Életmód, gasztronómia

A forralt bor igazi veszélyforrás lehet a karácsonyi vásárokban

Agrofórum Online

Bár még több hónap van karácsonyig, de nagyon sok helyen már most töprengenek azon, hogy a koronavírus terjedése miatt megtartsák-e egyáltalán a hagyományos karácsonyi vásárokat és ha igen, akkor egyáltalán hogyan.

Forralt bor, mézeskalács és fenyőillat, de ugyanakkor maszkok, távolságtartás  és vírusveszély jellemezheti a következő hónapokat. Németországban a döntés arról, hogy megtartsák-e az idén a dél-nyugaton hagyományos karácsonyi vásárokat és miként, az önkormányzatok kezében van.

Egyes vélemények szerint ez a hozzáállás azért helyes, mert az egyes régiókban eltérő fertőzési események figyelhetők meg, és a karácsonyi vásárok megrendezése is helyi döntést igényel. Úgy vélik, hogy ha a fertőzési arány hirtelen megnő, akkor amúgy is az egész országra vonatkozóan döntést kell hozni. Sokan üdvözlik a döntést, de a forralt bor betiltására figyelmeztetnek.

Most kezd kibontakozni a vita a forralt bor fogyasztását pártolók és ellenzők között. A pártolók szerint nincs ok az alkohol tiltására a piacokon, mert nem szoktak táncolni forralt boros poharakkal a sörpadok között, hanem jellemzően csak egy két pohárral fogyasztanak a vendégek. Az is a forralt bor árusítása melletti érv, hogy ha a forralt bort nem szabad a piacokon árulni, az emberek attól még maguk is elkészíthetik, és lehet, hogy máshol, szűkebb és ezért a járvány terjedésének kedvezőbb helyeken fogyaszthatják el – hívta fel a figyelmet cikkében a német proplanta.de híroldal. Plusz az esetleges vásárokon való tiltás nem egyezik azzal az elvvel, hogy egyenlőség legyen a különböző árusítóhelyek, például az élelmiszerboltok, éttermek, vásárok hozzáféréseiben.

Van, aki szerint a látogatók háromnegyede csak azért megy a karácsonyi vásárra, hogy egy csésze forralt bort igyon, és csak ezután vesznek karácsonyfadíszeket vagy sült mandulát. Ilyen szempontból a kérdés magának a vásárnak az engedélyezése. Néhány német városban már döntöttek arról, hogy az árusító helyeket a megszokottnál jóval távolabb állítsák fel egymástól, de van ahol a gasztronómiai kínálatot nem engedélyezik. Így nemcsak ételeket, de italokat, így forralt bort sem árusítanak majd. Utóbbi helyeken igazi veszélyforrásként tekintenek az italok árusítására és a tiltásban látják a megoldást.

Ezek a kérdések Magyarországon is felmerülhetnek a közeljövőben. A hatóságok nyilván a járvány aktuális helyzete és a várható fejlemények alapján hoznak majd döntést a karácsonyi vásárokkal kapcsolatban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A házi fermentálás legfontosabb szabályai: amit a Nébih javasol

2025. október 13. 08:10

Savanyú, mégis biztonságos: a Nébih szakértői szerint a házi erjesztéshez elég néhány alapszabály, hogy a végeredmény finom és kockázatmentes legyen.

Hihetetlen újítás a magyarországi boltláncnál, vége a trükközésnek a vásárlók részéről

2025. október 12. 09:10

A mesterséges intelligenciát hívta segítségül, így győzte le az emberi „fifikát” az egyik nagy élelmiszer-üzletlánc – az új eszközei már egy év alatt megtérülnek.

Mítosz vagy tudomány: a méhpempő valóban teljesítményfokozó?

2025. október 10. 11:10

A méhpempő hatásait számos legenda övezi. De vajon valóban javítja az immunrendszer működését és a fizikai teljesítményt, vagy csupán mítosz?

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.