Bulvár

1000 euróért 0,8 hektár föld – hol itt a csavar?

Agrofórum Online

2024. szeptember 24-én, kedden 11 órakor kerül kalapács alá egy meglehetősen érdekes előéletű földterület a Németországban található papenburgi járásbíróságon.

A 8000 négyzetméteres ingatlanra az árveréshez megállapított forgalmi érték tévesnek tűnhet annak, aki nem ismeri a részleteket: mindössze 1000 euróba (400 ezer forint) kerül. Az alacsony értéknek azonban oka van.

Teljesen felszerelt biogázüzem – de nincs működési engedély

Az Emsland körzetben található Kluse településen található mezőgazdasági földterületre egy biogázüzemet építettek, amely minden egységet tartalmaz az előírás szerinti működéshez. Maga a működési engedély azonban két évvel ezelőtt lejárt.

Hogyan határozta meg a bíróság az ingatlannak ezt a feltűnően alacsony piaci értékét, a terület és a rajta található értékes biogázüzem ellenére? A hatóság két szakértői véleményt összegzett., amelyekben összeadták a földterület értékét és a biogázüzem értékét.

Az első szakértői véleményben az ingatlan földértékét határozták meg. Ebben a szakértő a 2023. november 15-i értékbecsléskor 105 360 euróban adta meg a földterület reális árát, ha nincs rajta biogázüzem. Megbecsülte ugyanakkor az üzem bontási és a terület tisztítási költségeit is, ami 214 340 eurót tett ki. Így az ingatlan értéke mínusz 109 000 euró lett.

Egy másik szakvéleményben azt számolták ki, mennyit ér a biogázüzem plusz a berendezés, ha valaki a vállalkozást folytatni szeretné. Ennek értéke 110 000 euró. Ha a földterület (negatív) értékét és a vállalkozás folytatásának értékét összeadjuk, akkor az ingatlan piaci értéke 1000 eurót tesz ki.

A lakosok panaszkodtak a biogázüzemből áradó bűzre

A helyzetet bonyolítja, hogy biogázüzem közelében élő lakosok már körülbelül egy évvel ezelőtt panaszt tettek a leállított üzem bűzére. A beszámoló szerint a patkányok is gyakoriak voltak, amelyek az ott tárolt mezőgazdasági hulladékon éltek. Ám az illetékes emslandi kerületi hatóság nem látta azonnali szükségét, hogy intézkedjen a rossz körülmények miatt.

A biogázüzem megvásárlása mindenképpen rizikós, ugyanis csak bizonyos feltételek megvalósulása esetén tartják lehetségesnek a működés folytatását Kluséban. Hogy ezeket sikerülhet-e teljesíteni, az valószínűleg csak a kényszerértékesítés után derül ki.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

16 millió forintnyi GPS-rendszert loptak el traktorokból

2024. október 17. 11:10

Az eltulajdonított GPS-rendszerek értéke mintegy 40 ezer euró, azaz hozzávetőleg 16 millió forint volt, jelentős anyagi kár keletkezett.

Állami támogatásért manipuláltak csapadékmérőket Coloradóban

2024. szeptember 29. 16:10

Az egyesült államokbeli Dél-Coloradóban két gazdálkodó a csapadékmérők illegális manipulálásával, tehát csalással jutott állami támogatáshoz.

Elképesztő: kibertámadás miatt pusztult el egy tehén és a borja

2024. szeptember 26. 13:10

A hackerek támadásai a számítógépes rendszerek ellen a mezőgazdaságban is súlyos problémákat okoznak. A megelőzés mindenki érdeke.

Rendkívül sok rigó pusztult el az Usutu-vírustól Németországban

2024. szeptember 20. 14:40

2024-ben az Usutu-vírus, amely madarakat, de akár emlősöket és embert is fertőzhet, kiemelkedő számban pusztította a feketerigókat Németországban.

31 millió euróért árvereztek el bort Franciaországban

2022. november 24. 07:37

A Sotheby's aukciósház bejelentette Párizsban, hogy megdőlt a jótékonysági borárverés világrekordja.

Több mint egymillió dollárt fizettek két palack borért!

2018. december 29. 08:47

A második világháború végén a legjobb burgundiai borászat, a Romanee-Conti mindössze 600 üveg sötétvörös nektárt készített, és ezek közül kettőt összesen több mint egymillió dollárért értékesített októberben a New York-i Shoteby’s aukciós ház.

Kalapács alá került egy igazi ritkaság, egy 1957-es Porsche traktor

2019. október 20. 10:22

1956 és 1963 között több mint 125 ezer Porsche-Diesel traktort építettek Friedrichshafen közelében, a korábbi Zeppelin gyárban.

NAV árverésen vehetünk szarvasmarhákat

2022. június 19. 08:12

A szarvasmarhákra fajtánként lehet licitálni, közöttük előfordul aberdeen angus és hereford is. Az állatok átlagosan 1-1,5 évesek.