Bár sokan kérdéseket vetnek fel a témával kapcsolatban, de egy tanulmány megállapításai szerint az ökológiai úton előállított tej környezetbarátabb, mint a hagyományos gazdaságokból származó.
A tejtermelés környezeti egyensúlya sok vitára ad okot, de a Dessau-Roßlau-i Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség kedden közzétett tanulmányból az derül ki, hogy az ökológiai gazdaságok környezetbarátabbak. Igaz megnövekedett rejtett környezeti költségeket okoz a takarmány előállítása.
A hagyományos tejtermelésben a tanulmány szerint a takarmány biztosítása felelős a tejből származó üvegházhatású gázkibocsátás 34 százalékáért, és ezért az éghajlatváltozás fő hajtóereje. Az ökológiai termelésben legeltetéssel ez az adat csak 20 százalékot tesz ki.
A tanulmány megvizsgálta a tejtermelés egyes lépéseit a különböző régiókban és a tenyésztési módszereket Németországban. A tanulmány szerint a legeltetéssel rendelkező biogazdaságok okozták a legalacsonyabb környezeti ártalmakat 27 centtel, a hagyományos istállókkal rendelkező farmoknál ez a legmagasabbak, akár 34 cent kilogrammonként – számolt be a német dpa hírügynökségre hivatkozva a proplanta agrároldal.
A tanulmány megvizsgálta az üvegházhatású gázok kibocsátásának, a vízfogyasztásnak, a víz és a talaj nitrát- vagy foszforszennyezésének környezeti hatását, az emberek és a környezet vegyi anyagok által történő szennyezését és a belső energiafelhasználást is.