Állattenyésztés
Állattenyésztés

A magyar sajtfogyasztóknál verhetetlen a trappista

A magyar sajtfogyasztóknál verhetetlen a trappista

Agrofórum Online

Pár nappal ezelőtt egy norvég kékpenészes sajtot hirdetett ki a szakmai zsűri a világ legjobbikának az idei World Cheese Awards-on. Magyar sikerről is beszámolhatunk, hiszen a versenyről Szabolcs Elek (Breier Farm) két arannyal, több magyar kézműves sajtműhely pedig ezüst-, illetve bronzéremmel térhetett haza.

Emlékezetes év ez a hazai sajtszakmának, hiszen szeptemberben a Vászolyi Sajtmanufaktúra nyert aranyérmet a Mondial du Fromage versenyen, amelyet „a sajtok Bocuse D’Or”-ja ként emlegetnek. 

World Cheese Awards

Ahhoz, hogy laikusként is értékelni tudjuk a most elért eredményeket, azt kell tudni, hogy a World Cheese Awards egy olyan nemzetközi megmérettetés, ahová valóban a világ minden részéről érkeznek az országok legkiválóbb sajtkészítői, a legjobbnak ítélt termékeikkel. Az idén 35. alkalommal gyűlt össze a szakma, és tovább nehezedett a verseny, hiszen rekordszámú, 4502 sajt érkezett „hajóval, teherautóval, vonattal és repülővel” a sajtszakértőkből álló előkelő bírálóbizottság elé.

Aranyos, ezüstös, bronzos sajtjaink

A magyar győztesek és termékeik jól ismertek már nem csak a hazai, hanem a nemzetközi versenyeken is. Például Kun Anita sajtmester terméke, a baracskai félkemény sajt 2021-ben, az akkor Spanyolországban megrendezett World Cheese Awards-on az abszolút negyedik helyen végzett, valamint elnyerte a verseny legjobb kézműves sajtjának járó díjat is. Beszélgetésünket Anitával, sajtműhelyről, termékekről, sőt krimibe illő sajt eltűnésekről itt olvashatják: KATTINTSON!

Van mit lefaragnunk

Mindezek az eredmények is tükrözik, hogy az elmúlt évek munkájának eredményeképpen Magyarország is felkerült a világ sajttérképére, bár ezt az átlagfogyasztó kevéssé érzékeli. Ugyanis a hazai fogyasztás mintegy 30 százalékát továbbra is a trappista teszi ki.

A sajtműhelyek, manufaktúrák rendkívül tudatos, szigorú szakmai munkájának és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak köszönhetően valamelyest nőtt a kereslet a kézműves tejtermékek, sajtok iránt is.

Főzés során már elő-elő kerül a parmezán, a cheddar, a mozzarella és a gomolya is, szendvicseinkben pedig helyt kap a trappista mellett a camembert és a parenyica. Az elért eredmények mellett is igen távol állunk az európai átlag fogyasztótól, aki éves szinten 18 kiló felett fogyaszt sajtot, míg egy magyar csupán 7,6 kg-ot. 

Akiket ünnepelhetünk:

  • Breier Farm, Elek Szabolcs (két aranyérem) 
  • Urbán Tibor, Tolbán Sajtmanufaktúra (egy ezüst, egy bronz) 
  • Csíz Sajtműhely, Kun Anita (két ezüst)
  • Etyeki Kecskesajt Manufaktúra, Vidáné Kondor Oktávia (egy ezüst egy bronz)
  • Goral Kft. (egy ezüst)
  • Pipitér Sajtműhely (egy bronz)
  • Cervinus Sajt, Szarvasi Agrár Zrt. (egy bronz)

Breier Farm

Ifj. Breier László tulajdonos 20 év élelmiszer-kereskedelem után döntött úgy, hogy szeretne egy fenntartható mezőgazdaságot, egy önfenntartó farmot létrehozni, ahol a hagyományos „boldog” állattartás eredményei, és a „szelíd” növényvédelemmel termelt gyümölcsök eljuthatnak a fogyasztóhoz és visszaköszönnek a gyerekkor ízei, élményei.

Ez mára valóra vált. Ennek az egyik kézzelfogható darabja a tejüzem és tehenészet, ahol a hagyományos állattartás találkozik a legmodernebb technológiával.  A tejüzemben hagyományos receptek alapján, manufakturális formában készítik a joghurtokat, túrót, prémium vajat, friss és az érlelt sajtokat, amelyek adalék és tartósítószer mentesek. 

A minőség bajnoka

A tejüzem vezetője Elek Szabolcs, aki szakmai tapasztalatainak a zömét külföldön szerezte meg, egyetemet végzett Németországban és Dániában, dolgozott Angliában, Walesben és Ausztriában. 2016-ban kapta meg első nagy szakmai elismerését, ugyanis idehaza az Év Sajttermelője lett. 2018-ban ezüstérmet ért el a British Cheese Awardson, majd 3 ezüstérmet nyert a 2022-es magyarországi Sajtmustrán, immár a Breier Farm színeiben.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kártevők elleni kombinált kezelés segíti a méhek téli túlélését

2024. június 18. 13:10

A Varroa atka elleni, lehetőleg kombinált védekezés, akár természetes hatóanyagokkal, kulcsfontosságú a méhek téli túlélése szempontjából.

Az EU 665 ezer adag, emberi madárinfluenza elleni vakcinát vásárol

2024. június 17. 07:10

Az Európai Unió meg akarja akadályozni, hogy az erősen fertőző madárinfluenza baromfiról az emberre is átterjedjen.

Borjúnevelés csoportokban: miben jobb, mint az egyedi tartás?

2024. június 16. 08:10

Az Egyesült Államokban vannak olyan gazdaságok, amelyekben a borjakat már a születésük napján párokba vagy csoportokba rendezik. Eláruljuk, miért.

„Kóstolgatja” az embereket a madárinfluenza vírus

2024. június 8. 12:10

Elhullott házimacskánál is azonosították a kórokozót. Ezzel együtt az emberi fertőződés kockázata továbbra is elhanyagolható.

Nőtt a nyerstej ára szeptemberben

2019. október 26. 11:39

A nyerstej kiviteli ára 112,2 forint volt, egy hónap alatt 6 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz képest stagnált.

Egészségvédő tejtermékeket fejlesztettek ki

2023. január 21. 06:34

Egészségvédő sajtot, sajtkrémet és joghurtot is kifejlesztettek a MATE Kaposvári Campusa és a Fino Food Kft. közös projektje keretében.

Őszi sült Camembert

2019. november 9. 09:15

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én teljesen odavagyok az őszért. Szeretem a csípős reggeleket, a gyönyörű őszi napsütésben pompázó színes leveleket, a kora esti sétákat a naplementében, és még sorolhatnám.

A parmezánsajtot is veszélyezteti az olasz szárazság

2022. július 18. 11:14

A parmezán mennyisége hamarosan megfogyatkozhat a szupermarketekben, mert az olaszországi termelés jelenleg nem megy zökkenőmentesen.