várhatóan október 15-ig. Ezzel a gyakorlatban lezárul az átalakítás folyamata. Bár az MVH megszüntetésekor sokan úgy vélték, hogy évekbe telhet, mire egy új szervezet elnyeri Brüsszel jóváhagyását, a gazdák pedig hosszú ideig várhatnak a pénzükre, a júniusi ellenőrzés eredménye azonban rácáfolni látszik a pesszimista véleményekre. Hiszen rövid időn belül, a kifizetések leállása nélkül sikerült átszervezni az agrár-vidékfejlesztési pénzeket kezelő rendszert.

Az államkincstár ­január óta folyamatosan utalja a pénzeket, május végéig közel 120 milliárd forintot juttattak el a gazdákhoz, ez június végére elérheti a 200 milliárd forintot.

(Magyar Idők)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Decembertől új növény-egészségügyi szabályozás lép életbe az unióban

2019. április 25. 06:02

2019. december 14-től kell alkalmazni az Európai Unió tagállamaiban a még 2016 októberében elfogadott, új növény-egészségügyi alaprendeletet.

Hiányoznak a vendégmunkások a brit kertészetekből

2021. március 1. 11:45

Jelentős változások tapasztalhatók az Egyesült Királyság kertészeti ágazatában a politikai és gazdasági feltételek változásának hatására. Az uniós belső migrációnak nagy jelentősége volt a brit gazdaság szempontjából, hiszen számos szegmens jó teljesítménye és munkaerő-pótlása az EU-ból érkező munkaerő jelenlétének volt köszönhető. Az Európai Unióból történő kilépés szükségessé teszi a munkaerő-kínálat, versenyképesség és kereskedelem újra-definiálását.

Az EU mezőgazdasági politikája nem küzd eléggé az éghajlatváltozás ellen

2021. június 24. 06:02

Az uniós ösztönzőrendszer támogatta a műtrágya-felhasználás csökkentésének gyakorlatát, például az ökológiai gazdálkodást, de nem világos, hogy ez csökkentette-e a kibocsátást.

Kevesebb banánt szállított az unióba Ecuador

2019. július 7. 08:34

Az Európai Uniós visszaesés ellenére mégis 2 százalékkal bővült az ecuadori banánexport, mégpedig Kínának és Japánnak, a két legnagyobb vásárlónak köszönhetően.