Életmód, gasztronómia

A finnek isszák a legtöbb kávét

Agrofórum Online

Egy évben egy finnre 12 kilogrammnyi kávé fogyasztása jut, de a kávéfogyasztó országok ragsorában a dobogós helyeken csupa észak-európai ország áll. A második helyen Norvégia, majd a harmadikon Izland áll. A kávézóláncairól ismert Egyesült Államok csak huszonötödik a rangsorban.

Az Egyesült Államokban már szinte minden sarkon van egy Starbucks, a McDonald’s átalakult és már majdnem csak McCafénak lehet hívni néhol. Ez alapján kevesen gondolták volna, hogy a kávéfogyasztó nemzetek rangsorában csak a középmezőnyben vannak az amerikaiak. Az élen a finnek állnak az egy főre jutó 12 kilogrammos éves fogyasztásukkal. Ha a gyerekeket nem számoljuk, akkor természetesen még nagyobb az főre jutó átlagos kávéfogyasztás Finnországban. Nyelvrokonainak szinte egész nap, minden helyzetben fogyasztanak kávét, a munkahelyeken is megkövetelik a kávészüneteket a dolgozók. Itt amúgy nem divat az erős kávé, sokkal hígabban fogyasztják mint a világ többi részén. Érdekesség, hogy koffeinmentes kávé nem túl népszerű Finnországban.

A sorban második Norvégia 9,9 kilogrammos fogyasztással, harmadik pedig Izland 9 kilogrammal. Lehet valamilyen összefüggés a hideg időjárás és a meleg kávé között. Norvégiában néha vodkával fogyasztják az italt, Izlandon pedig népszerűek a barista-versenyek.

Negyedik Dánia 8,7 kilogrammos egy főre jutó átlagos fogyasztással, majd Hollandia következik 8,4 kilogrammos adattal. Svédországban 8,2, Svájcban 7,9, Belgiumban 6,8, Luxemburgban és Kanadában pedig 6,5 kilogramm az átlag. Ezek az országok fértek be az első tíz rangsorába. A második tízben Bosznia és Hercegovina, Ausztria, Olaszország, Brazília, Szlovénia, Németország, Görögország, Franciaország, Horvátország és Ciprus került. A hazánkkal szomszédos országok közül Ausztriában 6,1, Szlovéniában pedig 5,8 kilogrammnyi kávé az átlagos éves egy főre jutó fogyasztás. Libanon, Észtország, Spanyolország, Portugália és az Egyesült Államok csak a 25-ös lista végén foglal helyet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Veszélyben a kávé, a cukornád és a narancs termőterülete

2021. augusztus 9. 06:56

Az arabica kávé ára közel hét éves csúcsot ért el a hét elején, mivel a szokatlan hideg időjárás befolyásolta a termést.

A kávé és az állateledel iránti kereslet növekedhetett jelentősen

2022. február 18. 12:04

A piacok az idei évre vonatkozóan különös tekintettel arra összpontosítanak, hogy a KitKat és a Nescafe gyártó képes-e emelni árait anélkül, hogy veszélyeztetné a volumennövekedést és a piaci részesedéseket.

A kakaó vezette a globális árupiaci áremelkedést tavaly

2025. január 30. 07:10

Nagy a baj a legkelendőbb élvezeti cikkekkel: a kakaó ára csaknem háromszorosára nőtt, az arabica kávé ára pedig 40 éves rekordot döntött.

Mindent a kávéról - világnapja van!

2020. szeptember 29. 08:36

Mi mindent nem tudunk arról a növényről, amelynek feldolgozásából megszületik a minden napunkat segítő élvezeti ital, a kávé. Hol és milyen fajtáit termesztik? Milyen eljárásokkal készül? Milyen alternatívája lehet, és pontosan mi az a gyöngykávé?