Állattenyésztés
Állattenyésztés

Az EU sertéságazatának már Spanyolország a vezető szereplője

Az EU sertéságazatának már Spanyolország a vezető szereplője

Agrofórum Online

Spanyolország idén az Európai Unió vezető sertéshús-termelője lett. Németország már régóta vezette az uniós sertéshús-termelők listáját, de az afrikai sertéspestis (ASP) 2020 szeptemberi kitörése a vaddisznók között azt jelentette, hogy elvesztette hozzáférését a jövedelmező kínai piachoz.

Ez felgyorsította az uniós termelés elmozdulását az ASP-mentes Spanyolország irányába, amely már amúgy folyamatban volt, és ezt segítették a kevésbé megterhelő szabályozások olyan területeken, mint a trágya felhasználása. Az Európai Bizottság adatai szerint Kína messze a legnagyobb exportpiac az uniós sertéstermékek számára, 2021-ben az eladások mintegy 56%-át teszik majd ki.

Az ázsiai ország megnövekedett érdeklődése az importált sertéshús iránt a saját ASP járványának kitörése nyomán ugrott meg, ez csökkentette hatalmas sertésállományát, amely a világ legnagyobbja volt.

„Az a tény, hogy az utóbbi években Kínát érintette az afrikai sertéspestis, az egekbe lökte a keresletet” – mondta Ramon Soler Ciurana, a Spanyolország déli részén fekvő Malaga egyik sertéshús-termelőjének, a Faccsa-Prolongo exportmenedzsere.

Az uniós sertéstermék-szállítmányok Kínába tavaly 3,34 millió tonnát tettek ki, ami több mint 60%-os növekedést jelent a 2019-es 2,31 millióhoz képest, és majdnem háromszorosa a 2018-as 1,28 milliónak.

Az export idén is magas maradt, és januártól júliusig 1,86 millió volt, ami csak 0,1%-kal kevesebb, mint az erős 2020-as időszak – mutatják az uniós adatok. „Az iparágban magától értetődőnek tartják, hogy Kína, bármennyire is fejleszt és próbál alternatívákat találni, négy éven belül nem lesz képes visszatérni a megszokott üzletmenetbe” – mondta Soler.

A német exportbajok azonban csak felgyorsították az évek óta tartó tendenciát. Spanyolország sertéshús-termelése 2021 első hat hónapjában 2,60 millió tonnát tett ki, ami 4,1%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest az Európai Bizottság adatai szerint, és a nyolcadik egymást követő éves emelkedésre számítanak idén. Ezzel szemben Németország sertéshús-termelése 1,3%-kal, 2,52 millió tonnára csökkent, és egymást követő ötödik éves csökkenés felé tart.

Az AMI német piaci tanácsadó közlése szerint 2021 májusában 24,6 millió sertés volt a német gazdaságokban, ami 3,5%-os csökkenést jelent a 2020 májusi 25,5 millióhoz képest, folytatva a csökkenő tendenciát a 2014-es 28,1 millióról.

Az ASP hatása különösen súlyos volt Kelet-Németországban, a lengyel határ közelében, ahol a betegséget vaddisznókban és újabban házi sertésekben mutatták ki. Olyan intézkedéseket vezettek be, mint a malacok tenyésztésének tilalma, és egyes vágóhidak nem szívesen vásároltak sertéseket a régióból.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magnézium-szulfát adagolásával jobban híznak a malacok

2024. július 8. 14:40

Magnézium-szulfát hatására a szilárd táplálékra átállított szopós malacok nyugodtabbak és jobb a súlygyarapodásuk, mint magnézium-oxiddal.

Friss információk a már szarvasmarhát is fertőző madárinfluenzáról

2024. július 8. 08:40

Szinte nincs házi- és haszonállat, amely biztonságban lenne a madárinfluenzától. Mekkora veszélyt jelent, hogy szarvasmarhában is kimutatták?

Az utolsó európai toronyház – sertések számára

2024. július 4. 16:10

Létezik egy toronyház Európában, amelyben 10 500 anyakocát látnak el. A tulajdonos vállalatcsoportnál évi 280 ezer malac születik.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

A Sano megvásárolja a Solum Mezőgazdasági Zrt.-t

2020. augusztus 15. 04:36

A fejlesztések során a Solum szarvasmarhatelepén a tejelő tehenek számát 900-ról 2000-re növelik, a Sano saját sertéstelepén pedig 500 kocáról 1200-ra emelik az állományt.

Németország hosszú küzdelmet folytat az afrikai sertéspestis ellen

2021. szeptember 3. 07:03

Az afrikai sertéspestis-betegség mintegy 2036 esetét igazolták a Lengyelországhoz közeli régiókban vaddisznókban.

Horvátországban megerősítették az első afrikai sertéspestis-esetet

2023. június 28. 08:03

Horvátországban afrikai sertéspestis-járvány jelenlétét észlelték két sertéstelepen az ország keleti részén.

Hatékonyabban készülhet biogáz a sertéstrágyából

2022. április 14. 07:37

Minél gyorsabban kerül a sertéstrágya a biogázüzembe, annál kevesebb metán távozik a tárolás során, és annál több gáz nyerhető ki belőle.