Agrárhírek
Agrárhírek

Ebben az évben a Bábolnai Gazdanapok a 79. OMÉK társren­dezvénye

Ebben az évben a Bábolnai Gazdanapok a 79. OMÉK társren­dezvénye

Agrofórum Online

Az agrárium kiemelkedő eseménye az elmúlt 30 év­ben nemcsak hagyományt teremtett, hanem a hazai agrárium egyik értékes rendezvényévé vált.

Az idei kiállítás jelmondata: „Nem csak ott voltam, részt is vettem!”

A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, valamint a kiállítás szervezője, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ennek szellemében igyekszik tartalommal megtölteni a kiállítás négy napját.

Már 1977-ben, az első Bábolnai Gazdanapokon is bemutattak gépeket működés közben, elsőként az országban, megteremtve a mozgó gépbemutató lehetőségét. Az azóta eltelt évek során többek közt ez volt a kiállítás egyik egyedi sajátossága.

Idén is minden nap, mintegy másfél órán át megtekinthetők működés közben az erő- és munkagépek. Az idei Gazdanapok különlegessége, hogy az Agrotec Kft. traktor-tesztvezetési lehe­tőséget biztosít a látogatóknak.

Az előző évekhez hasonlóan több szakmai program várja a Bábolnára érkező szakembereket. Folytatjuk a gyakorlati be­mutatóval kiegészített SMARTFARM konferenciasorozatot, több mint 50 cég és intézmény közreműködésével. A legmodernebb, „high-tech” precíziós gazdálkodási technológiák felvonultatása mellett a rendezvény célja az, hogy bemutassa a helyspecifikus növénytermesztés jól bevált gyakorlatait és döntéstámogatási mechanizmusait a tápanyag-gazdálkodásban, a növényvéde­lemben és a nedvességgazdálkodásban – vagyis összehozzuk az elméletet a gyakorlattal.

Az idei év nagy újdonsága, hogy a legújabb SMART talaj­művelő eszközeit egy több mint 30 méteres interaktív talaj­szelvényben mutatják be, egymással összehasonlító módon. A szelvénynek köszönhetően az eszközök működése nemcsak a megszokott felülnézetből, hanem szemmagasságban is meg­tekinthető.

A drónok néhány területen már bebizonyították, milyen hasz­nosak, és egyszerűbbé tettek eddig csak költségesen és sok kompromisszummal megoldható feladatokat.

Az Agro-Way Kft. mindennap drónbemutatót tart a kiállítás füves területén, ahol a permeteződrónok használatával ismer­kedhetnek meg a látogatók.

A SMART Szaktanácsadási Ponton minden érdeklődőnek in­gyenes konzultációs lehetőséget biztosítunk, a kiállítás minden napján. Szaktanácsadási témakörök: precíziós gazdálkodás, talajvizsgálat, nedvességgazdálkodás, nyilvántartási-jelentési kötelezettségek.

Az agrárium munkaerő-utánpótlásának javítása érdekében Szakiskolai Napot tartunk a Bábolnai Gazdanapok második napján a szakképző iskolák diákjainak.

Színes családi programok is várják a nagyközönséget. Lesz tesztvezetés, lovasbemutató, sétakocsikázás és egy mini gyer­mekparadicsom. A látogatók szervezett keretek között cso­portosan, vezetővel is megtekinthetik a Ménesbirtok történelmi épületegyüttesét és híres lóállományát.

NYITVA TARTÁS:

szeptember 5.: 8:00-18:00

szeptember 6-7.: 9:00-18:00

szeptember 8.: 9:00-17:00

JEGYÁRAK:

Belépőjegy: 1.500 Ft

Kedvezményes jegy: 800 Ft (diák és nyugdíjas)

Parkolójegy: 1.200 Ft

HELYSZÍN:

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, 2943 Bábolna, Mészáros út 1.

Drágult a kukorica és a búza

2019. szeptember 20. 16:01

A vártnál nagyobb Egyesült Államokbeli heti kukorica-export adat hatására felfelé mozdult a termék jegyzésára az árupiacokon.

Ennyi pénzért és ilyen feltételekkel indulhat majd az erdőtelepítés Magyarországon

2019. szeptember 20. 15:05

Szeptember 16-án tartották meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara erdő- és vadgazdálkodási osztályának Somogy megyei ülését, ahol többek között az erdőtelepítések támogatásának változásáról is szó esett - számolt be a mezőgazdasági termelőket is érintő módosításokról az Erdő-Mező erdészeti hírportál.

Stratégiai megállapodást írt alá a Nébih és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

2019. szeptember 20. 13:33

A kooperáció főként a kereskedelmi kapcsolatok kialakításában és a folyamatos szakmai információcsere területén jelenthet előrelépést.

Élelmiszeripari szakmai találkozó kezdődött Budapesten

2019. szeptember 20. 09:02

Az agrár-élelmiszer témájú projektek támogatása kiemelt cél, miután az S3 Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában rögzített hat ágazati prioritás közül kettő is kötődik ehhez a területhez.

100 nap múlva OMÉK - Marokkó a díszvendég

2019. június 18. 10:00

Marokkó lesz a szeptember 26. és 29. között tartandó 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) díszvendége, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban - jelentette be Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) miniszterhelyettese.

A szakmaiság és a professzionalitás miatt is érdemes a kiállítóknak megjelennie az OMÉK-on

2019. június 10. 03:36

Idén szeptemberben - immár 79. alkalommal - ismét megrendezik Magyarország legnagyobb és legrégebbi agrárgazdasági eseményét, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK). A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont területén megrendezendő eseményen ezúttal az agár- és élelmiszeripari innovációk bemutatására és a szakmaiság erősítésére helyezik a hangsúlyt.

Holnap nyit a 32. Bábolnai Gazdanapok

2019. szeptember 4. 10:38

A 32. Bábolnai Gazdanapok idén közel 20.000 négyzetméteren, több mint 200 kiállítóval kerül megrendezésre.

Arasson sikert - 32. Bábolnai Gazdanapok

2019. augusztus 14. 11:34

Hamarosan megnyitja kapuit a több mint három évtizedes múltra visszatekintő kiállítás, a Bábolnai Gazdanapok.