25℃ 13℃
június 10. Margit, Gréta
Életmód, gasztronómia

A forralt bor igazi veszélyforrás lehet a karácsonyi vásárokban

Agrofórum Online

Bár még több hónap van karácsonyig, de nagyon sok helyen már most töprengenek azon, hogy a koronavírus terjedése miatt megtartsák-e egyáltalán a hagyományos karácsonyi vásárokat és ha igen, akkor egyáltalán hogyan.

Forralt bor, mézeskalács és fenyőillat, de ugyanakkor maszkok, távolságtartás  és vírusveszély jellemezheti a következő hónapokat. Németországban a döntés arról, hogy megtartsák-e az idén a dél-nyugaton hagyományos karácsonyi vásárokat és miként, az önkormányzatok kezében van.

Egyes vélemények szerint ez a hozzáállás azért helyes, mert az egyes régiókban eltérő fertőzési események figyelhetők meg, és a karácsonyi vásárok megrendezése is helyi döntést igényel. Úgy vélik, hogy ha a fertőzési arány hirtelen megnő, akkor amúgy is az egész országra vonatkozóan döntést kell hozni. Sokan üdvözlik a döntést, de a forralt bor betiltására figyelmeztetnek.

Most kezd kibontakozni a vita a forralt bor fogyasztását pártolók és ellenzők között. A pártolók szerint nincs ok az alkohol tiltására a piacokon, mert nem szoktak táncolni forralt boros poharakkal a sörpadok között, hanem jellemzően csak egy két pohárral fogyasztanak a vendégek. Az is a forralt bor árusítása melletti érv, hogy ha a forralt bort nem szabad a piacokon árulni, az emberek attól még maguk is elkészíthetik, és lehet, hogy máshol, szűkebb és ezért a járvány terjedésének kedvezőbb helyeken fogyaszthatják el – hívta fel a figyelmet cikkében a német proplanta.de híroldal. Plusz az esetleges vásárokon való tiltás nem egyezik azzal az elvvel, hogy egyenlőség legyen a különböző árusítóhelyek, például az élelmiszerboltok, éttermek, vásárok hozzáféréseiben.

Van, aki szerint a látogatók háromnegyede csak azért megy a karácsonyi vásárra, hogy egy csésze forralt bort igyon, és csak ezután vesznek karácsonyfadíszeket vagy sült mandulát. Ilyen szempontból a kérdés magának a vásárnak az engedélyezése. Néhány német városban már döntöttek arról, hogy az árusító helyeket a megszokottnál jóval távolabb állítsák fel egymástól, de van ahol a gasztronómiai kínálatot nem engedélyezik. Így nemcsak ételeket, de italokat, így forralt bort sem árusítanak majd. Utóbbi helyeken igazi veszélyforrásként tekintenek az italok árusítására és a tiltásban látják a megoldást.

Ezek a kérdések Magyarországon is felmerülhetnek a közeljövőben. A hatóságok nyilván a járvány aktuális helyzete és a várható fejlemények alapján hoznak majd döntést a karácsonyi vásárokkal kapcsolatban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.