Életmód, gasztronómia

A finnek isszák a legtöbb kávét

Agrofórum Online

Egy évben egy finnre 12 kilogrammnyi kávé fogyasztása jut, de a kávéfogyasztó országok ragsorában a dobogós helyeken csupa észak-európai ország áll. A második helyen Norvégia, majd a harmadikon Izland áll. A kávézóláncairól ismert Egyesült Államok csak huszonötödik a rangsorban.

Az Egyesült Államokban már szinte minden sarkon van egy Starbucks, a McDonald’s átalakult és már majdnem csak McCafénak lehet hívni néhol. Ez alapján kevesen gondolták volna, hogy a kávéfogyasztó nemzetek rangsorában csak a középmezőnyben vannak az amerikaiak. Az élen a finnek állnak az egy főre jutó 12 kilogrammos éves fogyasztásukkal. Ha a gyerekeket nem számoljuk, akkor természetesen még nagyobb az főre jutó átlagos kávéfogyasztás Finnországban. Nyelvrokonainak szinte egész nap, minden helyzetben fogyasztanak kávét, a munkahelyeken is megkövetelik a kávészüneteket a dolgozók. Itt amúgy nem divat az erős kávé, sokkal hígabban fogyasztják mint a világ többi részén. Érdekesség, hogy koffeinmentes kávé nem túl népszerű Finnországban.

A sorban második Norvégia 9,9 kilogrammos fogyasztással, harmadik pedig Izland 9 kilogrammal. Lehet valamilyen összefüggés a hideg időjárás és a meleg kávé között. Norvégiában néha vodkával fogyasztják az italt, Izlandon pedig népszerűek a barista-versenyek.

Negyedik Dánia 8,7 kilogrammos egy főre jutó átlagos fogyasztással, majd Hollandia következik 8,4 kilogrammos adattal. Svédországban 8,2, Svájcban 7,9, Belgiumban 6,8, Luxemburgban és Kanadában pedig 6,5 kilogramm az átlag. Ezek az országok fértek be az első tíz rangsorába. A második tízben Bosznia és Hercegovina, Ausztria, Olaszország, Brazília, Szlovénia, Németország, Görögország, Franciaország, Horvátország és Ciprus került. A hazánkkal szomszédos országok közül Ausztriában 6,1, Szlovéniában pedig 5,8 kilogrammnyi kávé az átlagos éves egy főre jutó fogyasztás. Libanon, Észtország, Spanyolország, Portugália és az Egyesült Államok csak a 25-ös lista végén foglal helyet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Komoly bajba kerülhet a Starbucks

2020. április 11. 16:02

A vállalat nemrég tette közzé, hogy március utolsó hetében a meglévő üzletek eladásai éves összevetésben 60 és 70 százalékkal csökkentek.

A kávé segíthet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban

2019. július 20. 11:22

Tudósok felfedezése szerint a kávé stimulálja a barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú az energiaégetés szempontjából. Azt még nem tudják, hogy a koffeinnek van-e ilyen hatása, vagy a kávé más összetevőjének.

A Starbucks felkészült a legextrémebb forgatókönyvre is

2020. március 21. 06:38

A járvány kitörése után a Starbucks egy időre bezárta a Kínában működő kávézói jelentős részét, ami a menedzsment várakozásai szerint egy 430 millió dollár közeli árbevétel-kiesést jelent.

Elárulunk egy titkot: ízesebbé válik a kávé, ha egy picit megsózza

2023. december 12. 07:10

A sós kávé fogyasztásának történelmi hagyományai és tudományos magyarázata is van.