31℃ 17℃
június 4. Bulcsú, Kerény, Kerubin
Állattenyésztés

Tejtermelés: a biogazdaságok tényleg környezetbarátabb módon működnek?

Agrofórum Online

Bár sokan kérdéseket vetnek fel a témával kapcsolatban, de egy tanulmány megállapításai szerint az ökológiai úton előállított tej környezetbarátabb, mint a hagyományos gazdaságokból származó.

A tejtermelés környezeti egyensúlya sok vitára ad okot, de a Dessau-Roßlau-i Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség kedden közzétett tanulmányból az derül ki, hogy az ökológiai gazdaságok környezetbarátabbak. Igaz megnövekedett rejtett környezeti költségeket okoz a takarmány előállítása.

A hagyományos tejtermelésben a tanulmány szerint a takarmány biztosítása felelős a tejből származó üvegházhatású gázkibocsátás 34 százalékáért, és ezért az éghajlatváltozás fő hajtóereje. Az ökológiai termelésben legeltetéssel ez az adat csak 20 százalékot tesz ki.

A tanulmány megvizsgálta a tejtermelés egyes lépéseit a különböző régiókban és a tenyésztési módszereket Németországban. A tanulmány szerint a legeltetéssel rendelkező biogazdaságok okozták a legalacsonyabb környezeti ártalmakat 27 centtel, a hagyományos istállókkal rendelkező farmoknál ez a legmagasabbak, akár 34 cent kilogrammonként – számolt be a német dpa hírügynökségre hivatkozva a proplanta agrároldal.

A tanulmány megvizsgálta az üvegházhatású gázok kibocsátásának, a vízfogyasztásnak, a víz és a talaj nitrát- vagy foszforszennyezésének környezeti hatását, az emberek és a környezet vegyi anyagok által történő szennyezését és a belső energiafelhasználást is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kolosztrumos edények tisztítása sorsdöntő lehet

2025. május 21. 16:10

A kolosztrum életmentő lehet a borjak számára, de csak akkor, ha az itatáshoz használt eszközök megfelelően tiszták.

Hatékonyabb állattartással kevesebb antibiotikum?

2025. május 17. 16:10

A FAO szerint az állattartás hatékonyságának növelése akár 57%-kal is csökkentheti az antibiotikumhasználatot 2040-ig, megelőzve a rezisztencia terjedését.

A jövő takarmánya a rovarfehérje?

2025. május 14. 16:10

A rovarfehérje-alapú takarmányok fenntartható alternatívát kínálnak az állattenyésztésben, de vajon készen áll-e az iparág az áttörésre?

Szigorúbb védekezés: afrikai sertéspestis Szlovákiában

2025. május 9. 16:10

Szlovákiában házisertéseket is érint az ASP, ezért a magyar sertéstartóknak még szigorúbban kell betartaniuk a járványvédelmi szabályokat.

Elszámolták: a FrieslandCampina új tejtermelőket keres

2022. január 13. 10:53

Az elmúlt évek taglétszám-csökkenése után a FrieslandCampina szeretné megkönnyíteni az új tejtermelők csatlakozását a szövetkezethez.

Folytatódott a szarvasmarha-állomány növekedése

2019. március 11. 12:02

A mezőgazdasági ágazat egyik meghatározó termelési ága a szarvasmarha-tenyésztés és tejtermelés, amely a teljes mezőgazdasági kibocsátás egytizedét és az állattenyésztés termelési értékének közel egyharmadát teszi ki.

Az EU tejtermelése 2025-ig stabil vagy enyhén nő

2024. október 21. 16:10

Bár a tejelőtehén-állomány tovább csökken, a teljesítménynövekedésnek köszönhetően nem lesz visszaesés a tejtermelésben az Európi Unióban.

Több tejet termelünk, de kevesebb lesz a marhahús

2024. október 22. 11:10

Az Európai Bizottság arra számít, hogy 2025-ben enyhén emelkedik majd a tejtermelés a közösségben.