Agrárközélet

Több zöldség és kevesebb sertéshús fogy

Agrofórum Online

Egy felmérés szerint az elmúlt években érdemben megváltozott a németek étrendje. Ezt mutatja a Német Táplálkozási Társaság (DGE) legutóbbi jelentése.

Az adatok alapján több ásványvizet, gyógynövény teát és gyümölcs teát isznak, emellett azonban kevesebb alkoholt fogyasztanak. Nőtt a zöldségek – különösen a paradicsom, a sárgarépa és a cékla – fogyasztása. Egy német állampolgár átlagosan 104 kilogrammot fogyaszt évente. A sertéshús népszerűsége viszont visszaesett, évente fejenként 370 grammal visszaesett a fogyasztás.

Szakértők szerint nyilvánvaló, hogy bár terjed a vegetáriánus és a vegán táplálkozás, de nem egyértelműen ezzel magyarázhatóak a változások. Hiszen ha ez a két fő trend dominálná azokat, akkor sokkal nagyobb mértékűek lennének. Összességében a húsfogyasztás évek óta nem változott nagy mértékben. Az évente egy főre jutó mintegy 60 kilogrammnyi húsfogyasztás továbbra is megvan, csak azon belül mutatkozik egyfajta átrendeződés. A marha- és borjúhús népszerűsége növekedett, körülbelül 130 grammal fejenként, a baromfihúst is egyre inkább kedvelik a németek, a növekedés itt fejenként 190 gramm. Németországban az utóbbi időben kevesebb gyümölcsöt, gabonát és friss burgonyát fogyasztanak, sajtot azonban többet. Újabb ellentmondás a kizárólag növényi eredetű étrend terjedésével kapcsolatban – hívta fel a figyelmet a DGE.

A Német Táplálkozási Társaság (DGE) táplálkozási jelentése négyévente jelenik meg a Szövetségi Élelmezésügyi Minisztérium megbízásából, és több mint 50 éve vizsgálja a német lakosság hosszú távú táplálkozási trendjeit – számolt be a német ARD televízió csatorna tagesschau című hírműsora. A friss adatokkal kapcsolatban a DGE kijelentette, hogy a népesség átlagos testsúlya egyre inkább növekszik. A férfiakat minden korcsoportban gyakrabban érintettek ezen a területen, mint a nők. Az információk szerint a férfiak körülbelül 60 százaléka és a nők mintegy 37 százaléka túlsúlyosnak számít Németországban. Ez a tendencia az életkor előrehaladtával folyamatosan növekszik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

A német gazdák körében a Fendt a legnépszerűbb traktormárka

2022. november 23. 08:04

A márkaismertség jelenlegi rangsorában a Bajoroszágban lévő marktoberdorfi központtal működő mezőgazdasági gépgyártó az első helyet szerezte meg két legjobb értékkel.

A fagyasztott pizza lehet 2020 nagy nyertese

2020. október 8. 09:37

A fagyasztott élelmiszeripar rekord pizzafogyasztásra számít a koronavírus terjedése miatt a 2020-as évben.

Így számolják ki előre a pontos almatermést

2023. szeptember 10. 15:10

Az egyes fákra vonatkozó becslések alapján a teljes régió hozamát lehet megbecsülni extrapolációval.

Sütőiparban a németek állnak az élen

2020. február 10. 10:58

A kiskereskedelmi forgalomban értékesített sütőipari termékek mennyisége Németországban tavaly 6,11 millió tonnára emelkedhetett.