Állattenyésztés
Állattenyésztés

A brit baromfitenyésztők a szén-dioxid-gáz hiánya miatt aggódnak

A brit baromfitenyésztők a szén-dioxid-gáz hiánya miatt aggódnak

Agrofórum Online

Az Egyesült Királyság baromfitermelői sürgősségi intézkedéseket kezdeményeznek a vágásra szánt madarak kábítására használt szén-dioxid-gáz megtakarítása érdekében. A gázhiány egyre súlyosabb veszélyt jelent a húsellátó beszállítói láncra.

A baromfiipar szakértői szerint az üzemekben csak egy-öt nap szén-dioxid-ellátása biztosított a helyszínen, és figyelmeztetettek a csirkeellátási lánc megszakadására, ha elfogy a szén-dioxid. Az Egyesült Államok CF Industries társaságának két brit műtrágya egységének bezárása, valamint a földgázárak emelkedése miatt az ország kereskedelmi forgalomban lévő szén-dioxid-termelésének mintegy 60 százalékkal mérséklődött.

A brit kormány tárgyalásokat folytatott Tony Will-lel, a CF Industries vezérigazgatójával az üzemek újranyitására vonatkozó lehetséges megoldásokról, amelyek között szerepelhet a műtrágya-termelés támogatása is.

A Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium azonban közölte a húsipar vezetőivel, hogy még nincs bejelentendő megállapodás, bár remélik, hogy ez hamarosan megtörténik – állította két, az ügyben tájékozott hírforrás a Financial Times gazdasági lapnak.

Az egyik nagy brit szupermarket-csoport vezérigazgatója azt mondta: „Tárgyaltak minden beszállítójukkal, vannak, akik azt mondják, hogy ez nem probléma, és több hetük van a készletből, néhányuk az utolsó napokban van.”

Egy másik szupermarket-csoport „kiélezettnek, de kezelhetőnek” minősítette a problémát, de hozzátette, hogy készenléti terveket készít a beszállítókkal, például alternatív gázokat használnak a hús- és kenyércsomagolásban, bár ez rövidebb eltarthatósági időt és több hulladékot eredményezne.

A szupermarket hozzátette, hogy sok beszállító Európában keres szén-dioxid-ellátást, bár ez megnövelheti a költségeket, és attól is függ, hogy rendelkezésre áll-e megfelelő személyzet, amely a gázszállító tartályhajókon végezne munkát.

Richard Griffiths, a Brit Baromfi Tanács vezérigazgatója szerint szén-dioxid-szállítmányok kezdtek érkezni, de ezek elmaradtak a vállalatok által megrendelt mennyiségektől.

Egyes húsfeldolgozók újraaktiválták a régi elektromos kábító berendezéseket, amelyekkel körülbelül 30 százalékkal lassabban lehet dolgozni.

A pékáruk és szénsavas italok gyártói is problémákkal szembesülnek. A Citi elemzői szerint az Egyesült Királyságban a Pepsi és a 7UP italokat gyártó Britvic „jó szén-dioxid-ellátással rendelkezik erre a hétre, de már további alternatív beszállítóktól szeretne további gázt beszerezni”.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magnézium-szulfát adagolásával jobban híznak a malacok

2024. július 8. 14:40

Magnézium-szulfát hatására a szilárd táplálékra átállított szopós malacok nyugodtabbak és jobb a súlygyarapodásuk, mint magnézium-oxiddal.

Friss információk a már szarvasmarhát is fertőző madárinfluenzáról

2024. július 8. 08:40

Szinte nincs házi- és haszonállat, amely biztonságban lenne a madárinfluenzától. Mekkora veszélyt jelent, hogy szarvasmarhában is kimutatták?

Az utolsó európai toronyház – sertések számára

2024. július 4. 16:10

Létezik egy toronyház Európában, amelyben 10 500 anyakocát látnak el. A tulajdonos vállalatcsoportnál évi 280 ezer malac születik.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Bács-Kiskun megyében is felütötte a fejét a madárinfluenza

2021. január 15. 06:49

Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul elrendelték az érintett állomány, összesen több mint 101.000 tojótyúk leölését.

A madárinfluenza korlátozások jelentős részét feloldották a dél-alföldi vármegyékben

2023. január 20. 12:35

A baromfik betelepítése és újratelepítése szigorú feltételek mellett megkezdődhet az érintett országrészben.

Szerves trágya: melyik a legjobb, ha a növényeket a kertben táplálni akarjuk?

2023. augusztus 25. 11:40

De honnan szerezzünk szerves trágyát? Mert ugye itt rögtön jön a kérdés: saját szerves trágya? Bio vásárolt? Intenzív állattartó telepről kerüljön a kertbe? Ezek mind olyan kérdések, amit már a legelején érdemes tisztázni.

AKI: nőtt a baromfihúsexport

2023. május 18. 12:22

Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 145 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2023. január–márciusban, 7,5 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában.