Agrárközélet

Több zöldség és kevesebb sertéshús fogy

Agrofórum Online

Egy felmérés szerint az elmúlt években érdemben megváltozott a németek étrendje. Ezt mutatja a Német Táplálkozási Társaság (DGE) legutóbbi jelentése.

Az adatok alapján több ásványvizet, gyógynövény teát és gyümölcs teát isznak, emellett azonban kevesebb alkoholt fogyasztanak. Nőtt a zöldségek – különösen a paradicsom, a sárgarépa és a cékla – fogyasztása. Egy német állampolgár átlagosan 104 kilogrammot fogyaszt évente. A sertéshús népszerűsége viszont visszaesett, évente fejenként 370 grammal visszaesett a fogyasztás.

Szakértők szerint nyilvánvaló, hogy bár terjed a vegetáriánus és a vegán táplálkozás, de nem egyértelműen ezzel magyarázhatóak a változások. Hiszen ha ez a két fő trend dominálná azokat, akkor sokkal nagyobb mértékűek lennének. Összességében a húsfogyasztás évek óta nem változott nagy mértékben. Az évente egy főre jutó mintegy 60 kilogrammnyi húsfogyasztás továbbra is megvan, csak azon belül mutatkozik egyfajta átrendeződés. A marha- és borjúhús népszerűsége növekedett, körülbelül 130 grammal fejenként, a baromfihúst is egyre inkább kedvelik a németek, a növekedés itt fejenként 190 gramm. Németországban az utóbbi időben kevesebb gyümölcsöt, gabonát és friss burgonyát fogyasztanak, sajtot azonban többet. Újabb ellentmondás a kizárólag növényi eredetű étrend terjedésével kapcsolatban – hívta fel a figyelmet a DGE.

A Német Táplálkozási Társaság (DGE) táplálkozási jelentése négyévente jelenik meg a Szövetségi Élelmezésügyi Minisztérium megbízásából, és több mint 50 éve vizsgálja a német lakosság hosszú távú táplálkozási trendjeit – számolt be a német ARD televízió csatorna tagesschau című hírműsora. A friss adatokkal kapcsolatban a DGE kijelentette, hogy a népesség átlagos testsúlya egyre inkább növekszik. A férfiakat minden korcsoportban gyakrabban érintettek ezen a területen, mint a nők. Az információk szerint a férfiak körülbelül 60 százaléka és a nők mintegy 37 százaléka túlsúlyosnak számít Németországban. Ez a tendencia az életkor előrehaladtával folyamatosan növekszik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

125,7 millió tonna lehet az uniós búzatermés

2022. július 11. 05:36

A Reuters felmérése szerint az EU várhatóan 125,7 millió tonna közönséges búzát termel majd 2022-ben, ami 3,4%-kal kevesebb a tavalyi termésnél.

A 2022-es német almatermés 10%-kal haladja meg az elmúlt tíz év átlagát

2023. január 10. 08:03

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) betakarítási eredményeiből kiderült, hogy 2022-ben mintegy 1,1 millió tonna almát takarítottak be.

A tésztagyártók egyre magasabb költségekkel küszködnek

2022. április 15. 10:39

Az ukrán háború érezhető következményekkel jár a németországi tésztagyártókra nézve. A nyersanyag-, energia- és logisztikai költségeik is nőnek.

Az Aldi drasztikusan emeli a tejárakat Németországban

2022. július 6. 07:37

A kérdés az lesz a következő hetekben, hogy a fogyasztók miként reagálnak a drágulás meredek tempójára.