Agrárközélet

Több zöldség és kevesebb sertéshús fogy

Agrofórum Online

Egy felmérés szerint az elmúlt években érdemben megváltozott a németek étrendje. Ezt mutatja a Német Táplálkozási Társaság (DGE) legutóbbi jelentése.

Az adatok alapján több ásványvizet, gyógynövény teát és gyümölcs teát isznak, emellett azonban kevesebb alkoholt fogyasztanak. Nőtt a zöldségek – különösen a paradicsom, a sárgarépa és a cékla – fogyasztása. Egy német állampolgár átlagosan 104 kilogrammot fogyaszt évente. A sertéshús népszerűsége viszont visszaesett, évente fejenként 370 grammal visszaesett a fogyasztás.

Szakértők szerint nyilvánvaló, hogy bár terjed a vegetáriánus és a vegán táplálkozás, de nem egyértelműen ezzel magyarázhatóak a változások. Hiszen ha ez a két fő trend dominálná azokat, akkor sokkal nagyobb mértékűek lennének. Összességében a húsfogyasztás évek óta nem változott nagy mértékben. Az évente egy főre jutó mintegy 60 kilogrammnyi húsfogyasztás továbbra is megvan, csak azon belül mutatkozik egyfajta átrendeződés. A marha- és borjúhús népszerűsége növekedett, körülbelül 130 grammal fejenként, a baromfihúst is egyre inkább kedvelik a németek, a növekedés itt fejenként 190 gramm. Németországban az utóbbi időben kevesebb gyümölcsöt, gabonát és friss burgonyát fogyasztanak, sajtot azonban többet. Újabb ellentmondás a kizárólag növényi eredetű étrend terjedésével kapcsolatban – hívta fel a figyelmet a DGE.

A Német Táplálkozási Társaság (DGE) táplálkozási jelentése négyévente jelenik meg a Szövetségi Élelmezésügyi Minisztérium megbízásából, és több mint 50 éve vizsgálja a német lakosság hosszú távú táplálkozási trendjeit – számolt be a német ARD televízió csatorna tagesschau című hírműsora. A friss adatokkal kapcsolatban a DGE kijelentette, hogy a népesség átlagos testsúlya egyre inkább növekszik. A férfiakat minden korcsoportban gyakrabban érintettek ezen a területen, mint a nők. Az információk szerint a férfiak körülbelül 60 százaléka és a nők mintegy 37 százaléka túlsúlyosnak számít Németországban. Ez a tendencia az életkor előrehaladtával folyamatosan növekszik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

A farkasok védettségének lazítását kérik a német gazdák

2023. április 29. 11:17

Németországban annyira gyakorivá váltak a tenyészállatok elleni farkastámadások, hogy a helyi gazdák azt szeretnék, hogy a hatóságok lazítsanak a kilövési szabályokon.

Nagy veszteségekről számoltak be a méhészek

2022. május 13. 08:04

Egy felmérés szerint Németországban több mint minden ötödik méhcsalád nem élte túl a 2021/22-es telet. Az időjárás, a növényvédő szerek vagy a rettegett Varroa atka volt a hibás?

Nagy István: „a technikai fejlesztések terén szeretnénk Németországra támaszkodni”

2023. február 13. 15:33

Németország hagyományosan a legfontosabb gazdasági partner Magyarországnak az agrárterületen is.

Új csúcson az ipari kendertermesztés Németországban

2020. szeptember 30. 08:04

Az ipari kender akár a papír-, akár a textilgyártásban, de építő- és szigetelőanyagként vagy az állattartásban alomként is használható.