Agrárközélet
Agrárközélet

Tájékoztató a közfoglalkoztatás mellett végezhető kereső tevékenységről

Tájékoztató a közfoglalkoztatás mellett végezhető kereső tevékenységről

Agrofórum Online

A NAK határozott véleménye, hogy a közfoglalkoztatási programok nem jelenthetik akadályát annak, hogy a közfoglalkoztatottak a közfoglalkoztatás ideje alatt részt vehessenek az idényjellegű mezőgazdasági munkákban.

A NAK határozott véleménye, hogy a közfoglalkoztatási programok nem jelenthetik akadályát annak, hogy a közfoglalkoztatottak a közfoglalkoztatás ideje alatt határozott idejű munkaviszonyt létesítsenek, és ezáltal részt vehessenek az idényjellegű mezőgazdasági munkákban.

Ezzel kapcsolatban szeretnénk felhívni tagjaink figyelmét, hogy a hatályos jogi szabályozás már jelenleg is lehetővé teszi, hogy a közfoglalkoztatott a közfoglalkoztatási jogviszony fennállása alatt, meghatározott feltételek mellett egyéb kereső tevékenységet végezzen és a mezőgazdasági idénymunkákba bekapcsolódjon. A közfoglalkoztató ugyanis köteles a közfoglalkoztatott részére fizetés nélküli szabadságot engedélyezni, ha a közfoglalkoztatott legalább 3, legfeljebb 90 nap időtartamú határozott idejű munkaviszonyt létesít, és az erről szóló munkaszerződést legalább 5 munkanappal a fizetés nélküli szabadság megkezdése előtt a közfoglalkoztatónak bemutatja.

Az egyszerűsített foglalkoztatás lehetősége szintén nyitva áll a közfoglalkoztatottak számára. Az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó alkalmi munka és mezőgazdasági idénymunka folytatása a közfoglalkoztatott álláskeresőként való nyilvántartását nem érinti, ezért nincs akadálya, hogy a közfoglalkoztatott a közfoglalkoztatás időtartama alatt egyszerűsített foglalkoztatás formájában részt vegyen a mezőgazdasági munkákban a jogszabály által engedélyezett 90 napos időkorláton belül. A mezőgazdasági idénymunka időtartama évi 120 nap lehet, de a vonatkozó jogszabály által meghatározott 90 napos fizetés nélküli szabadság időkorlátja miatt egybefüggően csak 90 napig foglalkoztatható a közfoglalkoztatott, annak viszont nincs akadálya, hogy a közfoglalkoztatott egy éven belül akár többször is kihasználja a 90 napos fizetés nélküli szabadság lehetőségét.

Információink szerint jelenleg is folyamatban van olyan intézkedések kidolgozása, melyek a mezőgazdasági foglalkoztatók még fennálló munkaerő problémáinak kezelésével megnyugtató módon rendezik majd a közfoglalkoztatás és a mezőgazdasági idénymunka kapcsolatát és hatékony együttműködését, hogy az idei bőségesnek ígérkező szürethez már rendelkezésre álljon a munkaerő.

Az intézkedések megjelenéséről naprakész információt szolgáltatunk majd tagjaink részére. Emellett a témával kapcsolatban tájékozódhatnak a 2015. március 22-én indított www.kozfoglalkoztatas.kormany.hu tematikus weboldalon is.

(NAK)

Januárban újra lehet pályázni a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyért!

2019. december 8. 04:36

A védjegyrendszerben az állami szerepvállalás garanciát jelent a minőségre, többek között azért, mert a Nébih laboratóriumai adják az ellenőrzés hátterét, és az Arany Fokozat elnyerésének alapjául szolgáló Termékmustra mögött is a hivatal szakemberei állnak

Közös Agrárpolitika: a jövőről tanácskoztak a közép-kelet-európai agrárszervezetek

2019. december 7. 13:01

Az agrárszervezetek a találkozón a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről tanácskoztak, közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben rögzítették, hogy összehangolják tevékenységüket a 2020-2027 közötti európai uniós agrárpolitika kereteinek és pénzügyi forrásainak kialakítása során.

Big Data: az adatok megfelelő elemzése igazi versenyelőny

2019. december 7. 08:37

Napjainkban már a mezőgazdaságban is lehetőségünk van a különböző folyamatok során keletkező adatok folyamatos rögzítésére, illetve tárolására.

Korlátozott MKR elérés decemberben

2019. december 7. 04:38

Az adatbeépítés miatt a MKR és a MePAR 2019. december 2. és 16. között korlátozottan érhetők el. – áll az Államkincstár közleményében.

Hiánypótló az agrár- és élelmiszer-kereskedelem országos osztály

2018. március 1. 16:10

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül február 28-án megalakult agrár- és élelmiszer-kereskedelem országos osztály, amely a kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokra fókuszál.

Középpontban a vadkárfelmérési útmutató

2018. november 30. 09:11

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos gazdatájékoztató rendezvénysorozatot szervez az új vadkárfelmérési útmutatóról.

Indul a zöldség-gyümölcs kampány, Frutti és Veggi beindították a rakétákat

2018. március 29. 07:18

Kevés zöldséget és gyümölcsöt eszünk, ez számos betegség, elhízás stb. forrása. Ezért már gyermekkorban változtatni kell az étkezési szokásokon.

Együnk több mézet!

2018. október 15. 11:48

Többek között rádiókampánnyal népszerűsítik széles körben a mézfogyasztást, a fiatalokat a közösségi médián keresztül szólítják meg, emellett országszerte különböző rendezvényeken is reklámozzák a fogyasztás előnyeit.