Bulvár
Bulvár

Perugina csókja – az olasz Baci desszertcsoki lenyűgöző története

Perugina csókja – az olasz Baci desszertcsoki lenyűgöző története

Agrofórum Online

A Baci Perugina nemcsak a feketecsokiba burkolt mogyorós töltelékkel, hanem a csomagolásban rejtőző szerelmes üzenetekkel vált a fogyasztók kedvencévé.

Luisa Spagnoli és Giovanni Buitoni a cég alapítói közé tartoztak, és a történet is az ő szerelmükkel kezdődött. Cégtársaikkal 1907-től dolgoztak együtt, és 19015-ben hozták létre a gyárat, ahol kakaóvajat és kakaóport készítettek.

Luisa Spagnoli, a csokoládédesszert megalkotója
Luisa Spagnoli, a csokoládédesszert megalkotója

Így válik csókká az ököl

Luisa Spagnoli személye a Baci csoki létrejöttében is fontos szerepet játszott. Róla nevezzék el a Cioccolato Luisa csokoládét is. Ő találta ki 1922-ben, hogy a gyártás során megmaradt mogyoródarabkákat, ahelyett, hogy kidobnák, feldolgozzák, egész mogyorót adjanak hozzá és Luisa feketecsokival borítsák. A kész édességet Cazzottónak (’ököl’) nevezte el, mert a formája egy ökölre emlékeztette.

Giovanni Buitoninak, a férjnek azonban nem tetszett az ötlet, hiszen hogyan venné ki magát, ha valaki a boltba betérve kérne egy „öklöt”? Ezért Baci®-nak, ’Csók’-nak keresztelte át a terméket, amihez azonban annak formáját is meg kell újítani.

A marketingötlet, amely száz éve működik

A csomagolásban rejlő szerelmes üzeneteket Francesco Seneca művészeti vezető találta ki, valamint maga Giovanni Buitoni. A legenda szerint ő és Luisa Spagnoli váltottak titkos szerelmes üzeneteket egymással, amelyeket csokoládéba rejtettek. A Baci névhez is Francesco Hayez Il bacio („A csók”) című képe adta az inspirációt.

Az első üzenet például így szólt: „Jobb ma egy csók, mint holnap egy tyúk”, amely alá a „Seneca” aláírás került, amit sokan és sokáig összetévesztettek a filozófus Seneca nevével. Az első üzenetek közé tartozott továbbá a „Ha megcsókolhatsz egy hölgyet, ne csókold meg a szolgát”, valamint az „Egy csók szakáll nélkül olyan, mint a leves só nélkül”.

Később, hogy a gyűjtőket még több vásárlásra bírják, csak az üzenetek fele került a csokicsomagolásba, a másik felét meg kellett találni egy másik csomagolásban, ami alapot adott a rajongók közötti csereberére. Az idők során már jó néhány nyelven voltak kaphatók a Baci Peruginák, és 390 különféle rejtett mondat volt ismert.

Az eredeti, a fehér csokis és a fekete csokis változat
Az eredeti, a fehér csokis és a fekete csokis változat

A Baci Perugina története az alapítást követően

 • Az 1927-es hirdetésben ez állt: „Öt éven belül a Perugina gyár egymillió Baci csokit adott el, és a siker, tele elszántsággal, máig tart.”
 • 1939-ben nyitotta meg a Perugina cég az első boltját az Egyesült Államokban, az Ötödik sugárúton.
 • Az 1950-es években a gazdasági fellenülésnek köszönhetően a vállalat szárnyalni kezdett.
 • 1988-ban a Nestlé felvásárolja a céget.
 • A legnagyobb Baci Perugina csokoládé, amely a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült,1,5 m magas, 7,26 m széles és 5980 kg súlyú volt, és 2003-ban 1000 munkaóra alatt készítették el a Perugina munkásai.
 • 2011-ben megjelent a fehér (sötétkék csomagolás), 2014-ben a tejcsokis (világoskék csomagolás) és 2015-ben az extra fekete csokis változat (természetesen fekete csomagolás) is.
 • 2017-ben a McDonald’s is árult Baci fagylaltot, amelyet idén is ki lehet próbálni.
 • 2019-től limitált kiadások is napvilágot láttak, először a pink változat, amelyben a praliné színe is rózsaszín volt, 2020-ban pedig a borostyánszínű változat, aranycsomagolásban.
 • 2021-ben dobták piacra a Baci Perugina mogyorókrémet, amely a töltelék ízét adja vissza.
 • 2021-ben a Dolca&Gabbana divatcéggel is együttműködést kötöttek. Az első közös, limitált kiadású változat citromos ízesítést kapott, míg a 2023-ast a közös csomagoláson látható ékkőszerű csúcs teszi jellegzetessé, amellyel a szerelmet ünneplik.
 • 2022-ben ünnepelte a Perugina a Baci megalkotásának 100. évfordulóját.

Forrás: https://www.baciperugina.com/intl/world/our-story#the-history-of-baci-perugina

Borítófotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

21 éves elmúlt a legidősebb fehér gólya Magyarországon

2024. július 13. 14:10

A fehér gólya viszonylag hosszú életű madárfaj. A legidősebb hazánkban költő példány 2003-ban kapott gyűrűt, és idén is vannak fiókái.

Meghökkentő, köznapi dologból készülhet értékes növénytáp

2024. július 4. 11:10

Megfelelő előkészületekkel a csirkecsont is felhasználható, jelesül a benne lévő tápanyagokkal a növényeink fejlődését segíthetjük.

Egy napraforgó élete – 83 nap 1 percben

2024. július 3. 13:10

A napraforgóról készült videó akár a növény fejlődési fázisait is demonstrálhatja, de csupán látványnak sem utolsó.

Ez a fa vérzik, amikor kivágják

2024. július 3. 07:40

A rózsafa, vérfa, vasfa kifejezések kiváló minőségű keményfák több, nem rokon faját jelölhetik. Van köztük, ami valóban vérpiros nedvet bocsát ki.