12℃ 7℃
április 3. Buda, Richárd, Hóvirág, Indira
Agrárközélet

Több zöldség és kevesebb sertéshús fogy

Agrofórum Online

Egy felmérés szerint az elmúlt években érdemben megváltozott a németek étrendje. Ezt mutatja a Német Táplálkozási Társaság (DGE) legutóbbi jelentése.

Az adatok alapján több ásványvizet, gyógynövény teát és gyümölcs teát isznak, emellett azonban kevesebb alkoholt fogyasztanak. Nőtt a zöldségek – különösen a paradicsom, a sárgarépa és a cékla – fogyasztása. Egy német állampolgár átlagosan 104 kilogrammot fogyaszt évente. A sertéshús népszerűsége viszont visszaesett, évente fejenként 370 grammal visszaesett a fogyasztás.

Szakértők szerint nyilvánvaló, hogy bár terjed a vegetáriánus és a vegán táplálkozás, de nem egyértelműen ezzel magyarázhatóak a változások. Hiszen ha ez a két fő trend dominálná azokat, akkor sokkal nagyobb mértékűek lennének. Összességében a húsfogyasztás évek óta nem változott nagy mértékben. Az évente egy főre jutó mintegy 60 kilogrammnyi húsfogyasztás továbbra is megvan, csak azon belül mutatkozik egyfajta átrendeződés. A marha- és borjúhús népszerűsége növekedett, körülbelül 130 grammal fejenként, a baromfihúst is egyre inkább kedvelik a németek, a növekedés itt fejenként 190 gramm. Németországban az utóbbi időben kevesebb gyümölcsöt, gabonát és friss burgonyát fogyasztanak, sajtot azonban többet. Újabb ellentmondás a kizárólag növényi eredetű étrend terjedésével kapcsolatban – hívta fel a figyelmet a DGE.

A Német Táplálkozási Társaság (DGE) táplálkozási jelentése négyévente jelenik meg a Szövetségi Élelmezésügyi Minisztérium megbízásából, és több mint 50 éve vizsgálja a német lakosság hosszú távú táplálkozási trendjeit – számolt be a német ARD televízió csatorna tagesschau című hírműsora. A friss adatokkal kapcsolatban a DGE kijelentette, hogy a népesség átlagos testsúlya egyre inkább növekszik. A férfiakat minden korcsoportban gyakrabban érintettek ezen a területen, mint a nők. Az információk szerint a férfiak körülbelül 60 százaléka és a nők mintegy 37 százaléka túlsúlyosnak számít Németországban. Ez a tendencia az életkor előrehaladtával folyamatosan növekszik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

A vártnál jobb a termés Németországban

2022. augusztus 28. 06:36

Becslések szerint Németország 2022-es őszi búzatermése várhatóan 4,6 százalékkal nő 2021-hez képest, valamivel több mint 22 millió tonnára.

Kevesebb élelmiszert adományoznak az emberek?

2023. július 22. 08:10

Az élelmiszerboltok egyre inkább a digitális rendelési rendszerekhez folyamodnak. Így jobban hozzá tudják igazítani a rendelési mennyiségeket a tényleges igényekhez.

Beleremeghet a német húsipar a koronavírusba

2020. június 30. 09:47

Az autókkal ellentétben a húsiparban nem olyan egyszerű a leállás. Itt kilenc hónapot is igénybe vehet egy üzem leállítása.

Már közel sincs kolbászból a kerítés a németeknél

2023. november 2. 09:10

És akkor most nem az emelkedő energiaárakra, csökkenő szociális kiadásokra kell gondolnunk, hanem ténylegesen arra, hogy a német polgárok jelentős része tudatosan kevesebb húst fogyaszt napjainkban, mint tíz évvel ezelőtt.