Agrárközélet
Agrárközélet

Tájékoztató a közfoglalkoztatás mellett végezhető kereső tevékenységről

Tájékoztató a közfoglalkoztatás mellett végezhető kereső tevékenységről

Agrofórum Online

A NAK határozott véleménye, hogy a közfoglalkoztatási programok nem jelenthetik akadályát annak, hogy a közfoglalkoztatottak a közfoglalkoztatás ideje alatt részt vehessenek az idényjellegű mezőgazdasági munkákban.

A NAK határozott véleménye, hogy a közfoglalkoztatási programok nem jelenthetik akadályát annak, hogy a közfoglalkoztatottak a közfoglalkoztatás ideje alatt határozott idejű munkaviszonyt létesítsenek, és ezáltal részt vehessenek az idényjellegű mezőgazdasági munkákban.

Ezzel kapcsolatban szeretnénk felhívni tagjaink figyelmét, hogy a hatályos jogi szabályozás már jelenleg is lehetővé teszi, hogy a közfoglalkoztatott a közfoglalkoztatási jogviszony fennállása alatt, meghatározott feltételek mellett egyéb kereső tevékenységet végezzen és a mezőgazdasági idénymunkákba bekapcsolódjon. A közfoglalkoztató ugyanis köteles a közfoglalkoztatott részére fizetés nélküli szabadságot engedélyezni, ha a közfoglalkoztatott legalább 3, legfeljebb 90 nap időtartamú határozott idejű munkaviszonyt létesít, és az erről szóló munkaszerződést legalább 5 munkanappal a fizetés nélküli szabadság megkezdése előtt a közfoglalkoztatónak bemutatja.

Az egyszerűsített foglalkoztatás lehetősége szintén nyitva áll a közfoglalkoztatottak számára. Az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó alkalmi munka és mezőgazdasági idénymunka folytatása a közfoglalkoztatott álláskeresőként való nyilvántartását nem érinti, ezért nincs akadálya, hogy a közfoglalkoztatott a közfoglalkoztatás időtartama alatt egyszerűsített foglalkoztatás formájában részt vegyen a mezőgazdasági munkákban a jogszabály által engedélyezett 90 napos időkorláton belül. A mezőgazdasági idénymunka időtartama évi 120 nap lehet, de a vonatkozó jogszabály által meghatározott 90 napos fizetés nélküli szabadság időkorlátja miatt egybefüggően csak 90 napig foglalkoztatható a közfoglalkoztatott, annak viszont nincs akadálya, hogy a közfoglalkoztatott egy éven belül akár többször is kihasználja a 90 napos fizetés nélküli szabadság lehetőségét.

Információink szerint jelenleg is folyamatban van olyan intézkedések kidolgozása, melyek a mezőgazdasági foglalkoztatók még fennálló munkaerő problémáinak kezelésével megnyugtató módon rendezik majd a közfoglalkoztatás és a mezőgazdasági idénymunka kapcsolatát és hatékony együttműködését, hogy az idei bőségesnek ígérkező szürethez már rendelkezésre álljon a munkaerő.

Az intézkedések megjelenéséről naprakész információt szolgáltatunk majd tagjaink részére. Emellett a témával kapcsolatban tájékozódhatnak a 2015. március 22-én indított www.kozfoglalkoztatas.kormany.hu tematikus weboldalon is.

(NAK)

"Parlagfű kisokos": a Nébih ingyenes kiadványa általános iskolásoknak

2019. augusztus 17. 07:38

A Nébih folyamatosan dolgozik a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű elterjesztése érdekében, és kiemelten fontosnak tekinti, hogy a felnövekvő generáció is megismerje hazánk legelterjedtebb gyomnövényét.

1600 tulajdonosa van 8,5 hektárnak

2019. augusztus 16. 09:42

Jó esély van arra, hogy az osztatlan közös tulajdonú földek helyzete a kitűzött céldátumig rendeződjön. Már csak azért is hasznos lenne, mert ezeket a területeket be lehetne vonni a mezőgazdasági termelésbe.

Elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlása

2019. augusztus 15. 12:25

A fenntartható és hosszú távú gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlásának biztosítása - jelentette ki az agrárminiszter a baromfitenyésztéssel foglalkozó Baromfi-Coop Kft. 2,6 milliárd forintból felépített új szervesanyag-kezelő központjának átadásán szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírjákóban.

Már nincs türelmi idő a parlagfű kötelező irtására

2019. augusztus 15. 11:44

Ettől az évtől megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő - mondta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Középpontban a vadkárfelmérési útmutató

2018. november 30. 09:11

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos gazdatájékoztató rendezvénysorozatot szervez az új vadkárfelmérési útmutatóról.

Hiánypótló az agrár- és élelmiszer-kereskedelem országos osztály

2018. március 1. 16:10

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül február 28-án megalakult agrár- és élelmiszer-kereskedelem országos osztály, amely a kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokra fókuszál.

Új, magánerdős országos alelnöke lett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának

2018. december 23. 07:25

Luzsi Józsefet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara erdő- és vadgazdálkodási osztályának eddigi elnökét választották meg a köztestület vidékfejlesztésért felelős országos alelnökének a Gödöllőn tartott országos küldöttgyűlésen.

Indul a zöldség-gyümölcs kampány, Frutti és Veggi beindították a rakétákat

2018. március 29. 07:18

Kevés zöldséget és gyümölcsöt eszünk, ez számos betegség, elhízás stb. forrása. Ezért már gyermekkorban változtatni kell az étkezési szokásokon.