Agrártámogatások
Agrártámogatások

November végéig lehet benyújtani a kárenyhítési kérelmeket

November végéig lehet benyújtani a kárenyhítési kérelmeket

Agrárminisztérium

A korábbi évekhez hasonlóan idén is november 30-ig lehet benyújtani a 2023. kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelmeket.

A károsult termelők 2023-ban is a megszokott módon, elektronikus úton nyújthatják be november elejétől a kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket a Magyar Államkincstár erre szolgáló internetes felületén.

A kérelmet a benyújtási határidőn belül többször is be lehet küldeni, aktualizálni, de a kincstár és az agrárkár-megállapító szerv a 2023. november 30-án, 24:00 óráig utolsóként benyújtott kérelmet veszi figyelembe. A kárenyhítő juttatás iránti kérelemről legkésőbb 2024. március végéig születik döntés és az igazoltan károsult gazdák eddig kapják meg a kárenyhítő juttatást.

A hozamérték csökkenés megállapításához – amennyiben saját adattal a termelő nem rendelkezik – segítséget nyújtanak a 2018-2022. kárenyhítési évekre megállapított referenciaárak és átlaghozam-adatok.

A tárgyévi átlaghozam-adatokat az Agrárminisztérium a következő évben a végleges KSH adatok alapján felülvizsgálja, ezért a 2023. kárenyhítési év tekintetében jövőre kiadandó végleges átlaghozam a közzétettől eltérhet. A módosítás nem jogosítja fel a termelőt a korábbi kárenyhítő juttatás iránti kérelmének utólagos módosítására.

A kárenyhítő juttatás összege a korábbi évekhez hasonlóan legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80%-áig terjedhet.

Fontos változást jelent a korábbi évekhez képest, hogy a jogszabályi változás alapján a károsult gazdálkodónak az első káresemény bekövetkezésének időpontja előtt megkötött mezőgazdasági biztosítással kell rendelkeznie, amelyről az igazolásokat a kérelemhez csatolni kell.

Amennyiben a termelő biztosítást nem kötött a károsodott növénykultúrára jellemző aszály, felhőszakadás, jégeső, mezőgazdasági árvíz, tavaszi fagy, őszi fagy, téli fagy vagy vihar káreseményre, úgy az őt megillető kárenyhítő juttatás felére jogosult.

A 2023. kárenyhítési évben a gazdálkodók eddig megközelítőleg 98 000 hektár területre csaknem 5800 db kárbejelentést tettek. A legjellemzőbb káresemények a jégesőkár (30 700 hektár), az aszálykár (19 900 hektár), a viharkár (19 100 hektár) és a tavaszi fagykár (12 400 hektár) volt.

Aszályközlemény a 2023. kárenyhítési évet érintően Bács-Kiskun-, Békés-, Borsod-Abaúj-Zemplén-, Csongrád-Csanád, Fejér-, Győr-Moson-Sopron-, Hajdú-Bihar-, Jász-Nagykun-Szolnok-, Nógrád-, Pest-, Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Tolna-, valamint Veszprém vármegyére a Földművelésügyi Értesítőben kerül kiadásra.

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/44273956f096793bba7549e2bc3f098bbbd4517f/megtekintes

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

2024. június 17. 16:10

A fejlesztésekhez kapcsolódóan az alap támogatási intenzitás mértéke 50%, de ez bizonyos esetekben 70%-ig növekedhet.

Kedvezően változnak év közben a közvetlen területalapú támogatások

2024. június 7. 15:40

A módosítások többségének alapja az európai gazdatüntetések által kiharcolt uniós egyszerűsítési csomag.

A strucc- és emutartók is pályázhatnak telepfejlesztő támogatásra

2024. április 30. 14:10

Az Európai Parlament és a Tanács az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló rendelete a futómadarakat a „tenyésztett vad" kategóriába sorolja.

Elindult az új agrártámogatási honlap

2024. április 22. 09:10

Annak érdekében, hogy a KAP Stratégiai Terv kapcsán minden releváns információ egy helyen legyen elérhető, az Agrárminisztérium új honlapot indított el, a kap.gov.hu oldalt.

12 millió eurós borpromóciós programot indít az Agrárminisztérium

2019. november 19. 10:02

A borpromóciós program forrásaira a tervek szerint jövő márciusban és áprilisban lehet majd a pályázatokat benyújtani.

Nagy érdeklődés övezte a mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt pályázatot

2022. július 1. 13:38

Már összesen több, mint 36 milliárd forint segíti a legkisebb termelőként működő gazdálkodókat elképzeléseik megvalósításában.

Hány gazda választja majd önkéntesen a biodiverzitás védelmét?

2021. október 27. 14:23

A biodiverzitás, vagyis biológiai sokféleség fontosságát jól mutatja, hogy az EU által már bemutatott uniós előirányzás alapján készülőben van a magyar Nemzeti Biodiverzitás Stratégia. Erről az Agrárminisztérium támogatásával a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) rendezett szakmai fórumot.

Nagy István: a tudományos eredményekre kell támaszkodni

2023. március 7. 11:41

A tárcavezető kiemelte, teljes mértékben biztosítanunk kell a hazánkban végzett géntechnológiai kutatások biztonságosságát a jelenlegi környezetben.