Agrárközélet

Új innovációval bővül a hazai víztudományi kutatás eszköztára

Dr. Székács András

531,3 millió Ft vissza nem térítendő támogatással fejlesztett innovatív vízanalitikai mérőműszer-családot a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) által vezetett konzorcium. A Nemzeti versenyképességi és kiválósági program keretében megvalósult fejlesztés egyebek között a felszíni vizeink szennyezettségi állapotának pontosabb nyomon követését teszi lehetővé.

Az új eszközrendszer révén komplex módon, fő paramétereit tekintve in situ minősíthető és monitorozható a természetes és mesterséges vizek minősége. „A négyéves futamidejű AQUAFLUOSENSEprojekt keretében fejlesztett műszercsalád újdonságtartalmát a közvetlen és immunfluoreszcencián alapuló mérési elvek és technikák, valamint az optikai és a lézeres spektroszkópia együttes, moduláris alkalmazása adja. A rendszer egyes mintavevő eszközei élővizekben is alkalmazhatók, a vizsgált vizes élőhely ökológiai jellegzetességeihez adaptálhatók, valamint az egyes monitorozási pontokon jelentkező célfeladatokra egyedileg konfigurálhatók” – tájékoztatott Dr. Székács András projektvezető, a MATE Környezettudományi Intézetének kutatója.

A 2021 februárjában lezárult projekt révén olyan módszertani fejlesztés valósult meg, amelyben a gerjesztéses fluoreszcencia mérésével a legfontosabb vízkémiai alapparaméterek és egyes szerves mikroszennyezők jelenléte egyetlen mérési eljárásban párhuzamosan mérhetők.

Az új műszercsaláddal lehetővé válik a kérdéses szennyezők mérését optimálisan megvalósító monitorozó eljárás gyors telepítése és üzemeltetése – egy konkrét vízminőségi probléma vagy katasztrófahelyzet kialakulása esetén is.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával az NKFI Alapból megvalósuló projekt konzorciális kereteiben a MATE Környezettudományi Intézete, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Atomfizika Tanszéke, az Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézete, az Izotóp Intézet Kft., valamint az Optimal Optik Kft. vett részt. A négyéves futamidejű projekt megvalósítása 2021 februárjában fejeződött be.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

Rovarlárvákkal hasznosítanák újra a gombatermesztés melléktermékeit

2022. június 9. 11:23

A Bio-Fungi Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) konzorciuma közös kutatás-fejlesztési projektet indít.

Agráregyetem lesz 2022-ben az EFOTT házigazdája

2022. január 13. 10:59

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) idei házigazdája a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – jelentették be az Educatio Oktatási Szakkiállítás megnyitóján. Az agrárfókuszú intézmény profiljában központi szerepet kap a fenntartható jövő biztosítása, így a koncertek és a szórakozás mellett ehhez illeszkedő témákkal és praktikus tippekkel ismerkedhetnek majd a fesztiválozók 2022. július 13-17. között Velencén.

Innováció a tojás élelmiszeripari felhasználásában

2023. március 7. 12:29

MATE doktorandusz kísérletezett ki egy olyan úttörő eljárást, mely lehetővé teszi az élelmiszeriparban rendkívül elterjedt tojáslé fagyasztással történő tartósítását.

Meglepő viselkedést mutatott a lándzsás útifű egy kísérletben

2024. február 16. 07:10

A növényi populációk működésének pontosabb megértéséhez vitt közelebb a sokunk által csak gyógy- vagy gyomnövényként ismert lándzsás útifű.