16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Élelmiszeripar

Húsvét 2025: tojástermelés és tojásfogyasztás trendjei

Agrofórum Online

Stabil ellátás és csökkenő tojásárak jellemzik a 2025-ös húsvéti piacot, miközben a szokásos ünnepi keresletnövekedés tapasztalható.

A KSH adatai szerint 2023-ban 2,4 milliárd darab tojást termeltek Magyarországon, ami 3,6%-kal kevesebb az előző évinél​. A csökkenés a hazai fogyasztásban is megmutatkozott: az egy főre jutó éves tojásfogyasztás 2023-ban átlagosan 233 darab volt​.

Ez mintegy 3%-kal marad el az utóbbi öt év átlagától, és jóval alacsonyabb, mint a rendszerváltás idején mért ~300 darab/fő érték. Bár a tojásfogyasztás hosszú távon mérséklődött, a tojás ma is az egyik legfontosabb fehérjeforrás a magyar étrendben.

Hazánkban évente fejenként mintegy 230-240 tojást eszünk meg, ami nemzetközi összehasonlításban közepes szintnek mondható.

Piaci helyzet 2025 húsvétján

Az idei húsvéti szezonban megnyugtató az ellátás. A hazai termelők a szükségletek mintegy háromnegyedét fedezni tudják, a fennmaradó igényeket importból pótolják a kereskedők​.

A kereslet húsvét közeledtével megugrik, de komolyabb hiányra nem kell számítani. Legfeljebb kisebb boltokban, helyi szinten fordulhat elő átmeneti készlethiány a csúcsnapokon​.

A tojás fogyasztói ára 2025 tavaszán az előző év végi csúcsokról visszarendeződött. Húsvét előtt átlagosan 85-90 Ft körüli darabáron kínálják a tojást​. Ez nagyjából a 2022-es ünnepi szintnek felel meg, ami azt jelenti, hogy a 2023-ban tapasztalt drágulás mérséklődött​.

A kormány 2025 márciusában egy árrésstop intézkedést vezetett be, amely szerint a tojás bolti ára legfeljebb 10%-kal haladhatja meg a csomagolóhelyi átadási árat. Ennek hatására a tojás kiskereskedelmi ára átlagosan mintegy 10%-kal csökkent az év elején​.

A piaci szakértők úgy látják, hogy húsvétig nem várható újabb drágulás; a szezonális kereslet ellenére az árak stabilizálódtak.

Húsvéti kereslet és trendek

Húsvétkor – akárcsak karácsonykor – hagyományosan megnő a tojás iránti kereslet, hiszen a festett tojás és a tojásos ételek elmaradhatatlan kellékei az ünnepnek. Ilyenkor a hazai termelés mellett importra is szükség van a vásárlói igények kielégítéséhez.

A tojás továbbra is a húsvéti ünnepkör egyik legfontosabb terméke, az éves forgalom jelentős része erre az időszakra esik. Ugyanakkor az utóbbi idők fogyasztási adatai némi csökkenést mutatnak, amit részben a korábban megugró árak és a kínálat ingadozása magyaráz.

A szakértők szerint azonban a tojáságazat kilátásai kedvezőek: a tojás mára beépült az egészségtudatos táplálkozásba, sikerült levetkőznie korábbi negatív megítélését, így stabil a kereslete​.

A magyar tojástermelés európai viszonylatban is versenyképes, költségszintje megközelíti a nagy tojástermelő országokét (például Lengyelországét)​.

A húsvéti tapasztalatok pedig megerősítik: a tojás továbbra is nélkülözhetetlen része a magyar fogyasztásnak, és stratégiai fontosságú termék az élelmiszeriparban.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényi fehérjék versenye: a burgonya előretör

2025. október 18. 14:10

A növényi fehérjék piacán a burgonyafehérje kiemelkedik kiváló asszimilálhatóságával, allergénmentességével és sokoldalúságával

Aggasztó dolgot találtak a sertés- és marhahúsban, azonnali intézkedésre van szükség

2025. október 17. 09:10

A nagyipari élelmiszer-előállításnak megvan az a hátulütője, hogy ma már néha azt sem tudjuk, mit viszünk be az étellel a szervezetünkbe.

Mi kerül a tányérunkra? 2026 ételtrendjei

2025. október 15. 11:10

Egészség, technológia és érzéki élmény – ezek köré rendeződnek a 2026-os étel- és italtrendek, melyek alapjaiban változtatják meg, mit és miért eszünk.

Jogszabály védi meg a valódi Trappista sajtot

2025. október 12. 14:10

Októbertől csak a hagyományos, korong formájú és minősített sajt nevezhető Trappistának – új rendelet lépett életbe.

Mit csináljunk a megmaradt sonkával húsvét után?

2024. április 6. 08:10

A legtöbb családban húsvét után marad a hűtőben főtt sonka, amire a többnapos rokonlátogatásokkal egybekötött eszem-iszom miatt kevésbé vágynak az emberek. Érdemes hát a „hétköznapi ebédekbe” rejteni a főtt sonkát, hogy ne vesszen kárba.

Húsvét: a megúnt nyúl szabadon engedése bűncselekmény!

2019. április 9. 17:48

Az ünnepek alatt az ajándékba kapott élő állatok pillanatnyi öröme után néhány héttel gondot okozhat a családnak az állat táplálása, a lakást piszkító szőrzet, a rendszeresen keletkező ürülék vagy az állatok szaga.

Ismerjük meg a hagyományos, magyar tojásdíszítési technikákat!

2022. április 16. 08:34

Mit jelent a berzselés? Milyen az azsúrozott tojás? Hogyan készülnek az írott remekművek, és hogyan karcolják, metszik a tojást? Ismerkedjünk meg ezekkel a csodálatos, hagyományos módszerekkel!

Húsvéti sonka

2019. április 19. 06:37

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.