12℃ 4℃
november 14. Aliz, Vanda, Huba, Klementina
Életmód, gasztronómia

A befektetők a gyártóktól és a kormányoktól várják a „táplálkozási válság” megoldását

Agrofórum Online

Összesen 12,4 milliárd dolláros vagyont kezelő befektetők szólították fel a kormányokat és a vállalatokat, hogy gyorsítsák fel az egészségesebb ételek és italok népszerűsítésére való átállást, hogy segítsenek orvosolni a „globális táplálkozási válságnak” nevezett jelenséget.

A rossz minőségű étrend a vezető halálokok és betegségek okozói közé tartozik. Ez egyéni, társadalmi és gazdasági költségekkel jár, amelyek befolyásolják a befektetések értékét – közölte 53 befektető a 2021-es Tokiói Táplálkozás a Növekedésért Csúcstalálkozón. A befektetők, köztük a PIMCO és az UBS Asset Management, arra ösztönözték a döntéshozókat, hogy alkalmazzanak fiskális és szabályozási intézkedéseket az egészséges csomagolt élelmiszerek támogatására, és tegyenek többet az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott táplálkozási célkitűzések teljesítése érdekében.

Eközben az élelmiszer- és italgyártó cégeket három intézkedés végrehajtására kérték fel, többek között évente jelentést szeretnének arról, hogy nyereségük hány százalékát termelték ki az egészséges termékek, és ezek milyen részesedést érnek el a teljes termék összetételben.

A vállalatoknak emellett önállóan kidolgozott rendszert kell alkalmazniuk annak meghatározására, hogy mi minősül egészséges terméknek, és elfogadják a befektetők által finanszírozott, de non-profit szervezet által készített „Befektetői elvárások a táplálkozással, étrenddel és egészséggel kapcsolatban” című dokumentumban foglalt kötelezettségvállalásokat. A befektetők kapcsolatba lépnek az ATNI Global Index 2021-ben szereplő 20 társasággal, köztük a Nestlével és az Unileverrel, vagy felkérik az alapkezelőket erre.

Közölték, hogy negyedéves vagy éves jelentésekben osztják meg a vállalatokkal folytatott tárgyalásaikról szóló információkat, és az információkat befektetési döntéseikkel kapcsolatban használják fel. „A befektetői fellépés jól szemlélteti, hogy a vállalatoktól és a kormányoktól milyen sürgős intézkedésre van szükség a globális táplálkozással kapcsolatos fejlődés felgyorsítása érdekében” – mondta Frank Wagemans, az Achmea Investment Management vezető elkötelezettségi szakértője, akit a Reuteres idézett. „A befektetők nemcsak a táplálkozás okozta makrogazdasági folyamatokat értik, hanem az alultápláltság mélyreható társadalmi hatását is, amelyet pénzügyi és társadalmi anyagi kockázatnak tekintenek.” A helytelen táplálkozás költségei a becslések szerint a globális jövedelem körülbelül 5%-át teszik ki évente – közölte az ATNI.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

A böjt csökkenti a végbélrák kockázatát

2024. március 17. 12:10

Kiderült, nem a „beach body” jelenti a böjt egyetlen előnyét, hanem kifejezetten egészséges is.

Zsírcsökkentett, fehérjékben gazdag húskészítmények fejlesztésébe kezdtek Debrecenben

2023. február 2. 15:02

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.

Jelölés nélkül nem tartalmazhatnak „tücsköt, bogarat” az élelmiszerek

2023. február 2. 09:46

Az elmúlt napokban számos megkeresés érkezett a Nébih-hez a rovarokat tartalmazó élelmiszerek kapcsán.

Adalékanyagok az élelmiszerekben

2024. május 29. 11:40

Az élelmiszerekben található adalékanyagok a legtöbb esetben természetes eredetűek, nem kell tőlük tartani. Ráadásul szigorúan ellenőrzik őket.