Agrárhírek
Agrárhírek

Ebben az évben a Bábolnai Gazdanapok a 79. OMÉK társren­dezvénye

Ebben az évben a Bábolnai Gazdanapok a 79. OMÉK társren­dezvénye

Agrofórum Online

Az agrárium kiemelkedő eseménye az elmúlt 30 év­ben nemcsak hagyományt teremtett, hanem a hazai agrárium egyik értékes rendezvényévé vált.

Az idei kiállítás jelmondata: „Nem csak ott voltam, részt is vettem!”

A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, valamint a kiállítás szervezője, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ennek szellemében igyekszik tartalommal megtölteni a kiállítás négy napját.

Már 1977-ben, az első Bábolnai Gazdanapokon is bemutattak gépeket működés közben, elsőként az országban, megteremtve a mozgó gépbemutató lehetőségét. Az azóta eltelt évek során többek közt ez volt a kiállítás egyik egyedi sajátossága.

Idén is minden nap, mintegy másfél órán át megtekinthetők működés közben az erő- és munkagépek. Az idei Gazdanapok különlegessége, hogy az Agrotec Kft. traktor-tesztvezetési lehe­tőséget biztosít a látogatóknak.

Az előző évekhez hasonlóan több szakmai program várja a Bábolnára érkező szakembereket. Folytatjuk a gyakorlati be­mutatóval kiegészített SMARTFARM konferenciasorozatot, több mint 50 cég és intézmény közreműködésével. A legmodernebb, „high-tech” precíziós gazdálkodási technológiák felvonultatása mellett a rendezvény célja az, hogy bemutassa a helyspecifikus növénytermesztés jól bevált gyakorlatait és döntéstámogatási mechanizmusait a tápanyag-gazdálkodásban, a növényvéde­lemben és a nedvességgazdálkodásban – vagyis összehozzuk az elméletet a gyakorlattal.

Az idei év nagy újdonsága, hogy a legújabb SMART talaj­művelő eszközeit egy több mint 30 méteres interaktív talaj­szelvényben mutatják be, egymással összehasonlító módon. A szelvénynek köszönhetően az eszközök működése nemcsak a megszokott felülnézetből, hanem szemmagasságban is meg­tekinthető.

A drónok néhány területen már bebizonyították, milyen hasz­nosak, és egyszerűbbé tettek eddig csak költségesen és sok kompromisszummal megoldható feladatokat.

Az Agro-Way Kft. mindennap drónbemutatót tart a kiállítás füves területén, ahol a permeteződrónok használatával ismer­kedhetnek meg a látogatók.

A SMART Szaktanácsadási Ponton minden érdeklődőnek in­gyenes konzultációs lehetőséget biztosítunk, a kiállítás minden napján. Szaktanácsadási témakörök: precíziós gazdálkodás, talajvizsgálat, nedvességgazdálkodás, nyilvántartási-jelentési kötelezettségek.

Az agrárium munkaerő-utánpótlásának javítása érdekében Szakiskolai Napot tartunk a Bábolnai Gazdanapok második napján a szakképző iskolák diákjainak.

Színes családi programok is várják a nagyközönséget. Lesz tesztvezetés, lovasbemutató, sétakocsikázás és egy mini gyer­mekparadicsom. A látogatók szervezett keretek között cso­portosan, vezetővel is megtekinthetik a Ménesbirtok történelmi épületegyüttesét és híres lóállományát.

NYITVA TARTÁS:

szeptember 5.: 8:00-18:00

szeptember 6-7.: 9:00-18:00

szeptember 8.: 9:00-17:00

JEGYÁRAK:

Belépőjegy: 1.500 Ft

Kedvezményes jegy: 800 Ft (diák és nyugdíjas)

Parkolójegy: 1.200 Ft

HELYSZÍN:

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, 2943 Bábolna, Mészáros út 1.

A november a precíziós növénytermesztés hónapja az AXIÁL-nál

2019. november 13. 15:47

Novemberben több precíziós növénytermesztéssel foglalkozó esemény megrendezésére került sor az AXIÁL Kft.-nél.

A generációváltás biztosításához fontos a megfelelő uniós költségvetés

2019. november 13. 12:03

A mezőgazdaságban megvalósítandó generációváltás támogatása érdekében jobban össze kell kapcsolni és hangolni egymással a KAP különböző intézkedéseit, hogy segíteni lehessen a fiatal mezőgazdasági termelőknek vállalkozásuk kiépítésének minden szakaszában.

Egy hónapos mélyponton a szója ára

2019. november 13. 10:17

Enyhe, 0,1 százalékos csökkenést követően 916,75 dollárcentre süllyedt a szójabab vékánkénti ára. Ez jó egy hónapos mélypontot jelent a termény kurzusában.

Stratégiai megállapodást kötött az Agrárminisztérium és a NAK

2019. november 13. 08:47

A hazai agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése csak egy széleskörű társadalmi összefogás keretében valósulhat meg.

A 85 ezer látogatót is meghaladta az idei OMÉK

2019. szeptember 30. 08:33

Több mint 85 ezer látogatót fogadott 15 országból az idei, 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), ezzel a magyar agrárium legrégebbi és egyben legnagyobb tradíciókkal bíró seregszemléje sikerrel zárult.

Szeptember végén lesz a 79. OMÉK Budapesten

2019. február 15. 07:37

Szeptember 26. és 29. között rendezi meg immár 79. alkalommal az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) az agrártárca az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, a rendezvény megvalósítására 1,2 milliárd forintot biztosít a költségvetés - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Megnyitotta kapuit a 79. OMÉK - középpontban a modernitás, a szakmaiság és a fiatalítás

2019. szeptember 27. 04:36

A vásár ünnepélyes megnyitóján Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: az OMÉK az anyaországi és a határon túli gazdák ünnepe.

A vidéki ízek legjavát szállítják a budapesti vásárlók ajtajáig

2019. október 4. 12:03

A NekedTerem a vidéki termelők készítményeit szállítja házhoz - legyen szó szezonális zöldségekről, gyümölcsökről, pékáruról, lekvárról, tejtermékekről, borokról, vagy olyan különlegességekről mint a szarvasgomba, esetleg a levendulás, homoktövises italok.