Agrárközélet
Agrárközélet

Sok az idős és kevés a nő a magyar mezőgazdaságban

Sok az idős és kevés a nő a magyar mezőgazdaságban

Vitafer Hungária Kft.

A mezőgazdasági irányítók harmada már 65 éves vagy idősebb, valamint 10-ből mindössze 3 nő.

A korosztály öregedő, a nemek aránya pedig még koránt sem egyenlő a hazai mezőgazdaságban. Jó hír viszont, hogy a képzettséggel rendelkezők száma már jelentős ideje emelkedik.

Hamarosan elérkezhet a tömeges generációváltások időszaka

2020 és 2023 között folytatódott a gazdaságok irányítóinak idősödése. Amíg 2020-ban a 65 éves és annál idősebb irányítók aránya 35% volt, addig 2023-ra ez a szám 37%-ra emelkedett.

Az 55–64 éves korcsoportba tartozik az irányítók 23%-a, amely csökkenő tendenciát mutat. A 45–54 éves korcsoportba szintén az irányítók 23%-a tartozik, azonban ez a szám növekvő tendenciát mutat. A 35 év alatti gazdálkodók aránya 2020-ban és 2023-ban is 4,9% volt.

„A magas idősödő mezőgazdasági irányítók száma arra mer következtetni, hogy belátható időn belül egy új generáció léphet a jelenlegi döntéshozók körébe. Ezzel pedig a jól működő hagyományos gazdálkodást még inkább kiegészítheti a fiatalabb szemlélet” – mondta Fülöp László agrármérnök, a Vitafer Hungária Kft. ügyvezetője.

Közel másfél évtizede nő a képzettséggel rendelkezők aránya

Azoknak a gazdaságirányítók aránya, akik mezőgazdasági képzettség nélkül vezetnek gazdaságot, már 2010-től csökken az aránya.

„2023-ban a mezőgazdasági képzettséggel rendelkezők aránya az irányítók körében 45%-volt, ami egy javuló tendencia a korábbiakhoz képest. Azonban még így is mezőgazdasági képzettség nélkül vezetnek több mint 100 ezer gazdaságot, ami nem kis szám. Felsőfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkezett ellenben 2023-ban 10-ből 9 irányító” – hívta fel a figyelmet a Fülöp László agrármérnök.

A növénytermesztő gazdaságok arányának emelkedésével ezek a számok szinkronban vannak. Az állattatókhoz képest, a növénytermesztő tevékenység esetén a felsőfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkezők nagyobb részt képviselnek. Azonban nőtt a legfeljebb középfokú végzettséggel rendelkező irányítók aránya is, 2023-ban meghaladta a 34%-ot arányuk.

Terjedhetnek az új módszerek

A precíziós gazdálkodás, a mesterséges intelligencia és drónok alkalmazása csak néhány olyan viszonylag új terület, amely hamarosan a mezőgazdaságban is még inkább teret kaphat. Emellett pedig a fenntarthatóbb működés, legyen az ökológiai és ökonómiai, a továbbiakban szintén fajsúlyosa szerepet kaphat.

„A magas terméseredmény és a kiváló minőségű termesztés elősegítéséhez pedig új termékek és szolgáltatások kipróbálása, majd akár hosszú távú alkalmazása mellett is elköteleződésnek a fiatalabb gazdák.

Ennek részeként olyan szuszpenziós lomtrágyák is elterjedhetnek az gazdaságokban, amelyek nemcsak költséghatékonyan, de akár ökológiai gazdálkodásban is alkalmazhatók” – tette hozzá a Vitafer Hungária Kft. ügyvezetője, aki azonban kiemelte, hogy nem elegendő a megfelelő termékeket megtalálnia, azok kijuttatási idejéről és módjáról is fontos megfelelő információt beszereznie a gazdáknak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az ivóvizek 94%-a „örök vegyi anyaggal” szennyezett az EU-ban

2024. július 12. 16:10

A teljes Európai Unióra kiterjedő ivóvízvizsgálat a minták 94%-ában TFA „örök vegyi anyag” szennyezést mutatott ki.

Ellenőrzések a Tisza-tónál: már rendesen kezet mosnak a vendéglátósok

2024. július 10. 15:40

A vizsgálatok során mindössze 51 kg terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Hamarosan újra: Bábolnai Gazdanapok

2024. július 3. 15:40

A nagy hagyományokkal rendelkező mezőgazdasági kiállítást az idén szeptember 5–7. között immár 37. alkalommal rendezik meg.

A fiatal gazdák készen állnak – Mérföldkőhöz érkezett az agrárium

2023. március 18. 09:42

Az agrárium stratégiai jelentőségű ágazat, a generációváltás pedig kulcsfontosságú az elöregedő mezőgazdaságban.

Fontos az agrárvállalkozások versenyképességének erősítésére

2019. december 1. 11:17

A KAP egyszerre szabályoz és egyszerre biztosít forrásokat, valamint egyszerre kell vele a környezeti fenntarthatóság és a gazdasági növekedés céljait segíteni.

Generációváltás kapujában a mezőgazdaság

2023. január 16. 09:26

2023. január 1. napján hatályba lépett „az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény” (a továbbiakban: Törvény), amely megoldási lehetőséget kínál a nemzedékváltásra a mezőgazdaságban.

„A jövő mezőgazdasága - fókuszban a hatékonyság” - A precíziós gazdálkodás gépesítési kérdései

2018. november 30. 15:22

Az elmúlt tíz évben, Európában a Precíziós Mezőgazdaság (PM) jó tudományból, jó gyakorlattá változott. Jelenleg az eladott gépek 70-80%-a tartalmaz valamilyen PM elemet