Agrárközélet
Agrárközélet

Tájékoztató a közfoglalkoztatás mellett végezhető kereső tevékenységről

Tájékoztató a közfoglalkoztatás mellett végezhető kereső tevékenységről

Agrofórum Online

A NAK határozott véleménye, hogy a közfoglalkoztatási programok nem jelenthetik akadályát annak, hogy a közfoglalkoztatottak a közfoglalkoztatás ideje alatt részt vehessenek az idényjellegű mezőgazdasági munkákban.

A NAK határozott véleménye, hogy a közfoglalkoztatási programok nem jelenthetik akadályát annak, hogy a közfoglalkoztatottak a közfoglalkoztatás ideje alatt határozott idejű munkaviszonyt létesítsenek, és ezáltal részt vehessenek az idényjellegű mezőgazdasági munkákban.

Ezzel kapcsolatban szeretnénk felhívni tagjaink figyelmét, hogy a hatályos jogi szabályozás már jelenleg is lehetővé teszi, hogy a közfoglalkoztatott a közfoglalkoztatási jogviszony fennállása alatt, meghatározott feltételek mellett egyéb kereső tevékenységet végezzen és a mezőgazdasági idénymunkákba bekapcsolódjon. A közfoglalkoztató ugyanis köteles a közfoglalkoztatott részére fizetés nélküli szabadságot engedélyezni, ha a közfoglalkoztatott legalább 3, legfeljebb 90 nap időtartamú határozott idejű munkaviszonyt létesít, és az erről szóló munkaszerződést legalább 5 munkanappal a fizetés nélküli szabadság megkezdése előtt a közfoglalkoztatónak bemutatja.

Az egyszerűsített foglalkoztatás lehetősége szintén nyitva áll a közfoglalkoztatottak számára. Az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó alkalmi munka és mezőgazdasági idénymunka folytatása a közfoglalkoztatott álláskeresőként való nyilvántartását nem érinti, ezért nincs akadálya, hogy a közfoglalkoztatott a közfoglalkoztatás időtartama alatt egyszerűsített foglalkoztatás formájában részt vegyen a mezőgazdasági munkákban a jogszabály által engedélyezett 90 napos időkorláton belül. A mezőgazdasági idénymunka időtartama évi 120 nap lehet, de a vonatkozó jogszabály által meghatározott 90 napos fizetés nélküli szabadság időkorlátja miatt egybefüggően csak 90 napig foglalkoztatható a közfoglalkoztatott, annak viszont nincs akadálya, hogy a közfoglalkoztatott egy éven belül akár többször is kihasználja a 90 napos fizetés nélküli szabadság lehetőségét.

Információink szerint jelenleg is folyamatban van olyan intézkedések kidolgozása, melyek a mezőgazdasági foglalkoztatók még fennálló munkaerő problémáinak kezelésével megnyugtató módon rendezik majd a közfoglalkoztatás és a mezőgazdasági idénymunka kapcsolatát és hatékony együttműködését, hogy az idei bőségesnek ígérkező szürethez már rendelkezésre álljon a munkaerő.

Az intézkedések megjelenéséről naprakész információt szolgáltatunk majd tagjaink részére. Emellett a témával kapcsolatban tájékozódhatnak a 2015. március 22-én indított www.kozfoglalkoztatas.kormany.hu tematikus weboldalon is.

(NAK)

Megbízhatóság és minőség: a legmagasabb szintű minőségtanúsítványt kapta a SPAR

2019. június 24. 10:47

Az önkéntesen vállalt IFS Logisztika kiépítését az üzlethálózat 2013-ban az országban elsőként kezdte el az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül a logisztikai folyamataiban, a tanúsítványt évről évre, immár hatodik alkalommal szerzi meg nagy biztonsággal.

Bioüzemanyag nagyhatalom lesz hazánk?

2019. június 23. 13:47

Magyarországon és a visegrádi régióban is bődületes mértékű a kiaknázatlan kapacitás a szántóföldi növények és más biomassza energetikai hasznosítása terén.

Átláthatóbbá tenné az unió az agrárárakat

2019. június 23. 09:33

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok elkerülése és a termelői együttműködés javítása érdekében nagy lépésre szánta el magát az Európai Bizottság.

A hőség miatt szigorodnak az állatszállítás feltételei

2019. június 21. 14:02

A tiltás vonatkozik minden olyan szállítmányra, amelynél klímaberendezéssel nem rendelkező járművel történne az állatok mozgatása.

Július 2-ig lehet bevallani a kamarai a tagdíjat

2018. június 4. 14:19

A NAK hétfői közleménye szerint idén sem kell tagdíjbevallást készíteniük azoknak az őstermelőknek, akiknek előző évi nettó árbevétele nem érte el a 600 ezer forintot.

Új, magánerdős országos alelnöke lett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának

2018. december 23. 07:25

Luzsi Józsefet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara erdő- és vadgazdálkodási osztályának eddigi elnökét választották meg a köztestület vidékfejlesztésért felelős országos alelnökének a Gödöllőn tartott országos küldöttgyűlésen.

Búzapiac: szűk mozgástér maradt a drágulásra

2018. november 30. 08:36

A kukorica árában már nincs tartalék, és a búzáé is alig nőhet, tavasszal pedig kisebb korrekció következhet be Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője szerint.

Együnk több mézet!

2018. október 15. 11:48

Többek között rádiókampánnyal népszerűsítik széles körben a mézfogyasztást, a fiatalokat a közösségi médián keresztül szólítják meg, emellett országszerte különböző rendezvényeken is reklámozzák a fogyasztás előnyeit.