Élelmiszeripar

Agavé – a vízmegkötés bajnoka

Agrofórum Online

Az agávét leginkább a tequilagyártás alapanyagaként ismerhetjük, amely extrém száraz környezetben is kiválóan képes a vízmegtartásra.

Egy új tanulmányban a kutatók terahertzes spektroszkópiát és képalkotást alkalmaztak, hogy betekintést nyerjenek abba, hogyan tárolják és kezelik a vizet a pozsgások a száraz körülmények átvészelése céljából.

Annak megértése, hogy a növények hogyan alkalmazkodnak a vízhiányos körülményekhez, jobb gazdálkodási gyakorlatok kialakításához vezethet, és felhasználható olyan növények nemesítéséhez, amelyek kevesebb vizet igényelnek

– mondta Monica Ortiz-Martinez, a mexikói Centro de Investigaciones en Optica (CIO) munkatársa.

Ez alacsonyabb vízfogyasztás mellett magasabb terméshozamokat eredményezhet. Ami a gazdák, az élelmiszertermelés és a globális élelmezésbiztonság javát szolgálná

– tette hozzá a szakértő.

A kutatók az agavéban található fruktánok vízmegkötő tulajdonságait vizsgálták
A kutatók az agavéban található fruktánok vízmegkötő tulajdonságait vizsgálták

A növényi szövetek hidratáltsági szintjének mérésére a kutatók terahertzes spektroszkópiát alkalmaztak a növény belsejében lévő víz feltérképezésére és annak tanulmányozására, hogy a fruktánmolekulák vízmegtartó képességét vizsgálták.

Az agavéban található fruktánok vízmegkötő tulajdonságaikkal kapcsolatos eredmények felhasználhatók olyan új élelmiszer-összetevők fejlesztéséhez, amelyek javítják a nedvességmegőrzést, az állagot, valamint az eltarthatóságot. Különösen a szárított vagy feldolgozott élelmiszerek esetében.

A kutatók a terahertzes spektroszkópia és képalkotás használatának kiterjesztését tervezik a növényfajok szélesebb körének szárazsággal szembeni ellenálló képességének tanulmányozására. A jövőbeni vizsgálatok tárgya, hogy a különböző növények hogyan kezelik a vizet mind szöveti, mind molekuláris szinten. Különösen a globális élelmezésbiztonság szempontjából alapvető fontosságú növények esetében.

(Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2025/03/250305134931.htm)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szójaolaj, repceolaj, kukoricaolaj – egészségesebb, mint a vaj?

2025. augusztus 6. 14:10

A napraforgó-, repce- és szójaolaj eddig ellenség volt az egészségtudatos étrendben – most viszont megérkezett a tudományos felmentés.

Visszaszorulnak a konzervek: mit keresünk helyettük?

2025. július 31. 16:10

A konzervélelmiszerek világszerte veszítenek népszerűségükből. A fogyasztók a természetesebb, friss alternatívák felé fordulnak.

Technológia a biztonságért: AI az élelmiszerláncban

2025. július 10. 16:10

Az AI egyre fontosabb szerepet kap az élelmiszerlánc minden pontján – a mezőgazdaságtól a gyártáson át egészen a fogyasztóig.

Egészségesebb felvágottak? Új megoldások a húsiparban

2025. június 22. 16:10

A nitrit- és nitrátcsökkentés kulcskérdés lett a húsiparban. A cél: biztonságos, természetesebb termékek kémiai tartósítószerek nélkül.

A kulcs, hogy a víznek legyen helye az agráriumban

2023. április 4. 16:12

Az aszály kapcsán felmerülő problémák újszerű megoldásaként a táji vízvisszatartás szükségességéről és lehetőségéről, a megvalósítás feltételeiről beszélgettem Balogh Péter, gazdálkodó geográfussal.