Állattenyésztés

A jelen borjúja holnap már tejet ad, és most dől el, hogy mennyit

Agrofórum Online

Az állatorvosok szerint a jövő teheneit már az első pillanattól a tejadásra kell nevelni. Ennek alapja pedig a makkegészséges újszülött borjú.

Az állománypótlást biztosító üszők felnevelése költséges, de a gyenge teljesítményűek állományba illesztése még annál is többe kerülhet. Ha a frissen született borjú számára biztosítjuk a kolosztrumot, ami elősegíti a jó baktériumflóra kialakulását a bélrendszerben, az üszőborjú nemcsak gyorsabban fog nőni, hanem később termelékenyebb tehénné válik. Egy állatorvos osztotta meg tudását és tapasztalatait.

Makulátlan tisztaság, és fertőtlenítés

A tökéletes első napnak három kulcseleme van: ezek a környezet, a köldökcsonk fertőtlenítése és a minőségi kolosztrum. Először is, az elletőistállónak tisztának kell lennie. Sokan gondolják, hogy ha friss almot szórnak ki, az megoldja a problémát – ez nem így van. A régi almot és trágyát el kell távolítani, ez biztosítja, hogy a karám megfelelően száraz és tiszta legyen a borjú számára. Ez egyben azt is jelenti, hogy a lehető legkevesebb káros baktériummal érintkezik a frissen született állat.

A köldökzsinór nyitott végét jóddal kell kezelni. A köldök ugyanis bejutási pontot jelent a kórokozók számára, és a fertőtlenítése segít csökkenteni a baktériumok bejutásának esélyét a borjú véráramába, ami később megbetegíthetné.

A kolosztrum az egészséges fejlődés alapja

Az utolsó lépés a kolosztrum és annak biztosítása, hogy a borjú elegendő mennyiséget kapjon belőle. Olyan mennyiségű kolosztrumot adjunk nekik, amely megközelíti a testsúlyuk 10%-át. Holsteinek esetében ez körülbelül 4 liter. Ha az első négy órában tiszta cumisüvegből adunk a borjúnak kolosztrumot, az növeli a benne található antitestek hatékony felszívódásának valószínűségét. Ha ez a lépés elmarad, a borjak életük első két hónapjában fogékonyabbá válnak a betegségekre.

Az állatorvos szerint az első napi higiénia mindennél fontosabb. Ezenfelül érdemes egy második etetésre is sort keríteni az elsőt követő 12 órán belül. Ezzel a gyakorlati tapasztalatok alapján az üszőborjú erősebbé válik.

Csökkennek a gyógyszerköltségek

A nyilatkozó állatorvos az egyik gazdaságban megváltoztatta a a borjúgondozási rutint, és ahelyett, hogy egy zsúfolt elletőhelyen ellettek volna a tehenek, fertőtlenített boxokban történt az ellés. Mivel a box maximálisan tiszta volt, a borjakat az anyjukkal hagyták, amíg fel nem álltak. Továbbá a születés után közvetlenül 4 liter pasztőrözött kolosztrumot adtak az állatoknak, majd az első etetést követő nyolc órán belül további 2 liter pasztőrözött kolosztrumot.

Ennek eredményeként a gazdaságban havi szinten borjúnként 10 dollárral csökkentek a gyógyszeres kezelésekhez kapcsolódó kiadások. Ez jelentős csökkenés. Persze idővel így is előfordultak egészségügyi problémák, de az antibiotikum-költségek drámaian visszaestek.

Néha alábecsüljük a jó minőségű kolosztrum és a megfelelő higiénia pozitív hatását a borjú életének kezdetén. A pasztőrözésre talán nincs mindig szükség, de a lehető legtisztább tejet kell adni, és igyekezni kell minél több kolosztrum etetését beiktatni az első napra.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

2024. december 15. 16:10

A baromfitartás sok generáció óta az életformánk része. Egy kutatásból kiderült, hogy manapság a csirkék élelmiszerforrások, de társállatok is.

Most esszük meg az éves halfogyasztás közel kétharmadát – így alakul idén az ár

2024. december 14. 10:10

Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás évi 6,5 kilogramm, de ez még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.

Megér egy tenyésztésre szánt borjú 130 ezer eurót?

2024. december 12. 13:10

Még a nyáron rekordáron kelt el egy borjú Németországban: valaki 130 ezer eurót adott a kis jószágért. Vajon visszajön az ára?

Fontosabb az állati takarmány előállítása az emberi fogyasztású élelmiszereké helyett?

2024. december 11. 12:10

A „rovaripar” az állatok intenzív tenyésztéséhez szükséges takarmány előállítására fókuszál az emberi élelmiszertermelés helyett.

Élő egér, egérfészek a húsok között - lecsapott a Nébih

2019. január 23. 14:05

Erősen kifogásolható higiéniai körülményekkel szembesültek a Nébih ellenőrei az egyik Békés megyei sertés vágóhídon, ahol január közepén folytattak helyszíni vizsgálatot.

Így védhetjük meg a sertéseket az istállólegyektől

2024. június 3. 08:40

Az istállólégy higiéniai probléma, mivel betegségeket terjeszt a sertés- és szarvasmarha-istállóban, másrészt a termelékenységet is csökkenti.

Fajtahasználat a gombatermesztésben

2018. november 4. 15:43

A gombatermesztésben a ’90-es évek óta visszajáró probléma a zöldpenész betegség. A zöldpenész betegséget okozó Trichoderma nemzetség fajai talajlakó, fonalas gombák, amelyek igen jelentős terméskiesést okoznak a kétspórás csiperke, a laskagomba és shiitake termesztésben egyaránt. A zöldpenész okozta tünetekről és a betegség terjedéséről, valamint a higiéniai kérdések mellett a megelőzés fontosságáról közöl ismereteket a szerző.

Higiéniai fortélyok a sikeres befőzésért

2024. augusztus 20. 05:40

Jön már a fákról a rengeteg gyümölcs, a kertben minden szüretelhető vagy szedhető, aktuális kérdés lett a befőzés, vagyis inkább a tartósítási eljárások sokasága.