Állattenyésztés

Tejtermelés: a biogazdaságok tényleg környezetbarátabb módon működnek?

Agrofórum Online

Bár sokan kérdéseket vetnek fel a témával kapcsolatban, de egy tanulmány megállapításai szerint az ökológiai úton előállított tej környezetbarátabb, mint a hagyományos gazdaságokból származó.

A tejtermelés környezeti egyensúlya sok vitára ad okot, de a Dessau-Roßlau-i Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség kedden közzétett tanulmányból az derül ki, hogy az ökológiai gazdaságok környezetbarátabbak. Igaz megnövekedett rejtett környezeti költségeket okoz a takarmány előállítása.

A hagyományos tejtermelésben a tanulmány szerint a takarmány biztosítása felelős a tejből származó üvegházhatású gázkibocsátás 34 százalékáért, és ezért az éghajlatváltozás fő hajtóereje. Az ökológiai termelésben legeltetéssel ez az adat csak 20 százalékot tesz ki.

A tanulmány megvizsgálta a tejtermelés egyes lépéseit a különböző régiókban és a tenyésztési módszereket Németországban. A tanulmány szerint a legeltetéssel rendelkező biogazdaságok okozták a legalacsonyabb környezeti ártalmakat 27 centtel, a hagyományos istállókkal rendelkező farmoknál ez a legmagasabbak, akár 34 cent kilogrammonként – számolt be a német dpa hírügynökségre hivatkozva a proplanta agrároldal.

A tanulmány megvizsgálta az üvegházhatású gázok kibocsátásának, a vízfogyasztásnak, a víz és a talaj nitrát- vagy foszforszennyezésének környezeti hatását, az emberek és a környezet vegyi anyagok által történő szennyezését és a belső energiafelhasználást is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A jövő takarmánya a rovarfehérje?

2025. május 14. 16:10

A rovarfehérje-alapú takarmányok fenntartható alternatívát kínálnak az állattenyésztésben, de vajon készen áll-e az iparág az áttörésre?

Szigorúbb védekezés: afrikai sertéspestis Szlovákiában

2025. május 9. 16:10

Szlovákiában házisertéseket is érint az ASP, ezért a magyar sertéstartóknak még szigorúbban kell betartaniuk a járványvédelmi szabályokat.

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

2025. április 20. 08:10

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása, Magyarországon azonban a szerepe visszafogottabb.

Véget ért a fertőzött RSZKF-telepek felszámolása

2025. április 15. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) legutóbbi két kitörésének helyszínein, Győr-Moson-Sopron vármegyében található Darnózselin és Dunakilitin, befejeződött a fertőzött szarvasmarhák leölése és ártalmatlanítása.

Több tejet termelünk, de kevesebb lesz a marhahús

2024. október 22. 11:10

Az Európai Bizottság arra számít, hogy 2025-ben enyhén emelkedik majd a tejtermelés a közösségben.

Bojkottra hívtak a tejtermelők - Ez történt a Penny Market elleni tüntetésen

2019. március 27. 04:20

Kedd reggelre tüntetést szerveztek a magyar tejtermelők Alsónémedi határában, a Penny Market központja előtt. A demonstráció oka, hogy a multinacionális vállalat 135 forintért kínál akciós szlovákiai UHT tejet áruházaiban.

Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

2018. február 16. 11:00

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben.

A szarvasmarhák ősi genetikája lehet a tejallergia megoldása

2022. május 24. 13:36

A szarvasmarhák ősi genetikát próbálják visszaállítani a Baranya megyei Makrom Kft.-nél, hogy termékeiket a laktóz-intoleranciával vagy tejfehérje-allergiával küzdő vásárlóik is fogyaszthassák.