Életmód, gasztronómia

A fokhagymát érdemes lefagyasztanunk?

Agrofórum Online

A fagyasztás népszerű módszer a zöldségek és fűszernövények tartósítására. A fokhagyma esetében azonban a jellegzetes íz intenzitása csökkenthet a fagyasztás során. Megfelelő szárítás mellette a fokhagymát egyébként is könnyen tárolhatjuk, akár hónapokig is.

A fokhagyma alapvetően fagyasztható, de a fagyasztás során az állaga romlik, és íze is veszít az intenzitásából. Ennek oka az allicin illékonysága, amely a fokhagyma ízéért felel.

Mivel a fokhagymát problémamentesen tárolhatjuk hónapokig, a fagyasztás nem az elsődleges tartósítási mód. Ha mégis fagyasztani szeretnénk, több lehetőség is rendelkezésre áll: fagyaszthatjuk az egész gerezdeket, akár hámozatlanul is, vagy fokhagymapasztát készíthetünk belőle.

Blansírozás és sokkoló fagyasztás

A fokhagyma aromájának megőrzésére kifejlesztettek egy eljárást, amely során a gerezdeket rövid ideig blansírozzák, majd sokkoló fagyasztással kezelik. A 100 °C-on 45 másodpercig történő blansírozás segíthet megőrizni a kéntartalmú vegyületeket és a fokhagyma struktúráját. Azonban ezt az eljárást nehéz otthoni körülmények között végrehajtani.

Meddig áll el a fokhagyma különböző tárolási módszerekkel?

A fagyasztott fokhagyma körülbelül fél évig tartható el. Ha száraz, szellős, árnyékos helyen tároljuk, szintén több hónapig friss marad. 16 °C körüli hőmérsékleten három-öt hónapig, 20-30 °C között pedig négy-nyolc hétig áll el. Fagyáspont körüli (0 °C) hőmérsékleten akár kilenc hónapig is friss maradhat.

A hűtőszekrény (kb. 4 °C) nem alkalmas a fokhagyma tárolására, mivel a fokhagyma nem kedveli a nedvességet, és gyorsan penészedhet.

Mi szól a fokhagyma fagyasztása mellett és ellen?

A fagyasztás során az aroma mellett az állag is károsodik. A kiengedett gerezdek sárgásra színeződhetnek és puhává válnak, ami mind az egész, mind az aprított fokhagymára igaz.

Érdekes módon egy tanulmány szerint a fagyasztás jótékony hatással van a fokhagyma antioxidáns hatására. A fokhagymát évezredek óta használják természetes gyógyszerként. Az antioxidáns hatóanyagok segítenek megkötni a szabad gyököket és erősíteni az immunrendszert. Ugyanebben a tanulmányban azonban nem találtak különbséget az egészségvédő fenolok tekintetében a fagyasztott és a szárazon tárolt fokhagyma között.

Hogyan fagyasszuk le a fokhagymát?

Ha fokhagymát szeretnénk fagyasztani, válasszunk egészséges, kemény gerezdeket. A fokhagymának nem szabad rothadás jeleit mutatnia vagy kihajtania.

Fagyaszthatjuk egészben, de le is választhatjuk a gerezdeket, és azokat fagyaszthatjuk külön. A hámozott gerezdeket könnyebb kezelni kiolvasztás után, ezért érdemes előre megpucolni őket.

Tegyük a gerezdeket fagyasztózacskóba vagy dobozba, és jelöljük meg a tartalmat és a dátumot. Az apróra vágott fokhagymát légmentesen zárjuk le, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne.

Fokhagymapaszta fagyasztása

A fokhagymapaszta (fokhagyma olajjal keverve) fagyasztása is lehetséges. Ehhez két rész olajat és egy rész fokhagymát használjunk. A megtisztított gerezdeket pépesítsük olajjal, majd gyorsan fagyasszuk le a pasztát egy zárható dobozban.

Fontos, hogy óvatosan járjunk el, mivel az olajban tartósított zúzott fokhagyma légmentesen zárva ideális környezetet teremt a Clostridium botulinum baktérium számára, amely botulizmust okozhat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Óránként megevett egy tojást, ez történt a szervezetével egy hónap alatt

2025. október 19. 13:10

Milyen hatással van a testünkre, ha 30 nap alatt megeszünk 720 darab tojást? Kipróbálták, és az eredmény több mint meglepő.

Tökéletes birsalmasajt házilag – lépésről lépésre

2025. október 19. 07:10

Bemutatjuk, hogyan készíthető autentikus birsalmasajt – a legjobb arányokkal, praktikákkal és tárolási tippekkel.

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

2025. október 18. 05:40

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

Kína a világ legnagyobb fokhagymatermelője

2021. február 11. 05:37

Egyértelműen Kína vezeti a fokhagymatermelő országok ranglistáját, ugyanis a második helyen álló India csak nyolcad annyi termést tud felmutatni. A harmadik helyen álló Banglades éves termése pedig a kínai ötvenede. A legjobban szereplő európai ország Spanyolország, ahol az éllovas termésének nyolcvanhatodát takarították csak be. A TOP 10 utolsó helyére a hazánkkal szomszédos Ukrajna fért be. Magyarországon a FAO adatai szerint 2019-ben 7370 tonna fokhagymát termesztettek.

Miként termeszthető fokhagyma kerti körülmények között?

2025. április 28. 04:39

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan termeszthető hatékonyan a fokhagyma kerti körülmények között? Mire érdemes különösen figyelni?

Csak januárig elég a magyar hagymatermés

2018. szeptember 3. 10:30

Szeptember elejétől januárig-februárig képes ellátni a hazai igényeket a Magyarországon termelt vöröshagyma és fokhagyma. Aki a magyar hagymát választja, az a hazai termelőket segíti – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az éves vöröshagyma-fogyasztás 8-9 kg/fő, fokhagymából 0,8-0,9 kg/fő.

Mely növényeket érdemes, és melyeket nem tanácsos társítani a kertben?

2022. augusztus 9. 04:39

Érdekelne, hogy milyen növényeket érdemes egy ágyásba egymás mellé ültetni, vetni, és melyeket nem tanácsos társítani.