16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Agrárközélet

Több zöldség és kevesebb sertéshús fogy

Agrofórum Online

Egy felmérés szerint az elmúlt években érdemben megváltozott a németek étrendje. Ezt mutatja a Német Táplálkozási Társaság (DGE) legutóbbi jelentése.

Az adatok alapján több ásványvizet, gyógynövény teát és gyümölcs teát isznak, emellett azonban kevesebb alkoholt fogyasztanak. Nőtt a zöldségek – különösen a paradicsom, a sárgarépa és a cékla – fogyasztása. Egy német állampolgár átlagosan 104 kilogrammot fogyaszt évente. A sertéshús népszerűsége viszont visszaesett, évente fejenként 370 grammal visszaesett a fogyasztás.

Szakértők szerint nyilvánvaló, hogy bár terjed a vegetáriánus és a vegán táplálkozás, de nem egyértelműen ezzel magyarázhatóak a változások. Hiszen ha ez a két fő trend dominálná azokat, akkor sokkal nagyobb mértékűek lennének. Összességében a húsfogyasztás évek óta nem változott nagy mértékben. Az évente egy főre jutó mintegy 60 kilogrammnyi húsfogyasztás továbbra is megvan, csak azon belül mutatkozik egyfajta átrendeződés. A marha- és borjúhús népszerűsége növekedett, körülbelül 130 grammal fejenként, a baromfihúst is egyre inkább kedvelik a németek, a növekedés itt fejenként 190 gramm. Németországban az utóbbi időben kevesebb gyümölcsöt, gabonát és friss burgonyát fogyasztanak, sajtot azonban többet. Újabb ellentmondás a kizárólag növényi eredetű étrend terjedésével kapcsolatban – hívta fel a figyelmet a DGE.

A Német Táplálkozási Társaság (DGE) táplálkozási jelentése négyévente jelenik meg a Szövetségi Élelmezésügyi Minisztérium megbízásából, és több mint 50 éve vizsgálja a német lakosság hosszú távú táplálkozási trendjeit – számolt be a német ARD televízió csatorna tagesschau című hírműsora. A friss adatokkal kapcsolatban a DGE kijelentette, hogy a népesség átlagos testsúlya egyre inkább növekszik. A férfiakat minden korcsoportban gyakrabban érintettek ezen a területen, mint a nők. Az információk szerint a férfiak körülbelül 60 százaléka és a nők mintegy 37 százaléka túlsúlyosnak számít Németországban. Ez a tendencia az életkor előrehaladtával folyamatosan növekszik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

Németország leggazdagabb gazdálkodói nem is gazdálkodók

2024. január 11. 07:10

A legnagyobb földterületek valójában agrárholdingok tulajdonában vannak, ezek tulajdonosainak neve pedig a kereskedelemben és iparban ismert.

"Cigányszószból" Magyaros szósz lesz

2020. augusztus 25. 15:02

A német sajtóban a Knorr márka tulajdonosa, az Unilever azt közölte, hogy a korábbi elnevezést negatívan lehet értelmezni, ezért döntöttek az új név mellett.

Bő 12 százalékkal több őszi búzát vetettek a németek

2025. január 8. 13:10

A német mezőgazdasági termelők a 2025-ös betakarításra készülve jelentősen növelték az őszi búza vetésterületét.

Németországban kevesebb húst állítanak elő

2022. február 9. 08:02

A vágóhidak 7,6 millió tonna húst állítottak elő, 2,4 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben.