Állattenyésztés

A világ több halat dolgoz fel, mint amennyire szükség lenne

Agrofórum Online

Hogy ez jó vagy sem, költői kérdés, hiszen mind tudjuk, milyen káros az élelmiszerpazarlás, és azt is, hogy mindez sokáig – reformok nélkül – nem mehet tovább.

Ahhoz ugyanis, hogy csökkenteni lehessen a bolygónkat érő káros hatásokat, mindenképp át kell alakítani a tengeri élővilágból származó élelmiszerekre épülő rendszereket, amelyek egyre komolyabb klímahatásokkal néznek farkasszemet.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) új jelentése szerint 2022-ben világszerte több tenyésztett halat fogtak ki, mint vadon élő halat, ami a történelem során első ízben fordult elő.

A közelmúltban a FAO nyilvánosságra hozta az éves jelentését az akvakultúra – amely a tenger gyümölcsei és a vízi növények tenyésztésére egyaránt vonatkozik – és a halászat helyzetéről a világ minden tájáról. A világszervezet megállapította, hogy mind az akvakultúra, mind a halászat globális termelése 2022-ben új csúcsot – 223,3 millió tonna állatot és növényt – ért el.

Ebből 185,4 millió tonna volt vízi állat, 37,8 millió tonna pedig alga. Az akvakultúrából származó állatok 2022-ben a víziállat-termelés 51 százalékát, azaz 94,4 millió tonnát tettek ki.

Ütemes növekedés

A Grist jelentése szerint ez a mérföldkő sok szempontból előrelátható volt, tekintve a világ tenger gyümölcsei iránti csillapíthatatlan étvágyát. A FAO szerint 1961 óta a tenger gyümölcseinek fogyasztása évente kétszer akkora ütemben növekedett, mint a világ népessége.

Mivel a halászatból származó termelési szintek valószínűleg nem fognak jelentősen változni a jövőben, a tenger gyümölcsei iránti növekvő globális kereslet kielégítése szinte biztosan az akvakultúrás termelés növelését fogja szükségessé tenni.

„Bár a halászat termelése évről évre ingadozik, új halászterületek felfedezésére már nemigen lehet számítani – mondta Dave Martin, a Sustainable Fisheries Partnerships programigazgatója, aki a tenger gyümölcsei ellátási láncok környezeti hatásainak csökkentésén dolgozik. – A tengerihal-fogyasztás mértékének növekedését a jövőben az akvakultúrás termelés fogja biztosítani.”

Változás kell

Az akvakultúra térhódítása azonban rávilágít arra, hogy a bolygóra gyakorolt hatás csökkentése érdekében át kell alakítani a tenger gyümölcseit előállító rendszereket. Mind az akvakultúra, mind a halászat – amelyet olykor kizsákmányoló halászatnak is neveznek, mivel vadon élő tenger gyümölcseinek befogásával jár – jelentős környezeti és éghajlati következményekkel jár. Ráadásul a két rendszer gyakran függ egymástól, ami megnehezíti klimatikus hatásaik elkülönítését.

„A halászat és az akvakultúra között sok átfedés van, amit egy átlagfogyasztó nem feltétlenül vesz észre – mondta Dave Love, a Johns Hopkins Egyetem Center for a Livable Future kutatóprofesszora. – A kutatások kimutatták, hogy a bolygó számára a legoptimálisabb étrend az állati fehérjétől mentes étrend.

A tenger gyümölcsei azonban általában sokkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mint a szárazföldi állatokból származó fehérjék más formái. És mivel sokan nem akarnak vagy nem tudnak vegánná válni, a FAO a fenntartható tenger gyümölcsei termelés átalakítását, adaptálását és bővítését ajánlja a világ növekvő népességének táplálása és az élelmezésbiztonság javítása érdekében.”

„Az akvakultúrát sokféle módon lehet jól, és sokféleképpen lehet rosszul csinálni – magyarázta Martin. – Az akvakultúra eredményeképpen nitrogén és foszfor juthat a természetes környezetbe, ami károsítja a vízi ökoszisztémát.

A tenyésztett halak betegségeket is terjeszthetnek a vadon élő populációkban, vagy kiszabadulhatnak a szabályozott környezetből, és más fajokkal szaporodhatnak, ami genetikai szennyezést eredményezhet, és ezzel megzavarhatják a vadon élő populációk egészséges állapotát.”

Megújuló energiával

Martin rámutatott arra is, hogy az akvakultúra környezeti hatásainak egyik fő forrása az egyes halgazdaságokban a berendezések működtetéséhez használt dízelüzemanyag. A Project Drawdown elnevezésű, éghajlatváltozással foglalkozó nonprofit szervezet elemzése szerint a halgazdaságokban a fosszilis tüzelőanyag-alapú generátorok cseréje a megújuló energiával működő hibridekre 2050-ig mintegy 500-780 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást előzhetne meg.

A többi fejlesztendő terület a tenyésztett fajoktól függően változik. 2012-ben egy ENSZ-tanulmány megállapította, hogy a mangroveerdők – amelyek jelentős szén-dioxid-nyelőnek számítanak – nagymértékben károsodtak a garnélarák- és haltenyésztés fejlődése miatt. Napjainkban az ágazat érdekképviselői azt vizsgálják, hogy a garnélarátenyésztők új módszerei és új technológiái hogyan segíthetnek a mangroveerdők helyreállításában.

Eközben a vadon élő állatok halászata a maga ökológiai problémájával küszködik. A nem megfelelően irányított halászati ágazat például gyorsabban lehalászhatja a halakat, mint amilyen gyorsan a vadon élő populációk szaporodni tudnak. Ez a jelenség túlhalászásként ismert. Bizonyos pusztító vadon élő halászati technikák sok egyéb, nem célfajjal is végeznek, amit járulékos fogásnak neveznek, és ami veszélyezteti a tengeri biodiverzitást.

Halvány határvonal

Az akvakultúrás gazdálkodás és a vadon élő halak halászata közötti határvonal azonban nem olyan egyértelmű, mint amilyennek látszik. Így például a keltetőben nevelt, majd a természetbe táplálkozásra, felnőtté válásra és végül újbóli kifogásra szánt rózsaszín lazacot gyakran „vadon fogott” halként forgalmazzák. A Maine államban vadon kifogott homárokat a halászok gyakran etetik csalival, hogy segítsék a hízásukat.

„Ez végső soron vadon élő állatok halászata – mondta Love – de a homárhalászok azon gyakorlata, hogy felhizlalják a zsákmányukat, jól rávilágít arra, hogy az emberi beavatkozás még a vadon fogott állatok esetében is jelen van.”

Másfelől az akvakultúra-rendszerekben a legtöbb esetben a gazdák takarmányt biztosítanak a halaknak. Love szerint ez a takarmány néha hallisztet is tartalmaz, amely két forrásból származik: a tenger gyümölcsei feldolgozásának hulladékából (gondoljunk csak a halak belére és farkára) és a vadon fogott halakból.

Mindez zavarba ejtő lehet a halat fogyasztó, klíma- vagy környezettudatos fogyasztók számára. Love azonban ajánlott néhány módszert, amelyekkel a fogyasztók eligazodhatnak a tenger gyümölcseinek vásárlásakor a választék között. A friss hal helyi vásárlása segít lerövidíteni az ellátási láncokat, ami csökkentheti a vízi állatok fogyasztásával járó szén-dioxid lábnyomot.

„Munkánk során azt tapasztaltuk, hogy a szállítás által okozott jelentős terhelést a friss tenger gyümölcseinek nemzetközi, légi úton való szállítása jelenti” – mondta, majd azt is elárulta, hogy a legtöbb tenyésztett lazacot például, amelyet az Egyesült Államokban értékesítenek, repülővel szállítanak el a célállomásokra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tovább csökken a sertés- és szarvasmarha-állomány az EU-ban

2024. október 8. 13:10

Az állatállomány-összeírások legfrissebb eredményei szerint 2024-re tovább csökkent a sertés- és szarvasmarha-állomány az Európai Unióban.

Mennyi kolosztrumra van szüksége egy borjúnak?

2024. október 8. 08:10

Az újszülött borjak számára (is) a kolosztrum az egészséges élet megalapozója. De mennyire és mikor van szükségük?

Íme, a példa: sikeres üzlet lehet a földigiliszta-tenyésztés

2024. október 7. 14:40

Egy biogazdálkodó több mint 30 éve tenyészt és ad el jövedelmezően földigilisztákat, állít elő komposztot, és izgalmas kutatásokban is részt vesz.

Befolyásolja-e a fejések között eltelt idő a tejtermelést?

2024. szeptember 30. 11:10

A 12 órás vagy hosszabb munkanapokat senki sem szereti, a tehenészetekben a fejés miatt mégis elvárás. De vajon kell-e 12 óránként fejni?

A kormány a horgászok véleményére kíváncsi!

2018. február 16. 12:34

Online kérdőívben várja a kormány a horgászok véleményét a horgászat jövőjének kormányzati elképzeléseiről, javaslatairól - mondta a stratégai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott.

Kóstolásra is várnak az ópusztaszeri dinnyenapon

2022. augusztus 5. 11:34

Dinnyenapot és a népi halászat hagyományait bemutató tematikus programokat is rendeznek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a vendégek kóstolhatnak a finom magyar dinnyéből, és kiderül, ki tudja legpontosabban megsaccolni egy méretesebb termés súlyát.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

2020. szeptember 23. 12:01

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

25 ezer tonna halat termelünk – sereghajtók vagyunk halfogyasztásban

2018. május 24. 08:54

Külföldön nagy a kereslet a minőségi magyar hal iránt, ugyanakkor a hazai halfogyasztás egyelőre messze elmarad az uniós átlagtól.